Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

120 esetben csaptak le: autófeltörés rádiós kódlopóval

Több mint 120, rádiós kódlopóval elkövetett gépjárműfeltöréssel gyanúsítják azt a héttagú bandát, amelynek tagjait a Vas megyei rendőrök és a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai fogtak el.


A banda a gépjármű-feltörésekhez haditechnikai eszköznek minősülő, Magyarországon nem forgalmazható speciális kódlopókat használt, amelyeket valószínűleg becsempésztek az országba. A szerkezettel szinte az egész ország területén – vidéki nagyvárosokban és Budapest környékén – törtek fel autókat.

Forgalmasabb utcákon, bevásárlóközpontok parkolóiban választották ki a távirányítású zárral ellátott gépkocsikat, kisteherautókat. Miután a gépkocsivezető lezárta az autóját és távozott, az elkövetők a kódlopóval ráálltak a központi zár frekvenciájára, és kinyitották az autót.
 
A gépkocsikból ezután szinte mindent elvittek: készpénzt, laptopot, GPS-készüléket, napszemüveget, vadásztőrt, távcsövet, gázpisztolyt. Budaörsön például 58 mobiltelefont vettek ki egy autóból (az üzletkötő teljes készletét). A lopás után gondosan visszazárták az autót, így a tulajdonos gyakran csak jóval később vette észre, hogy feltörték a gépkocsiját.

A rádiós kódlopó roncsolás nélkül nyitja-zárja a gépkocsit, de az elektronikában olyan kárt okoz, amely csak néhány nap múlva jelentkezik, és a szakszervizben csak több százezer forintos költséggel tudnak megjavítani.
 
A gépkocsi-feltörésekben négy 40 év körüli férfi vett részt, és kiépített orgazdahálózatuk volt. Általában párban, "szigorú munkarend szerint", hétfőtől péntekig dolgoztak, de utóbb egy társuk kivált, és a legtöbb bűncselekményt már egyedül követte el. Őt Szombathelyen, az egyik nagyáruház parkolójában már júniusban elfogták, de mivel akkor még nem volt ellene elegendő bizonyíték, szabadon engedték.
 
Az orgazdákkal együtt héttagú bandát végül háromnapos megfigyelés után júliusban, Budapesten fogták el. Az akcióban több mint ötven Vas megyei rendőr és a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai vettek részt. Az elfogáskor és a házkutatás során hozzávetőleg tízmillió forint értékű ellopott holmit találtak meg.

A gyanúsítottak közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, bűntársaik szabadon védekezhetnek - ismertette a megyei főkapitány.

Olvasóink írták

 • 11. Imcsi 2009. szeptember 10. 11:56
  „Egyáltalán mit jelent az "őrzött parkoló"? (Ezt nem pont tőled kérdezem!)
  GPS-t általában a tartójában szokták hagyni, ami elég feltűnő hely! Én mindig kiveszem onnan, és a rádió előlapjával együtt mindig elrakom a szem elöl, de még a parkolás ELŐTT!”
 • 10. megmindiggyöri 2009. szeptember 10. 10:28
  „Nem volt lathato helyen ertek, a kocsi Balatonon allt örzött parkoloban. Ha beviszem a strandra, az jobb? Akkor meg ott lopjak el. De okultam, nem viszek M.o-ra semmilyen erteket azota.”
 • 9. Imcsi 2009. szeptember 10. 09:51
  „"A rádiós kódlopó roncsolás nélkül nyitja-zárja a gépkocsit, de az elektronikában olyan kárt okoz, amely csak néhány nap múlva jelentkezik, és a szakszervizben csak több százezer forintos költséggel tudnak megjavítani."

  megmindiggyöri Akkor talán Te úsztad meg olcsóbban a zárcserével! És legközelebb ne hagyj értéket (GPS) a kocsiban jól látható helyen!”
 • 8. megmindiggyöri 2009. szeptember 10. 09:11
  „Akiknek igy törtek fel a kocsijat, legalabb azt a kart megusztak, h. ki kelljen cserelni a zarat. A mienket sajnos felfeszitettek, 120EUR a zarcsere. Igaz, csak a GPS-t loptak el, a napszemüveget bennehagytak.

  imre1964: lehet, h. akinek több van, az is megdolgozott erte, a betyarkorszak veget ert.”
 • 7. széchenyi12 2009. szeptember 09. 21:40
  „intő példa emberek! Zárjuk le kulccsal az autót!”
 • 6. RickCartman 2009. szeptember 09. 19:57
  „gondolom, max.pár hónapot kapnak felfüggesztve,oszt jónapot...ez egy következmények nélküli ország, hamarosan ott folytatják, ahol most kicsit abbahagyatták velük.”
 • 5. imre1964 2009. szeptember 09. 17:48
  „Hát igen sajnos lassan már csak lopásból lehet megélni mert munka az nincs.
  Csak akkor értem meg őket ha gazdagoktol loptak.
  Nekik úgy is van másik.”
 • 4. Agent 2009. szeptember 09. 17:02
  „3. Pontosan, gondolom a cikk miatt hangzatos fordulatnak találták a "haditechnika" kifejezést:):)”
 • 3. Nahááát 2009. szeptember 09. 14:53
  „"A banda a gépjármű-feltörésekhez haditechnikai eszköznek minősülő, Magyarországon nem forgalmazható speciális kódlopókat használt, amelyeket valószínűleg becsempésztek az országba." ... " rádiós kódlopó roncsolás nélkül nyitja-zárja a gépkocsit, de az elektronikában olyan kárt okoz, amely csak néhány nap múlva jelentkezik, és a szakszervizben csak több százezer forintos költséggel tudnak megjavítani."

  Ekkora marhaságot!!! Ha tényleg a megyei főkapitány nyilatkozta ezeket, nem csodálkozom a rendőrvicceken. Az interneten, kb. 5 perc alatt találok ilyen eszközöket, de egy eletronikában/informatikában kellően jártas embernek nem okoz túl nagy gondot ilyet építeni.”
 • 2. Csetneky 2009. szeptember 09. 14:47
  „Rosszul csinálták a fiúk. El kellett volna terjeszteniük, hoghy fegyvert akarnak vásárolni és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat rögtön leszállt volna róluk. Mint Debrecenben.”
 • 1. Freddy01 2009. szeptember 09. 14:41
  „"Általában párban, "szigorú munkarend szerint", hétfőtől péntekig dolgoztak, "
  Legalább volt munkahelyük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus: újabb iskolai megbetegedések itthon

Újabb iskolai megbetegedésekről van tudomása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak… Tovább olvasom