Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

„ Számolatlanul érkezik az idegen hús”

Mélyponton van Magyarországon a sertéstartó ágazat – mondta tegnap Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Közölte: Magyarországon négymilliónál kevesebb sertést tartanak, ami mintegy 2 millió darabos mérséklődést jelent a korábbi időszakhoz képest.
A sertéstartók a Magosz számítása szerint állatonként mintegy 4000–6000 forintos árbevétel-veszteséget könyvelhetnek el az eladá-

sakor. Az önköltség ugyanis 280–300 forint között van kilogrammonként, ám az önköltségnél lényegesen alacsonyabb áron veszik meg a felvásárlók az állatokat. Emellett sok külföldi élő állatot és feldolgozandó nyers húst hoznak be Magyarországra külföldről, ami destabilizálja a magyar piacot – mondta Jakab István.
A Magosz elnöke szerint a magyarországi piac mqködését torzítja a főként Lengyelországból „számolatlanul beáramló” élő sertés mennyisége, amely letöri az árakat. Lengyelországból ugyanis 88 eurócentért (mintegy 210–220 forintért) hozzák be kilogrammonként az élő sertést.
Jakab István határozottan cáfolta, hogy a magyar gazdálkodók drágán termelnének, mivel szerinte rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelniük, például biztosítaniuk kell a nyomonkövethetőséget. Ezzel szemben Lengyelországból például füljelző nélkül jönnek be Magyarországra az élő állatok, így azok származását nem lehet nyomon követni – mondta.
A Magosz elnöke úgy vélte, azt sem lehet tudni, hogy mekkora mennyiségq élő sertés, illetve általában a töltelékáruhoz szükséges húsmennyiség érkezik az országba. Az elmúlt években megszüntették az úgynevezett monitoring-, azaz megfigyelő rendszert a határon, és így nem regisztrálja senki az árumozgást – tette hozzá.
Mint mondta, nemcsak Lengyelországból, hanem Ausztriából és Németországból is érkezik Magyarországra „nem kívánt áru, élő sertés és feldolgozandó, gyenge minőségq hús”. A Magosznál úgy számolnak, hogy a most Magyarországon forgalomba kerülő húsok mintegy 25–30 százaléka nem a szabályoknak megfelelő módon kerül a piacra.
Kispál Ferenc, a Magosz választmányának elnöke megjegyezte: a magyar gazdálkodók csak akkor lehetnek versenyképesek, ha egyenlő követelményeknek kell megfelelniük, mint a versenytársaknak. Szerinte jelenleg a támogatások versenye folyik: az unió régebbi tagországaiban több támogatást kapnak a gazdálkodók, mint Magyarországon. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a magyar–orosz gáztárgyalásról?

Tovább olvasom