Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

„ Jegesmedvék” úsznak

Jövő szombaton indul útnak – egy több mint száz évvel ezelőtti eseményt felelevenítve – a pozsonyi Jegesmedve Klub két tagja, hogy Bécstől Pozsonyig ötvenhárom kilométert ússzon a Dunán. A „Hármas határ projektben” a felső-szigetköziek is csónakos kísérők lesznek.
Uniós pénzt nyert a Jegesmedve Klub a Bécstől Pozsonyig tartó extrém úszásra: két versenyzőjükön kívül egy 5–6 fős csapat is indul az emberpróbáló megmérettetésen, ők tíz kilométerenként váltják egymást.
A szervezők között van szlovák részről a Kormorán Társulás, a somorjai kajak-kenu klub, valamint magyar részről a dunakiliti székhelyű Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület.
Csernák Tibor főszervező elmondta: a fradenaui vízi erőműtől indulnak a versenyzők. Céljuk kettős: 1900-ban egy osztrák hölgy Bécsből tette meg ezt a távot, ezen eseményt szeretnék feleleveníteni. „Ehhez a történelmi dátumhoz kapcsolódna a regionális együttműködésre is épülő rendezvényünk. Ebbe beletartozik a környezetvédelem, a vízminőség-vizsgálat, a vízhőmérsékletet is folyamatosan mérjük majd az úszók miatt” – mondta.
Tuba Lajos, a Kormorán Társulás vezetője hozzátette: a felső-szigetköziekkel közösen kenukkal, csónakokkal kísérik majd a versenyzőket. Egy csónak előttük mutatja majd az utat, hisz a közlekedő hajókkal is számolni kell. Az eseményt az osztrák és szlovák televíziók is végigkísérik.

20 perc alatt oda-vissza

A pozsonyi Jegesmedve Klub tagjai télen a jeges Dunát már többször átúszták Esztergom és Párkány között. Tavaly januárban Makai Zoltán és Csernák Tibor kevesebb mint 20 perc alatt teljesítette a Duna „oda-vissza átúszását” Pozsonynál, ami rekordidőnek számít. A két „jegesmedve” az alig 3 fokos vízben tette meg a három kilométeres távot. A Jegesmedve Klub legfiatalabb tagja a mindössze ötesztendős dunaszerdahelyi Mészáros Máté, a legidősebb pedig a nyolcvankét éves pöstyéni Karol Kevan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelemmel kíséri a Forma–1-et?

Tovább olvasom