Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

„ Tartsunk ki

magyarságunk mellett”

Múlt hét hétfőjén érkezett Kapuvárra a Feltámadási Jelvény. Ünnepélyes fogadására a délután 6 órai szentmise keretében került sor, amelyet Kapui Jenő plébános celebrált. A feltámadási menet szervezése 2005-ben kezdődött, melynek célja hirdetni mindenütt a feltámadott Krisztussal való szövetségünket, s nemzeti újjászületésünk tiszta vágyát.

Tavaly húsvéttól pünkösdig, Tihanytól Csíksomlyóig, mindegyik magyarok lakta területen áthaladva létrejött a kb. 2000 kilométeres nemzeti zarándoklat. Ezt a távolságot a résztvevők általában 40 kilométeres szakaszokat vállalva „adták össze”. A közösségek erőfeszítése által Isten kegyelme áradt a helyi ünnepségeken a zarándoklásban részt vevőkre. Idén azon vidékek magyarjai is bekapcsolódhatnak a feltámadási menetbe, amelyek tavaly nem kerültek bele a zarándokútvonalba. Így azt a megoldást választották a szervezők, hogy eszmeileg egy szívet rajzolva a Kárpát-medencébe, a feltámadási menet egyik ága Zamárdiból délnyugati irányba indul el, majd a szlovéniai magyaroktól visszafordulva Baranyán, Vajdaságon és az Alföldön át a Maros völgyében lép be Erdélybe, s halad Csíksomlyó felé. A másik ág Tihanyból nyugat felé halad, és Sopronnál keletre fordulva Felvidéket, Észak-Magyarországot, Kárpátalját, majd Debrecen környékét, aztán a Szilágyság és Kalotaszeg népét érintve éri el Csíksomlyót.
A Feltámadási Jelvényt másnap köszöntötték a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola, a Pátzay Pál Általános Iskola és a Széchenyi István Általános Iskola tanárai és diáksága, a gartai egyházközség asszonyai, majd ezután kisebb küldöttséggel folytatta útját a következő stációtelepülésre, Farádra.
Dukai Miklósné, Kapuvár

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom