Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

„ Nem kell a kalandorpolitika”

A kormány megbuktatását célzó ellenzéki politika megbukott – jelentette ki parlamenti napirend előtti felszólalásában hétfőn a miniszterelnök, aki a konzervatív hagyományok elárulásával vádolta meg a Fideszt és a politikai háborúskodás befejezésére szólított fel.
Gyurcsány Ferenc szerint a kormány megbuktatását célzó ellenzéki politika kétszeresen is megbukott: először tavaly ősszel, amikor a parlament „túlnyomó többsége” „hezitálás nélkül” bizalmat szavazott a kormánynak. De ez a politika megbukott az utcán is, annak ellenére, hogy „soha a rendszerváltás óta ilyen jelentős erőfeszítést parlamenti párt nem tett arra, hogy utcára hívja az embereket azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az utca gyakoroljon nyomást a parlamentre, a parlamenti képviselőkre és a kormányra” – tette hozzá. „Soha ilyen radikális felszólítást az emberek nem hallottak arra, hogy szinte bármilyen eszközzel neki lehet menni a kormánynak, hogy semmi nem számít, csak a végeredmény.”
Gyurcsány Ferenc kifejtette: az ellenzék politikája azért bukott meg, mert Magyarország többsége tiszteletben tartja az alkotmányt, nem ad támogatást az ilyen „kalandorpolitikának”, és mert a magyar parlamenti többség erős, és hisz abban, hogy az általa képviselt politika az ország, a nemzet, a haza javát szolgálja.
A miniszterelnök szerint ugyanakkor hét-nyolc hónapnyi „oktalan politikai kevélykedés” után be kell látni, hogy ez a politika Magyarországnak és a nagyobbik ellenzéki pártnak is árt: ezzel elemésztik önmagukat, felőrlik Magyarország jó hírnevét, tönkreteszik a magyar konzervatív hagyományokat, kétségbe sodorják emberek százezreit, elérik azt, hogy ünnepeink ne az örömről, hanem az aggódásról szóljanak.
Kijelentette: mára szinte kibogozhatatlanul összekeveredett a hagyományos tisztességes jobbközép politika a parlament nagyobbik ellenzéki pártjában a szélsőséges radikális populista politikával, a magyar konzervativizmus folytatására érdemes egyik párt „kokettál az antiszemitizmus vádját folyamatosan magára vonzó jobboldali radikálisokkal”.
Mint mondta, méltatlan és Magyarországot megszégyenítő, ha a legnagyobb ellenzéki párt elnöke március 15-én a kormány elkergetéséről beszél. „Mondják, megérte összekeveredni a nyilvánvalóan hungarista és a fasiszta eszmékkel szimpatizálókkal csak azért, hogy ne veszítsék el a magyar jobboldali radikálisok szimpátiáját?” – tette fel a kérdést.
Gyurcsány Ferenc kijelentette: érvényes és eredményes népszavazás végeredményét a kormány magára nézve kötelezőnek ismeri el.
„Ha a miniszterelnök párbeszédet akar, ne támadja a másikat, ne rágalmazza az ellenzéket és annak vezetőjét” – ezekkel a gondolatokkal reagált Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására a parlamentben. Navracsics Tibor hangsúlyozta: pártja nem védi az árpádsávos zászlót, az árpádsávos zászló – van, nem tiltott önkényuralmi jelkép. Mint mondta, a Fidesz sem nem antiszemita, sem pedig szélsőségekkel nem rokonszenvezik.
A Fidesz nevében határozottan visszautasította az antiszemitizmus vádját a frakcióvezető. „Visszautasítom azt a politikai gyakorlatot, hogy az antiszemita kártyát, az idegengyqlölet kártyát rutinszerqen, amikor már minden érv csődöt mondott, a belső zsebből előrántják, a nemzetközi sajtó előtt meglengetik és ezzel próbálják lejáratni a legnagyobb ellenzéki pártot” – hangsúlyozta. A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: pártja semmilyen diktatórikus eszmével, rendszerrel nem vállal és nem is nem is vállalt soha közösséget, sőt, pontosan azért jött létre, hogy ne legyen többé diktatúra Magyarországon.
A Fidesz frakcióvezetője szerint a szabadság hívei két győzelmet arattak a március 15-i hosszú hétvégén: az ünnepen békés megemlékezések voltak, és a rendőrség hétfőre lebontotta a Kossuth téri kordont. (Navracsics Tibor erről a Fidesz hétfői frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt.) Hangsúlyozta: örülnek a kordon elbontásának, de továbbra is az az álláspontjuk, hogy ez visszamenőleg nem teszi jogossá felállítását.
„ Nem kellene foglalkozni Orbán Viktorral” – reagált Kuncze Gábor (SZDSZ) a kormányfő napirend előtti felszólalására. Kuncze Gábor szerint, amit a Fidesz elnöke csinál, nem szól másról, mint arról „az eszement sértettségről”, hogy elvesztett két választást, ezért mindent elkövet annak érdekében, hogy parlamenten kívüli eszközökkel kikényszerítse a kormány megbuktatását. Lendvai Ildikó (MSZP) szerint március 15-én a többség az ünnepre szavazott, míg Dávid Ibolya (MDF) azt mondta: a miniszterelnöknek nem kellene összemosnia az ellenzéki pártokat. Dávid kiemelte: a parlamenti ellenzék nem egységes, van egy anarchista magatartású és van egy európai értelemben vett, cselekvő ellenzék. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól szolgált a rendőrség az ünnepen?

Tovább olvasom