Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

„ Mi sem felejtünk”

Megsérült rendőreink az október 23-án átélt eseményekre valószínűleg évekig emlékezni fognak – állt pár napja a Kisalföldben (Megsérült megyei rendőrök, 2006. október 25., 1., 2. oldal). „Mi is” – írja olvasónk.

„ 9.50-kor értünk a Nádor utca–Széchenyi utca sarkához... Nem tüntetni indultunk, hanem ünnepelni családommal. Mivel rendőrkordonba ütköztünk, kb. 800 m-re a Parlamenttől ez is lett a végállomás. Egy 150–200 fős csoportot »toltak« így a rendőrök, ami az ő kordonjuk miatt gyülemlett fel. Nem értettük, hogy miért akarnak oszlatni minket, mivel nem követtünk el bűncselekményt vagy szabálysértést. (...) Mi nem tüntettünk, senki nem is kiabált kormányellenes jelszavakat sem. A csoportban egy fiatal dobos volt és egy árpádsávos zászlót lengető ember, illetve 2 egyetemista. (...) Pk voltak a »tüntetők«. A többiek nyugdíjasok gyerekekkel, hétköznapi emberek, középkorúak és fiatalok vegyesen. Nem focihuligánok. A rendőrök ezeket a »tüntetőket« ütlegelték, rugdosták válogatás nélkül. Pár méter híján szerencsére kimaradtunk az eseményből. A tömeg »Ria, ria, Hungáriát« kiabált, ami a bekerítésnél később »ÁVH, ÁVH«-ra és »56, 56«, ill. »56–2006«-ra változott. 11.00 után a környező utcákból letolt tömeg a Roosevelt téren gyülekezett és a bazilika elé indult. Itt a megemlékezésről kijövők csatlakoztak a tömeghez és a Corvin közbe indultak. Ekkor hangzottak fel az első »Gyurcsány, takarodj!«, »Ébresztő, Budapest!« és »Aki magyar, velünk tart!« rigmusok. Ekkor kb. 3000–4000 fő volt már jelen és a tömeg egyre nőtt. Mi a Corvin közbe már nem mentünk, a híradásokból tudjuk, hogy a bejelentett ’56-os megemlékezés után a szélsőségesekkel kiegészült tömeg elindult a Kossuth térre, szándékosan vállalva a nyílt utcai konfrontációt.
Számomra kérdéseket vet fel a rendőrök délelőtti agresszív viselkedése, illetve az is, hogy miért pont a Deák tér felé terelték a csőcseléket, ahol aztán kivárás nélkül lőttek fejmagasságban könnygázgránátokat, gumilövedékeket a békés tömegre is. Egyéb megjegyzéseket nem fűzök hozzá, mert csak indulatosan tudnám megtenni.”
Németh Cs. Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés

Ételfertőzés gyanújával mintegy félszázan fordultak orvoshoz, sokan pedig kórházi ellátásra is… Tovább olvasom