Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

„ Nem cigánykérdés, hanem bűncselekmény”

Folytatás az 1. oldalról.

Mint azt lapunk is megírta (Kisalföld, 2006. október 17., 4. oldal, Végzetes indulat Olaszliszkán), vasárnap halálra verték Olaszliszkán azt a férfit, aki elütött egy kislányt autójával. A lány könnyebben sérült meg a balesetben.
A megyei cigányság képviselője, Pádár László az Olaszliszkán történtekhez kapcsolódva kijelentette: eddig sem volt és ezután sem lesz ilyen eset megyénkben.
– A nyugat-dunántúli régióban, azon belül a megyében nem volt hasonló eset a kisebbség és a többségben lévők között. Ami Olaszliszkán történt, az nem cigánykérdés, hanem súlyos bűncselekmény volt – nyilatkozta Pádár László.
Az érdekvédelmi szövetség elnöke visszautasította a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetőinek azon kijelentését, miszerint el kellene fogadni végre, hogy van cigánybűnözés.
– Nincs cigánybűnözés, bűnelkövetők vannak, mégpedig a társadalom minden rétegéből. De hogy a cigányság gyakorlatilag bűnöző lenne, azt elutasítom. Az emberek ne csak az elszigetelt esetből vonjanak le következtetéseket. Mi annyira vagyunk magyarok, mint cigányok, kötődünk ehhez az országhoz – jelentette ki Pádár László.
A szociológus szerint a megyében az ilyen szélsőséges viselkedés nem, vagy kevésbé jellemző.
– Az, hogy itt nincsenek igazán szélsőségek, a régió jobb gazdasági helyzetének köszönhető – nyilatkozta Bugovics Zoltán szociológus. – Nem úgy az ország északkeleti, keleti részében. A cigány lakosságnál a szélsőséges szegénység keveredik a kulturális különállással, s hozzáadódik a szélsőséges aluliskolázottság. Ebből ered az agresszió, aminek a része a gyűlölet. Ennek kialakulásában bűnös a politikai elit is, különösen az elmúlt tizenhat évben.
A szociológus szerint az a probléma, hogy nincs rövid távú megoldás, csak nagyon hosszú.
– A törvényi szigorítás sem megoldás. Hosszú távon az oktatás oldja meg a problémát, amit már a rendszerváltozásnál el kellett volna kezdeni. A cigányság nyolcvan százaléka szakma nélküli, ami kezelhetetlen helyzetet idéz elő – tette hozzá Bugovics Zoltán.
A bűnügyi területen tapasztalt rendőrségi szakemberünk nem emlékszik ilyen, vagy hasonló esetre a megyében. A fenyegetések s az olaszliszkaihoz hasonló tragédia elkerülésére egyetlen megoldást tud javasolni: azonnal el kell hajtani a helyszínről, ha valaki fenyegetve érzi magát.
– Ezzel nem szeretném, ha most megnőne a helyszínt elhagyó gázolók száma, ezért hangsúlyozom: csak akkor szabad elhagyni a baleset helyszínét, ha valakire tömeg támad, vagy veszélyes eszközökkel közelítenek felé. De ezt bizonyítani is kell, különben cserbenhagyás miatt eljárás indul az illető ellen – magyarázta szakértőnk, aki elmondta még:
– A kocsiba nem tanácsos bezárkózni, mert az ablakokat betörhetik, majd kiemelhetik az autóst a járműből, amit akár fel is boríthat a tömeg, mire a rendőrség kiér. Az, aki fenyegetettségében elhajt, azonnal hívja a mentőket és a rendőrséget, a helyszínt pontosan megjelölve. S majd, amikor a rendőrség kiért, menjen vissza a balesethez. Ha így tesz, nem követett el cserbenhagyást, de megakadályozott egy nagyobb bűncselekményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaktanácsadók helybe mennek

Csongrád megyében a MOSZ keretein belül két szaktanácsadó segíti a termelőket a… Tovább olvasom