Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

„ Kutyául” tanultak a nádorvárosi iskolában

Rendkívül nagy érdeklődés jellemezte azt az előadás-

sorozatot, melyet iskolájában Pártosné Szűcs Andrea, a másodikosok tanító nénije kezdeményezett a győri Nádorvárosi Közoktatási Központban. Rendhagyó tanóra keretében a kutyatámadás esetében alkalmazott viselkedésről hallhattak a diákok és az óvodások.
Az állatokkal kapcsolatos emberi viselkedéskultúrát is átfogó tájékoztató – a gyerekek kérdései kapcsán – amolyan beszélgetős ismeretterjesztéssé alakult. Mivel szinte nem múlik el hét anélkül, hogy az országban ne hallanánk különböző kutyatámadásos esetekről, ezért Pártosné Szűcs Andrea tanító úgy vélte, kis tanítványainak a témáról a tankönyvben írtaknál jóval többet kellene tudniuk. A nyúli Szemenyei Szintia esetét követően (amellyel lapunk is részletesen foglalkozott) feltárcsázta a magyar ebtenyésztők győri szervezetének egyik munkatársát, aki készséggel bólintott a felkérésre.

Több ismeretre van

szükség a fajtákról is


– Rendkívül hiányosak ezen a téren az ismeretek, ugyanakkor mostanában több megdöbbentő hír szólt a kutyatámadásos esetekről – szólt a másodikosok tanító nénijének magyarázata. – Beszélgettünk a kutyafajtákról, négylábú barátaink gondozásáról, mindarról, ami a kutyatartó felelőssége.

Ha a kóbor állat támad...

A kisdiákok aktívan, feszült figyelemmel kísérték Hanekám István, a győri kutyaiskola vezetőjének előadását, aki legfontosabb gondolatait szituációs gyakorlatokkal, egyéni élményeinek megosztásával tette még élvezetesebbé a gyerekek számára. Szólt a vakvezető és a különféle mentőkutyusokról, a katasztrófavédelembe is bevethető négylábúakról is. Hallhattuk: reneszánszukat élik a vadászkutyák, s a kóbor ebek viselkedéséről, konkrétan a kutyatámadásokról szinte minden esetben a volt gazdija tehet. A gyerekek a veszettségről is kérdezték a szakembert, akitől arra is választ kaptak, mit tegyenek a bizonytalanul viselkedő, kóbor kutya láttán. Kipróbálták, milyen lehet vakon, egy segítővel közlekedni, azaz a jó vakvezető kutya milyen jó szolgálatot tehet.

Akiknél az eb családtag

– Nálunk egy német juhászkutya, Dzsimi is családtag – sorolta a győrújbaráti Geistlinger Gábor. – Igaz, anyuék gondozzák, de sokszor én is sétáltatom. Nekem tetszett, ami hallottam, mert a kutyákról így többet tudok. Juhász Dániel kutyusa vizsla-dalmata keverék, a fiú szinte szakértőként tette fel a kérdést az állat gondozásával kapcsolatban. Hősi Ramóna nagymamája három négylábút is befogadott, Kopf Szandráék pedig egy vizslakölyköt szeretnének a közeljövőben, a kislány talán ezért hallgatta megkülönböztetett érdeklődéssel az előadást.
A Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségének győri szervezete nyitott a hasonló programokra, a modell – a látottak alapján – rendkívül hasznos lehet. Telefonos elérhetőségük: 96/349-165, 20/327-5590.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom