Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

„ Az önkormányzatokat

nem Orbán kormányozza”

A Fidesz jövő szombaton Győrben tartja országos kongresszusát: az ezzel kapcsolatban kiszivárgott hírekről, Borkai Zsolt és a közgyűlés kapcsolatáról, s a rendezvény programjáról nyilatkozott Szijjártó Péter, a párt szóvivője.
– Mikor beszélgetünk, még úgy tudni, a volt csapattársak azt szeretnék, hogy jövő szombaton, a magyar–angol 6–3 évfordulóján temessék el Puskás Ferencet. Lehet gyásznapon pártkongresszust tartani?
– Most kérdeztem rá a kollégáimra, azt mondták, december 9-én lesz a temetés. Ezzel együtt valóban futballtörténeti napról van szó, így a kongresszuson megemlékezünk a 6–3-as sikerről.
– A kongresszussal kapcsolatban kiszivárogtak hírek, miszerint olyan alapszabály-módosítást terveznek elfogadni, ami lényegében egy alternatív pártstruktúrát épít rá a fideszes önkormányzatokra. Magyarán semmi nem történhet majd Orbán Viktor tudta nélkül.
– A kétnapos elnökségi ülésen, amelyen a kongresszust készítettük elő, én is részt vettem, így nyugodtan mondhatom: ilyenről biztosan nem esett szó. Az alapszabály-módosítás egyetlen mozgatórugója nem az, hogy Orbán kormányozza az önkormányzatokat, hanem hogy annak a négyezer embernek, aki októbertől a Fidesz megyei, városi, falusi képviselője, minél nagyobb beleszólása legyen a párt politikájába.
– Azért látva a győri közgyűlés jövő keddi rendkívüli közgyűlésének napirendi pontját – arról dönt a testület, hogy Borkai Zsolt polgármester milyen álláspontot képviseljen a Gyurcsány Ferenc által a városvezetőknek szervezett találkozón –, nem tűnik ez ok nélküli találgatásnak. Borkai korábban azt mondta, a győriek álláspontját képviseli, ami mindennél feljebb való.
– A győri emberek választották a közgyűlést, ami reprezentálja a győriek akaratát...
– Ez világos, de ők választották a polgármestert is, aki miért ne tudná egyedül is képviselni a várost?
– Azt gondolom, a miniszterelnökkel való találkozás komoly dolog, főleg most, hogy már látszik a jövő évi költségvetésből: az önkormányzatok minden eddiginél rosszabb helyzetbe kerülnek. Ebben az esetben a közgyűlés igenis konzultáljon a polgármesterrel, milyen álláspontot képviseljen a miniszterelnöknél. Tudtommal más városban is vannak hasonló törekvések.
– Lehet, de Győrben erre eddig nem nagyon volt példa.
– Hála istennek nem azon múlik, hogy mit csináltak vagy nem csináltak eddig.
– Mit lehet tudni akkor a kongresszusról?
– Elsőként Navracsics Tibor frakcióvezető tart beszédet, aki a demokrácia megkérdőjeleződéséről és a demokratikus intézmények kormány általi gyengítéséről fog beszélni. Szintén felszólal Bugár Béla a határon túliak részéről, s rajta kívül még egy vagy két önkormányzati vezető mondja el tapasztalatait. Orbán Viktor beszéde zárja a kongresszust. Két győri vonatkozása lesz az eseménynek: a köszöntőt Borkai Zsolt mondja, az elnökség pedig engem javasol a kongresszus levezető elnökének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom