Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

„ Megharcolnak” a gyerekekért

Kivételes fejlesztést vitt véghez az abdai Zrínyi Ilona-iskola. Projektoros táblához, eszközrendszerhez és továbbképzési lehetőséghez jutott pályázat útján.
Európai uniós pályázaton (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programból) csaknem 18 millió forintot nyert tavaly az abdai iskola, ahol szinte bizonyosan nem lesz gond az egyre apadó gyermeklétszám. Az abdaiak ugyanis már évekkel ezelőtt társultak a börcsi intézménnyel. Az alsósok Börcsön maradnak, ám a felső tagozatosok Abdára járnak át.
– A pályázat a kompetenciaalapú oktatást, azaz a praktikus, alkalmazható tudást, a jövő oktatását célozta meg – tudtuk meg Szabó Zsoltné igazgatótól, aki a közelmúltban kollégáival együtt egy rendkívüli szülői értekezleten is bemutatta, hogyan, mire használják az új eszközrendszert, amelynek igazi élvezői persze a diákok. A projektoros, nagy kivetítős táblán a feladatokat is lelkesen oldják meg a tanulók, akik közül sokan szívesebben töltik az idejüket az iskolában, mint odahaza.
– A gyerekeink lassan tanulnak, az eszközrendszer pedig kifejezetten motiválja őket a még több tudás megszerzésére – állítja Csóka Ágnes szülő. Nagy Judit anyuka valamikor itt végzett és elkötelezett Abda-párti. A gyerekek játékos formában tanulnak, örömmel vesznek részt az órákon. Rigóné Finta Anikó elárulta, gyermeke naponta tart élménybeszámolót az iskolában történtekről, ami a családban is öröm.
– Számomra is kihívást jelentett a módszer, az eszközrendszer, amelyhez rengeteg játék, mondóka, mese társul – összegezte Lászlóné Litavszki Hajnalka, az első osztályosok tanítója. – Egy harmincórás továbbképzésen mi is tanultunk, s ezt a jövőben is folytatjuk. Fantasztikus távlatok nyíltak meg előttünk. A rendszer fényt hozott az oktatásba, a gyerekek szívesen jönnek iskolába.
Nem kell különösebben győzködni, a lurkók sorolják, mi mindent tudnak már – az ábécé szinte minden betűjét ismerik. A tábla a szabad mozgás és megnyilatkozás lehetőségét is rejti: a kis elsősök kifejezetten szeretnek újat tanulni, a kivetítőn „dolgozni”.
Az abdai iskola igazgatója elmondta, a siker, a jelenlegi, 209-es tanulólétszám ellenére ők is megharcolnak minden gyermekért. A direkt mód helyett az abdai iskola a kiváló szakmai munka alapján próbálja meggyőzni a ma még Győr és a falu között dilemmázó szülőt. Az intézmény önállóságát azonban évekkel ezelőtt megalapozta a börcsiekkel való társulás, a már említett nyertes pályázat, amely a kisiskola életben maradásának egyik záloga. Sok szülő ugyanis épp az új lehetőség miatt nem utaztatja vagy viszi be a gyermekét naponta Győrbe, inkább a családias jellegű, ám jól felszerelt Zrínyi-iskola mellett tette le a voksát, ahol az ország egyik legmodernebb technikájával, kis csoportokban és az egyéni tempót is figyelembe véve oktatják a diákokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom