Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

1250 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztésére

Az Európai Unió új költségvetési időszakában, 2007 és 2013 között agrár- és vidékfejlesztésére 1250 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.
Hozzátette: az agrárium a jelzett összegnél többet használhat fel az elkövetkező hét évben, mivel a közvetlen támogatásokra további 1.500 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv legfontosabb stratégiai célja, hogy a magyar agrárgazdaság potenciáljának 90-95 százalékát hasznosítsa, hasonlóan a fejlett uniós országokhoz. Ez az arány Magyarországon jelenleg 60-65 százalék.
A terv társadalmi egyeztetése során - amely nemrégiben zárult le - kiderült, hogy az érintettek véleménye arról, hogy mire használnák a forrásokat, nagy vonalakban megegyezik a szaktárca által előterjesztett felhasználási célokkal.

A gazdálkodók és a civil szervezetek zöme is úgy vélte, hogy a szerkezetváltásra és a piacteremtésre kell a legnagyobb összegeket fordítani. A fórumokat 19 megyében és több kistérségben is megrendezte az FVM.

A legnagyobb összeget várhatóan a technikai fejlesztés előmozdítására, a modernizációs lemaradások pótlására lehet majd fordítani. Ez a miniszter szerint a rendelkezésre álló összeg mintegy 47 százalékát teszi majd ki. A környezetkímélő gazdálkodás és a fenntartható fejlődés segítésére a pénz mintegy 32 százalékát lehet majd felhasználni. A vidék felzárkóztatására, jövedelemdiverzifikációra, az infrastrukturális helyzet javítására a 7 év alatt rendelkezésre álló források mintegy 11,5 százalékát költenék. A Leader-program keretében a kistérségi együttműködés ösztönzésére pedig mintegy 5,5 százalékot lehetne fordítani, tartalékként pedig további 4 százalék lenne felhasználható.

Gráf József hozzátette, hogy a tervekről és a források tervezett felhasználási módjáról tájékoztatják az Európai Unió Bizottságát. Ezt követően előreláthatólag jövő év április 1-jétől lehet majd pályázni a fejlesztési pénzekre.

Újságírói kérdésre válaszolva az agrártárca irányítója közölte: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a tervezett új uniós kukoricaintervenciós szabályozás ne lépjen életbe, illetve ne teremtődjön precedens arra nézve, hogy egy szabályozást "menetközben meg lehessen változtatni". Gráf József utalt arra, hogy a miniszterelnök levelet írt az Európai Unió Bizottsága elnökének, valamint ő is megkereste levélben az unió mezőgazdasági főbiztosát.

A miniszter ugyanakkor közölte azt is, hogy amennyiben az új uniós kukoricafelvásárlási szabályok életbe lépnek, a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul a magyar gazdálkodók érdekeinek védelmében.

A miniszter ugyancsak újságírói kérdésre megerősítette, hogy azok a gazdálkodók, akiknek állatait a madárinfluenza miatti kényszerintézkedések során leölték, 100 százalékos kártérítésre számíthatnak.

Gráf József közölte: jövőre az agrárium várhatóan ugyanúgy, mint az idén több mint 400 milliárd forintos összegre számíthat.
A miniszter a leváltásáról szóló híreket úgy kommentálta, hogy nem érez bizalomvesztést, de ha másra van szükség a tárca élén, úgy ennek ő személyesen soha nem lesz akadálya, mert a magyar agrárium érdekeit tartja szem előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié legyen a Kossuth tér az ünnepen?

Tovább olvasom