Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

„ Nem akarnak dolgozni az emberek?”

Egy 60 éve Svédországban élő, de magát még mindig soproninak érző honfitársunk elgondolkodtató levelet írt szerkesztőségünknek. Aggódik nemcsak városáért, hanem az országért is, és saját olvasatában a bajok okát is látja.
„Nemcsak mi, hanem gyermekeink és unokáink is sokszor és nagyon szívesen látogatják apjuk, nagyapjuk őshazáját és mindig nagyon jól érzik magukat Magyarországon és megszerették Sopront – írja levélírónk. – Az egyik fiam két éve egy Sopronhoz közeli helységben vett egy ingatlant, egy házat nagyobb kerttel. A ház persze elég rossz állapotban volt, de a fiam úgy gondolta, ez nem jelent problémát...
Kiderült azonban, hogy nem is olyan egyszerű a ház renoválása. Hiába gyűjtötték össze ismerősök és az internet segítségével számos cég címét, s küldtek ajánlatkérő levelet számukra, csak néhányan válaszoltak, de egyik sem vállalta el, hogy fővállalkozó legyen. Már az is meglepte őket, hogy sokan nem válaszoltak levelükre, mert Svédországban »az általános kereskedelmi szokások szerint egy levelet akkor is illik megválaszolni, ha nemleges«. Más megoldás nem lévén, többször hazajöttek, így szép lassan elkészült a ház, és egy vállalkozóval megállapodtak, hogy a kertet is felújítják, gyümölcsfákat telepítenek. Szeptemberben – amikor ismét Sopronba érkeztek – aztán nagy csalódással állapították meg, hogy semmi sem változott a kertben. A vállalkozó ugyanis inkább Ausztriába járt át szüretelni. A keserű tapasztalatai után joggal kérdezi: hogy lehet az, hogy egy vállalkozóban ennyire ne lehessen megbízni? Ha ez az erkölcs általános, nem csoda, hogy az ország gazdasági helyzete olyan rossz. Minálunk az a felfogás, hogy az ország gazdasági erejét elsősorban nem a nagyvállala-

tok teremtik meg, hanem a kisvállalkozók, akik szorgalmukkal, teremtő erejükkel mind jobban növekednek, és munkát, új piacokat jelentenek az országnak. Nem tudom eldönteni, hol a hiba. A rendszerben? Vagy hiányzik – annyi év után – a gyakorlat, hogy kell a privát kisiparban dolgozni? Rossz a képzés, hiányzik a tudás? Nem akarnak dolgozni az emberek? Nem tudom, de valami nagy hiba van. Én csak ezt a kis szektort láttam közelebbről, remélem, más szektorban jobb a helyzet.”
Valóban elgondolkodtató sorok, kérdések, amelyekkel az itthon élők is naponta szembesülhetnek.
– Azok a problémák, amelyeket a levélíró felvetett, sajnos általánosak – mondotta Károlyi Gyula, a Soproni és Vidéke Ipartestület elnöke. – Sok iparos, vállalkozó még mindig – különböző okok mögé bújva – másképp viselkedik, mint az elvárható lenne. A magyarországi vállalkozások egy része nem érett arra, hogy komolyan vegyék azt, amit csinálnak. Ennek számos oka van. A fiatalok már más szemlélettel dolgoznak, az idősebb generáció néhány tagja pedig elfáradt, megcsömörlött a küzdelemtől. A megrendelők sokszor nem is tudják, hogy hová, kihez forduljanak, ugyanis a vállalkozások nagyobb része sehol sincs regisztrálva, rendezetlenek a nyilvántartások, nem tartoznak semmilyen érdekképviselethez. Természetesen jó példák is akadnak, hiszen az iparosok, vállalkozások többsége megbízható, tisztességes munkát végez. Ipartestületünk – amely önkéntes tagságú – garanciát vállal tagjaiért. Alapszabályunkban rögzítettük: alapelvünk a vállalkozók és a megrendelők közötti elégedett üzleti kapcsolat kialakítása, amely a minőségi munkára, az elvégzett munka utáni felelősségvállalásra is kiterjed. Elnökségünk a minőségi munkáért, a megbízható szolgáltatásért védjegyet alapított, amely sorszámmal ellátott matrica. Ennek az a célja, hogy védje a megrendelőt a kontároktól, a feketemunkát végzőktől, illetve kiálljon a becsületes munkát végzők érdekében. Ezek kis lépések, de fontosak ahhoz, hogy ne fordulhassanak elő olyan esetek, mint amilyeneket a svédországi levélíró megtapasztalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ismert ember a legjobb reklám

Amikor Cserhalmi György megjelent a CIB Bank reklámjában tíz évvel ezelőtt, esztéták, filmkritikusok… Tovább olvasom