Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

„ Egymást átölelni ”

Folytatás az 1. oldalról.

– A környezet miből veheti észre, ha valaki drogozik ?
– Megváltozik az illető személyisége, a dolgokhoz és a környezethez való viszonya. Indulatosabb, feszültebb lesz és gyakoriak a dühkitörései. Az is figyelmeztető jel lehet, ha valakinél megváltozik az alvás és az ébrenlét aránya, vagy módosul étkezési szokása. Nem közömbös az sem, ha feltűnően sokat költ egy fiatal, hiszen ez a szenvedély rengeteg pénzbe kerül. Feltűnő, ha a gyerek váratlanul el-elfut otthonról és csak annyit mond: elugrok valahová, rögtön jövök.
– Hogyan viselkednek a szer hatása alatt ?
– Az állapot hasonlít egy kicsit az alkoholos befolyásoltsághoz. Másként, kásásabban beszél az illető és nehezebben tudja kifejezni magát, de minden szernek más a hatása, különbözőképpen befolyásolja a hangulatot.
– Nyugaton hagyományai vannak a drogozásnak. Nálunk hogyan alakulnak a szokások ?
– Itt is tapasztalható változás. Régebben főként diszkókhoz és szórakozóhelyekhez kötődött a fogyasztás. Ma egy-egy társaság kifejezetten azért jön össze valamelyikük lakásán, hogy közösen drogozzanak. Három, négy évvel ezelőtt ez még nem volt gyakori.
– Mit tehet a szülő ?
– A legfontosabb a kommunikáció, de ez nem könnyű. A mai 40 – 50 éves korosztály ugyanis még porosz mentalitásban nevelkedett. Tudomásul vették, mit szabad és mit nem. A mai fiatalok mások. A szülőknek más nevelési eszközökhöz kell nyúlniuk, de ehhez tanulniuk kell. Egymástól és a szakembertől. Fontos, hogy nem szabad felülről beszélni a gyerekkel, a legnagyobb bajban is partnerként kell kezelni őket. Az említett felmérés azt is bebizonyította, hogy a fiatalok igenis igényelnék a felnőttekkel a kapcsolattartást.
– Tiltsunk vagy megengedjünk ?
– Egyiket sem. Együttműködni, együtt gondolkodni, együtt tervezni és egymást átölelni. Nem tűzhetjük célul, hogy ne legyen egyetlen drogos sem a városban. Arra kell törekednünk, hogy megtaláljuk velük a kapcsolatot és kapaszkodót adjunk a drog közelébe kerülőknek, hogy kijöhessenek a mélységből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kapaszkodik fel a dombra ?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom