Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

„ Függetlenségem előnyt jelent”

„ Menedzserszemléletű, a marketinget fontos elemnek tekintő vezetéssel szeretnék kitűnni. Győrt az elsők között jegyzik az országban, de ezzel másutt kevesen vannak tisztában” – nyilatkozta a Kisalföldnek Schmidt Péter. A győri alpolgármester, Sziget és Pinnyéd önkormányzati képviselője a múlt héten jelentette be, hogy független polgármesterjelöltként indul az októberi önkormányzati választáson.
– A választási kampány nem olcsó mulatság. Miből futja?
– Ezek szerint ők bíznak önben, hiszen gondolom, nem eleve vereséggel kalkulálnak. Ön is bízik magában?
– Igen.
– A legutóbbi Vasárnapi Kisalföldben arról beszélt, hogy kilencven-száz önkéntes segíti a kampányát. Honnan van ennyi embere?
– Az elmúlt tizenöt-húsz év során nagyon sokan voltak folyamatosan mellettem, pedagógusok, orvosok, közgazdasági szakemberek, nyugdíjasok. Az önkéntesek magja a Győr-szigetiek Baráti Köre. Szűk körű kommunikációs csapat is segít.
– A független indulás nem jelent behozhatatlan hátrányt azokkal a jelöltekkel szemben, akik mögött valamilyen szervezet áll?
– Az ember személyisége is számít. Az általam ismert közvélemény-kutatási adatok szerint a városban magas az ismertségem, mind a jobb-, mind a baloldalon sokan elfogadnak. Függetlenségem inkább előnyt jelent, mert engem nem köt a pártérdek, ami miatt mások számos esetben nem tudják megvalósítani ötleteiket. Egy százharmincezer lelkes megyeszékhelyen ennyi induló egyébként komolytalan. Sokat kell tenni Győrért ahhoz, hogy valaki komoly polgármesterjelölt lehessen. Úgy látom, hogy a végén két-három markáns induló között dől el a választás.
– Ki lehet ez a három ember?
– Az egyik én vagyok, a másik kettő a Fidesz–KDNP és a Magyar Szocialista Párt jelöltje.
– A sok jelentkező láttán nem gondolt arra, hogy inkább nem indul el?
– Nem, mert komolyak voltak a szándékaim. Nagyon jól-

esett, amikor március végén a KDNP országos vezetésében felmerült a nevem. Mire Győrbe értek a hírek, addigra a kereszténydemokraták helyi vezetése egy másik párttal (a Fidesszel – a szerk.) úgy döntött, nem engem indít. Ez már nem esett annyira jól, de két hónap távlatából úgy látom, jobb így, mert a jobboldal jelöltjeként a mostani városvezetést – így végső soron magamat is – szidni és ostorozni kellene.
– Ez így is okozhat nehézséget, hiszen a kampányban nyilván el kell mondania, mi nem működik jól, min változtatna, miközben az utóbbi négy évben alpolgármesterként a dolgok alakulásáért leginkább felelős városvezetés tagja.
– Nem látok ebben problémát. A döntéseknél mindig az volt számomra fontos, hogyan tudom Győr érdekét szolgálni. Ezért szavaztam meg például mindig a költségvetést, anélkül ugyanis nem működik a város. A pártok fölöttiség, egyúttal a két oldal értékeinek elismerése segíthet az egységes Győr megteremtésében. Alpolgármesterként amúgy sok olyan elképzelésem volt, amit nem tudtam keresztülvinni, a város első embereként viszont lehetőségem lesz rá.
– Nem tart attól, hogy indulásával a jobboldal további megosztottságához, végső soron Kun András szocialista polgármesterjelölt győzelméhez járul hozzá?
– Sokéves közéleti tevékenységem nagyon jó közigazgatási gyakorlatot jelentett számomra. Minden hozzám forduló embernek igyekeztem közvetlenül is segíteni. A visszajelzések alapján a lakossággal való közvetlen kapcsolattartás nálam volt a legjobb a városvezetés tagjai közül. Ez viszont azt is jelenti, hogy számos baloldali érzelmű választópolgár szavaz rám. A keresztény szemlélet pedig egész pályámat áthatotta, így a jobboldalon már réges-régen nem kell bemutatni.
– A városvezetés meglepődött, hogy indul?
– Úgy érzem, korrekt voltam, mert Kun Andrásnak és Balogh Józsefnek is előre bejelentettem, mire készülök.
– A programja készen van?
– Igen, csupán a gazdasági rész szorul még kisebb kiegészítésre.
– Mit csinálna másként a következő négy évben?
Balogh József nagy formátumú, karizmatikus egyéniség, aki sínre tette a várost. Az ő személye meghatározó 1994 óta. Együttműködtem vele bizottsági elnökként, alpolgármesterként is. Mivel ő nem indul, új a helyzet. Az a hatalmas erő, azok a hatalmas lehetőségek, amelyek itt megvannak, nem jelennek meg az ország számára. Debrecenben, Pécsen vagy Kaposváron járva megszégyenülve látja az ember, hogy sokkal kisebb kapacitással, sokkal kevesebb adottsággal rendelkező város hogyan tudja eladni magát. Az Alpok–Adria Munkaközösségben dolgozva tapasztaltam, hogy a kisebb olasz vagy burgenlandi településeknek is milyen jó marketingjük van. Menedzserszemléletű, a marketinget fontos elemnek tekintő vezetéssel szeretnék kitűnni. Győrt az elsők között jegyzik az országban, de a visszajelzések alapján, sokakkal beszélgetve azt mondhatom, ezzel másutt kevesen vannak tisztában. Emellett jóval szorosabb kapcsolatban lennék a lakossággal, mint a mostani városvezetés. Ha polgármesternek választanak, huszonnégy órában a győriek rendelkezésére állok. Ennek egyik eszköze a már korábban bejelentett ötletvonal lesz. A legfontosabb: valamennyi győri összefogását kérem azért, hogy Győr a lehetőségeinek és adottságainak megfelelően a leggyorsabban fejlődhessen az elkövetkező négy évben, az elért eredmények pedig országos és nemzetközi szinten egyaránt sokkal markánsabban jelenjenek meg, mint eddig.
Balogh Józsefről köztudott, hogy más nagyvárosi polgármesterekkel – például Kósa Lajossal, Toller Lászlóval – ellentétben sosem törekedett országos ismertségre. Szavaiból azt veszem ki, hogy ön másként csinálná.
– A polgármester jól döntött, de én más típusú vagyok. Ahhoz, hogy a várost el tudjam adni, az országos ismertség is kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit olvasott utoljára?

Tovább olvasom