Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

„ Aki az MDF-re szavaz, a mostani kormányt segíti”

Látni kell, hogy akik az MDF-re vagy a jobboldalon álló kis pártokra szavaznak, azok valójában a mostani kormány hatalmon maradását segítik – fogalmazott a Kisalföldnek adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. A politikus tegnap esti győri beszéde után egy benzinkút kávézójában válaszolt lapunk kérdéseire.
– A négy éve tartó választási kampány végnapjait éljük. A pártok adtak egymásnak rendesen, s nem maradtak ki a sorból a miniszterelnök-jelöltek sem. Személy szerint ön hogyan jött ki ebből a közéleti pofozkodásból?
– Minden szakmának vannak árnyoldalai és vannak szépségei. Én azt vallom, ha az ember nem elégedett egy munkával, nézzen másik után. Tudomásul veszem, hogy aki a demokráciában közéleti szerepet vállal, olyan négy évet is el kell viselnie, mint az utóbbi volt. Vállaltam, hogy a politikusi szereppel együtt járnak a méltatlan támadások, a minden alapot nélkülöző bírálatok.
– A külföldön élő magyar állampolgárok számára véget ért a kampány, ők már leadták voksaikat, a részvétel 84 százalékos volt. Ön szerint kinek lenne jó az alacsony és kinek a magas hazai részvétel?
– A demokrácia legszebb ünnepi pillanata mindig a választás. Ilyenkor derül ki, hogy a demokrácia nem egyszerűen írott szabályok összessége, hanem lelke is van, mert az emberek négyévente dönthetnek sorsukról, hogy merre forduljon életük szekere. Az ünnep akkor igazán szép, ha minél többen részt veszünk rajta. Ezért pártérdekű spekulációk helyett mindenkit arra biztatok, legyen ott mindenki, döntsünk közösen Magyarország jövőjéről.
– Az utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások szerint a két nagy párt fej fej mellett halad. Mi dönthet ebben a pár napban?
– Aki egyszer forró tejjel megégette a száját, az a hideg vizet is fújva issza. Mi már egyszer megégettük. Négy évvel ezelőtt tíz százalékkal vezettünk, s túl sokat adtunk a felmérések szavára. Spekulálgattunk, okoskodtunk és a munkánkat nem mindig végeztük el úgy, ahogy kellett volna. Ezért most arra biztatom magunkat, ne törődjünk a felmérésekkel, hanem dolgozzunk, menjünk el mindenkihez, keressünk meg minél több embert, s kérjük meg őket arra, jöjjenek el választani és támogassák a Fidesz politikáját. Erőt adó emlékeink is vannak. Az európai parlamenti választáson a felmérések döntetlent mutattak, majd a végén nyertünk tíz százalékkal.
– Politológusok azt is fejtegetik, hogy a kis pártok döntik el a választást. A Fidesz esélyeit hogyan befolyásolja az, hogy jobboldali lehetséges partnerével, az MDF-fel nem éppen harmonikus a viszonya?
– A demokráciában mindenki a saját tarisznyájában hordja a marsallbotját. A mi sorsunkat sem a kis pártok fogják eldönteni, ők legfeljebb a sajátjukat tudják. Minden jóakarat feltételezése mellett is látni kell, hogy akik az MDF-re vagy a jobboldalon álló kis pártokra szavaznak, azok valójában a mostani kormány hatalmon maradását segítik.
– Vasárnapi, Kossuth téren tartott beszédében célzott arra, hogy gyakran populistának nevezik. Ugyanezt a vádat megkapja Gyurcsány Ferenc is.
– Van egy fontos különbség, mi nem nevezzük őket populistának, ők viszont annak tartanak bennünket. Ez régi, rossz kommunista reflex, ami a baloldalon még mindig ott van. Ha valakivel vitájuk van, nem tetszik a véleménye, nem az állításával, a gondolataival vitatkoznak, hanem megbélyegzik. Azt kívánom nekik, minél hamarabb demokratikus reflexekre váltsák fel a régi megbélyegző reflexet.
– Sokak szerint bárki nyer, szűkös mozgástér várja, mert nagy a költségvetés hiánya. Egyetért ezzel?
– Sok igazság van ebben, az államkassza csődközeli helyzetben van. A forint labilis és sérülékeny, a költségvetés romokban. Komoly munka vár a következő kormányra, ami nem lesz könnyű, de ez nem jelent reménytelenséget. Mi munkahelyteremtő programmal szeretnénk orvosolni a költségvetési bajokat.
– 2006-ban mi a választás tétje?
– A tét az, hogy a huszonegyedik század felé fordulnak-e a magyarok vagy visszatérnek a nyolcvanas évekbe.
– A szocialisták tegnap felvetették, hogy az árvíz miatt kevesebb kampány legyen. Mit szól ehhez?
– Ez helyes. Hétfőn délelőtt minden kampányprogramot töröltünk, s felállítottunk egy árvízvédelmi bizottságot Fónagy János vezetésével. Megtartottuk az első szemlét, Szentendrén részt vettünk a munkákban. A veszélyes folyók mellett élő híveinket arra kérjük, kampányesemények helyett a víz elleni harcban vegyenek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom