Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

„ Tegyétek, amit mond” (Jn. 2/6.)

A kánai menyegzőn történt az első jézusi csoda, amikor szavára a víz borrá változott. (A lakodalmi mulatság közben elfogyott a bor. Mielőtt a násznép megtudhatta volna, Mária közbenjárt Jézusnál, hogy a botrányt és a szégyent elkerülhesse a két család. (Vö. Jn. 2/1–12.)

Az ifjú pár számára minden bizonnyal örökre emlékezetes maradt ez a segítség, mellyel közös életük indult. Megtapasztalhatták, Jézus több, mint egy segítőkész rokon vagy hűséges barát. P több, mint ember – ezt mutatta s mutatja meg a reménytelen helyzetben megnyilvánuló csoda. Valószínűleg nem véletlen, hogy Jézus első csodája egy meghatározó családi eseményen történt. Ha beengedjük életünkbe, akkor a legreménytelenebb helyzetekben történhet meg nálunk is a csoda. Ezt persze „kikövetelni” nem lehet, ehhez az első lépést úgy tehetjük meg – miként az evangéliumi ifjú pár –, hogy meghívjuk életünkbe. Csak Jézus folyamatos jelenléte biztosíthatja a váratlan (válság)helyzetekben megmutatkozó isteni segítséget.
Mit is mondott Mária – Jézusra mutatva – a szolgáknak, mielőtt vízzel feltöltötték volna a boros kőkorsókat? „Tegyétek, amit mond!” Annyi minden butaságot elkövetünk, annyi kísértésnek, ösztönös késztetésnek engedelmeskedünk; érdekes, az isteni parancsoktól, a lélek indíttatásaitól sokszor ódzkodunk. Ám életünk mélypontjain a kísértő kajánul vigyorogva magunkra hagy, az inkább ösztöneinkre, semmint szívünkre-értelmünkre ható rózsaszínű világot festő, agymosó reklámok giccses fényei kialszanak. Nem marad semmi. Nos, milyen jól jöhet, ha asztalunknál, betegágyunknál, családi válsághelyzetekben ott van Jézus is és a segítségünkre siet; mert jóval korábban – amikor még minden fényes volt körülöttünk – meghívtuk.
A kánai menyegző csodája különösen is két dologra hívja fel a figyelmünket: Mária közbenjáró szeretetére és Jézusnak a mindennapi élet eseményeiben való jelenlétére. Mert Jézus ma is – változatlanul – jelen van, a probléma az, hogy nem – vagy legalábbis nagyon ritkán – hallgatunk rá. Mintha a krisztusi eszméktől tudatosan fordult volna el a világ. Mária aggódó és közbenjáró szeretetével viszont igyekszik újra és újra Jézusra irányítani a figyelmünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iszapbirkózó vadmacskától az amazonig

A sztárok mintájára vagy saját kedvtelésből egyre nagyobb divat a hölgyek körében, hogy róluk… Tovább olvasom