Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

„ Natúrpark is lehet, de állami pénzből”

A tavaly nyáron megalakult Szigetközi Természetvédő Egyesület szakember tagjainak segítségével dolgozza ki különböző programjait, aktualizálva a nemzeti parki koncepciót. A helyi natúrpark kezdeményezésétől sem zárkóznak el, ha önkormányzati támogatást s állami pénzt kapnak hozzá.
Mintegy hatvan alapító taggal – köztük polgármesterekkel, vízügyi és természetvédelmi szakemberekkel, civilekkel – tavaly júniusban alakult meg a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület. Elnöke Láng István lett: megalakítását a szervezők a Szigetköz és a Lajta-vidék természeti értékeinek védelme miatt kezdeményezték.
Láng István elmondta: a különböző szakterületek vezetői fogalmazzák meg a célokat, s a tagokkal közösen alakítják ki az egyesület stratégiáját.

Akciókhoz csatlakoznának

– Ezeket – akárcsak a szakterületek vezetőinek névsorát tartalmazó tervezetet – a tagságnak kell jóváhagynia a február közepén tartandó közgyűlésen – kezdte. – Létszámunk egyébként már hatvannégyre bővült, s most is két felvételi kérelmet juttattak el hozzánk. A vezető projektek kidolgozása folyamatban van. Több akcióprogramhoz való csatlakozásról is tárgyal majd a közgyűlésünk. Az egyik ilyen a Viza 2020 program, mely a Duna hosszirányú átjárhatóságát tűzte ki egyik céljául. Csatlakozni szeretnénk a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány interreges pályázatához is, mely a szigetközi és csallóközi ártér rehabilitációs tervezését végzi. Emellett az úgynevezett Centrope régióval – mely szlovák, cseh, osztrák és magyar területeket érint, bécsi központtal – is együttműködhetünk, s közösen pályázhatunk. Segítenénk a Lajta-programot is, valamint szeretnénk együttműködési megállapodást kötni az öt helyi természetvédelmi egyesülettel. A szakterületek a korábban kidolgozott nemzeti parki koncepciót aktualizálják úgy, hogy az képviselhető legyen.

Nem ellenzik a megalakítását

– Az egyesület a szigetközi natúrparkot az egyik lépcsőfoknak tartja a nemzeti park felé válás felé, s nem ellenezzük megalakítását. Azt viszont nem szeretnénk, hogy ehhez a pénzt a Duna elterelésével önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak kelljen hozzátenniük. Ha élvezzük a helyi önkormányzatok támogatását, akár kezdeményezni is hajlandóak vagyunk a natúrpark kialakítását – mondta Láng István.

Az ökoturisztikára fókuszálnak

Az egyesület következő hat évre tervezett elképzelései között három, a magyar–szlovák határtérségben megvalósítandó projekt is szerepel. Az egyik ilyen a Szigetköz komplex turisztikai fejlesztése. Ennek során a természeti adottságokra és vízi turizmusra épülő ökoturizmus felté-

teleinek megteremtését tűzték ki célul. Az ökoturisztikán, mint a legkeresettebb turisztikai szolgáltatáson keresztül a tájegységben élők életszínvonala növekedne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom