Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

12 kérdésből álló kérdőívet kapnak a választópolgárok az új alkotmány ügyében

Az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban tizenkét kérdésből álló kérdőívet küld a választókorú állampolgároknak a napokban a nemzeti konzultációs testület - jelentette be vasárnap a fideszes Szájer József, a bizottság vezetője és a korábban MSZP-s, jelenleg független parlamenti képviselő, volt házelnök, Szili Katalin, a testület egyik tagja.

A kérdőíven arról kérdezik az emberek véleményét: az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e; korlátozza-e az állam eladósodását; vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség; járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után; engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem; az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után.

A testület arra is választ vár, hogy az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét; védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét; védje-e fokozottan a nemzeti vagyont; csak átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás; a bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására; továbbá szankcionálják-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést.Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. annobon 2011. február 14. 15:07
  „Legalább a Magyar Posta Zrt-nek van egy megbízható, állandó és jól fizető ügyfele! /a Magyar Kormány!/”
 • 44. öröksoproni 2011. február 14. 14:54
  „Még egyet is tudnék érteni a kérdőívesdivel, de könyörgöm, ebben a gazdasági helyzetben mennyi pénzünkbe kerül NEKÜNK már megint ez a halom kérdőív + a postázása? Vagy a fidesz szimpatizánsok járnak utcáról utcára és kis dolgos kezeikkel bedobálják a jónép postaládájába? Ráadásul hiába vannak egyszerűen megfogalmazva a kérdések, annyira összetett dolgokról van szó, hogy arról csak az fog tudni dönteni, aki minden oldalról szakmai vagy jogi szemmel tudja megvizsgálni. Ezért ez csupán arról szól: lám, megkérdeztünk benneteket is drága honfitársaink. Azt érezhetnénk, mi döntünk, pedig nem.”
 • 43. tundi0721 2011. február 14. 14:06
  „Túrabakancs!
  Én is hittem ebben a kormányban, és bizalmat is szavaztam nekik sajnos.De azok után,hogy elvették tőlem a magán-nyugdíjpénztári megtakarításomat,amit soha az életben nem fogok látni,nemhogy a hozamot,de még a befizetett tőkét sem. Ráadásul az "egy illetve két gyerek nem gyerek" elven működő politikájuk,miatt kevesebb családi pótlékot is kapok.
  Miért nem népszavazáson dönthetjük el? Mert ott egyértelmű lenne a nép akarata? Azt nehezebb hamisítani? Mennyi számukra kedvezőtlen válasz fog a szemétkosárban landolni?
  Tehát itt már nem egy-egy politikussal vagy párttal van baja az embereknek,hanem az egész rendszerrel,ami úgy rossz ahogy van. Mikor vesszük már észre,hogy a világ rajtunk röhög? Rajtunk mindenki élősködhet és átgázolhat? Török,orosz,amerikai,most pedig maga az unió?Mindig mások döntik el,hogy nekünk mi a jó?”
 • 42. Túrabakancs 2011. február 14. 13:51
  „Tisztelt tundi0721! /41/
  Mivel nem az MSZP/SZDSZ küldi a kérdőíveket, emiatt ha nem is
  vakon, de hiszek a kormány jóindulatában ezzel az üggyel kapcso-
  latban. Természetesen nem az lesz 100%-ban amit a nép akar,
  /mert mindenki máshogy lát dolgokat/ viszont a legtöbb szavazatot
  kapó népakarati kérések szerintem meg lesznek valósítva. Eddig
  diktatórikusnak állították be a Fideszt, most meg már a kérdőív is
  rossz sokaknak!? Emiatt mégis csak "nyuszisapkás" ez az egész.
  Amúgy a "Csipkerózsika" még alszik tudtommal, de én felébredtem. :)”
 • 41. tundi0721 2011. február 14. 13:22
  „Kedves Túrabakancs! "Ennél komolyabb fórumokon kell megvitatni fontos kérdéseket...szerintem." Szerintem pedig a parlament eredetileg anno pont ezért lett kitalálva,hogy ott vitassák meg ezeket a komoly ügyeket.E helyett a kedves politikus urak sok mindent tesznek(élő közvetítésből látható) csak az év legnagyobb részében érdemi munkát nem végeznek.
  "Ha nem kérdeznék meg az embereket, akkor meg a sokak által felemlegetett
  diktatórikus verzió lenne a probléma. Tipikus nyuszisapkás hozzáállás." Nem mondod komolyan,hogy elhiszed azt a baromságot,hogy számít bármit is a véleményed,amit arra a papírfecnire le fogsz írni? Ébresztő Csipkerózsika!!!!!!
  Tíz évvel ezelőtt nem volt választásom,hogy magán-nyugdíjpénztári tag akarok-e lenni vagy sem,hanem kötelező volt belépnem, most meg azzt írták nemkem a levélbe,hogy semmi hátrányt nem fogok szenvedni, a döntésem miatt,hogy tíz évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárat választottam. ISMÉTLEM NEM ÉN VÁLASZTOTTAM ,RÁKÉNYSZERÍTETTEK!!!!!”
 • 40. Túrabakancs 2011. február 14. 12:33
  „mindigatutit! /37/
  El tudom képzelni milyen alpári hozzászólások/kérdések érkezhettek a lapjára,
  nem csodálom ha csak egy részükre válaszolt Orbán. Egyébként a gagyi
  facebook-ról is megvan a véleményem, arctalan semmi az egész. Ennél komolyabb
  fórumokon kell megvitatni fontos kérdéseket...szerintem.”
 • 39. annobon 2011. február 14. 12:04
  „33-hoz: "soha többé ne veszítsék el! " Jah, csak egy híres Berzsenyi-vers soraival válaszolok erre:

  "Minden csak jelenés; minden az ég alatt,
  Mint a kis nefelejcs, enyész."

  Röviden: semmi sem örök...”
 • 38. imre1964 2011. február 14. 11:26
  „Jó kiss trükköt eszeltek ki megin.
  Igy lehet mondani hogy a választók ezt akarták és kész.
  Ki ellenőrzi a visszaküldött lapokat ? Gondolom mind Fideszes azt hazudnak amit akarnak.”
 • 37. mindigatutit 2011. február 14. 10:43
  „túra,tudod volt az a facebook-os kérdezz felelek.hány kérdésre válaszolt a vezér?”
 • 36. Túrabakancs 2011. február 14. 10:39
  „Jandex+tundi0721 !
  Ha nem kérdeznék meg az embereket, akkor meg a sokak által felemlegetett
  diktatórikus verzió lenne a probléma. Tipikus nyuszisapkás hozzáállás.”
 • 35. Túrabakancs 2011. február 14. 10:35
  „creat! /10/
  Egyetértek veled!
  Az is egy opció ha csak azok szavazhatnánk, akiknek legalább
  3-évig tartó folyamatos munkaviszonyuk van, természetesen
  legálisan. Akik nem fizetnek adót, azok éppolyan hamis szavazók,
  mint a sokak szerinti külföldi szavazók, akik nem itt élnek Magyarországon.”
 • 34. Jandex 2011. február 14. 10:28
  „Vajon mennyibe kerül 8.5 millió levél kinyomtatása,boritékolása,postázása? Tudom olcsóbb a népszavazásnál bár annak az eredményét meg nehezebb hamisítani,bár biztos vagyok benne hogy gőzerővel dolgoznak e jelentéktelen probléma megoldásán, ´14-re elkészül!”
 • 33. Jandex 2011. február 14. 10:08
  „32. annobon 2011.02.14. 09:50
  Volt rá 8 évük,hogy kidolgozzák a lehetőségét annak,ha egyszer hatalomra jutnak soha többé ne veszítsék el! Ehhez tartják is magukat bármi áron!”
 • 32. annobon 2011. február 14. 09:50
  „Ez a "gyerekszavazás" miért is kell, egyetemben a külföldi magyarok szavazataival? Hogy a Fidesz-KDNP megnyerje a 2014-es választást. Miért is? Mert jelenlegi tendencia alapján igen sok biztos szavazót veszítenek:
  1) a magánnyugdíjpénztárakból "visszakényszerítettek" közül sokat
  2) az egykulcsos adóval "mindenki jól jár" alapon kevesebbet keresők zömét
  3) a 65 év feletti ingyen utazás majdani eltörlése miatti nyugdíjasokat
  Nos őket valahonnan pótolniuk kell ugyebár...”
 • 31. mindigatutit 2011. február 14. 09:38
  „na már most ,ha páratlan a gyerek ,akkor ki dönti el,hogy melyik szülő szavazhat?vagy ,ha van gyerek,de beadták a nevelőbe azután is jár a szavazat?”
 • 30. annobon 2011. február 14. 08:58
  „Sőt! Tudomásom szerint minden országgyűlési képviselőnek van (vagy kellene lennie) egy fogadónapjának, amikor is közvetlenül találkozhat választókerületének polgáraival és akár diskurálhat is velük. Nem tudom közülünk hányan élnek eme lehetőséggel, mindenesetre olcsóbb megoldás lenne, mint a levelezgetés! /Immáron nem elő alkalommal.../”
 • 29. tundi0721 2011. február 14. 08:50
  „Magyarország lakossága a 2010.novemberi adatok szerint 9.994.000 fő, ha ebből leszámítom a kiskorúak számát,ami kb. 18%,akkor az 8.195.080 fő. Tehát ennek az egyébként is teljesen felesleges agyament ötletnek csak a postaköltsége 1.311.212.800,- forint.Ekkor még nem is beszéltünk a kérdőívek készítésének, illetve a borítékok készítéséének áráról. Véleményem szerint ezt a pénzt inkább költhetnék,arra,hogy törlesszék az államadósságot. Vagy még jobb,ha a drága politikusaink tényleg kíváncsiak a véleményünkre,akkor ennek összegét dobják össze ők, és fizessék zsebből.De ez csak álom,mint az is ha valaki elhiszi,hogy ha a kérdőívet kitölti,azt utána elolvassa bárki is.”
 • 28. annobon 2011. február 14. 08:30
  „Az átlagembert eddig sem érdekelte az Alkotmány és ezentúl sem fogja. Kérdezzenek meg bárkit az utcán, hogy mit tartalmaz a jelenlegi? Nem hiszem, hogy sokan kennék-vágnák a választ. Pedig általános iskolai tananyag! Ha valakinek mégis rémlik valami, az az első pont szokott lenni, miszerint: Magyarország: köztársaság. Szal olyan ez, mint a Himnusz vagy a Szózat. Tanítják az iskolákban és mégis (sajnos) az első versszakokon kívül a többi már nemigen megy. Szívesen elszavaltatnám őket például a parlamenti képviselőinkkel. Amelyik tudná, maradhatna, aki meg nem, annak felfüggeszteném a képviselői mandátumát...”
 • 27. mc 2011. február 14. 08:01
  „http://www.hir24.hu/belfold/215143/orbanek-a-vilagon-peldatlan-tettre-keszulnek.html”
 • 26. mc 2011. február 14. 07:14
  „Eszement ötletekkel miért kell borzolni a kedélyeket?

  Olyan okos ötlet, mint 35 fokos melegben egy hétig a le nem eresztett fürdővizezel rohangászni a fürdőszoba és a WC között, hogy a sz@r elnyerje érkeztetési helyét a csatornába.

  Azért én nem piszkálnám a fütyimmel a hangyabolyt.
  Ébresztő!!! A visszaút még mindig jobb, mint fejjel a falnak.
  Miért kell szándékkal generálni a problémát?

  Ez vagy túlzott magabiztosságra, vagy öngyilkossági szándékra utal.

  Az egy kulcsos adó is megelőzte a minimálbérek felzárkóztatását.

  Én bizony nem hergelném a választóimat.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehervonat aljára kapaszkodva próbált bejutni az országba két török férfi

Tehervonat aljára kapaszkodva próbált bejutni az országba két török férfi Kelebiánál, mint kiderült,… Tovább olvasom