Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

125 éves a csornai tűzoltó-egyesület

Az elmúlt években pályázati támogatásból, önkormányzati segítséggel, illetve vállalkozók, cégek adományaiból fejlesztett a csornai, idén 125 éves önkéntes tűzoltócsapat. A „szakmát” helyben és Győrben gyakorolták.
Idén ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A jubileumot különböző rendezvényekkel, versenyekkel szeretnék emlékezetessé tenni a szervezet tagjai. Dombi Lajos, az egyesület elnöke a Kisalföldnek az önkéntes tűzoltók közelmúltjáról, jelenéről, terveiről beszélt.
– Az elmúlt években nagy feladat előtt állt az egyesület, ugyanis generációváltás történt nálunk – mondta bevezetőül. – Az idősebb tagok három kivételével már nem tudnak részt venni a munkában, ami így a fiatalokra maradt. Szerencsére sikerült ütőképes fiatal csapatot építeni, jelenleg negyvenen tagjai az egyesületnek. Ebből a riasztható állományt huszonketten alkotják. Örömmel mondhatom, hogy az új tagság új felszereléssel is dolgozik. Eszközbeszerzéseinket, felújításainkat elsősorban önkormányzati támogatással sikerült megvalósítanunk, de segítik munkánkat a csornai vállalkozók, cégek is, illetve a pályázati támogatások.
A csornai önkéntes tűzoltók az elmúlt években közel kétmillió forintot „pályáztak össze”. Felújították szertárukat, átalakították az irodahelyiséget, kiegészítették technikai eszközeiket. Új, vontatható szivattyút vásároltak, sisakokat szereztek be, felújították vonuló járművüket. Természetesen a szakmát is gyakorolták, rendszeresen részt vettek gyakorlatokon, szakmai versenyeken. Kapcsolatban vannak a kaposvári Kötél elnevezésű speciális mentőszervezettel, és rövidesen Csorna testvérvárosának, a német Sinzing tűzoltóival is találkoznak. „Éles” bevetésekben is részt vettek a közelmúltban. Műszaki mentésekhez, tűzesetekhez vonultak többször is, de előfordul rendszeresen az is, hogy a hivatásos állomány távollétében ők adnak laktanyai szolgálatot. Szakmai fejlődésüket segítik a győri szolgálatok is.
– Ebben az évben készülünk a csornai egyesület megalakulásának 125. évfordulójára. Szeretnénk az elődökhöz méltó módon megemlékezni, erre várhatóan ősszel kerül sor – jegyezte meg Dombi Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom