Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

10 százalékkal több gyalogosgázolás történt eddig az országban

Az elmúlt évi adatokhoz képest idén 10 százalékkal több gyalogosgázolás történt, 2010-ben eddig 144-en vesztették életüket ilyen balesetben.
Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán közölte honlapján, hogy az esetek többségében a gyalogosok hibájából történt a baleset, és zömében idősek halálával végződött, de a baleseti okok összetettebbek. Ezek közé sorolható a az út- és látási viszonyokhoz való nem megfelelő alkalmazkodás, illetve az időseknél a nehézkesebb mozgás, a figyelmetlenség, a lassabb reakció.

Az ORFK azt kérte, hogy ne engedjék egyedül közlekedni azokat, akik nem képesek vigyázni magukra, tétováznak, gyakran a járművezetőkben bízva várják azt, hogy ők majd vigyázni fognak rájuk is. A járművezetők figyelmét pedig felhívták arra, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a gyalogosoknak van elsőbbsége, ezeket a helyeket fokozott figyelemmel közelítsék meg. Kitértek arra is, hogy lakott területen kívül is - az út mindkét oldalán - számítani kell gyalogosok váratlan felbukkanására, s őket a sötétben, esőben nehezebb észlelni.

Az elmúlt napokban több súlyos sérüléssel vagy halállal végződő gyalogosgázolás is történt az országban. Csütörtökön Kecskeméten egy 29 éves nőt és 3 éves gyermekét gázolták el egy gyalogátkelőhelyen, az anya súlyos, a gyermek könnyű sérüléseket szenvedett. Kedden szintén Kecskeméten egy 52 éves férfit gázoltak el az 52-es úton, aki a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

A Polgár és Nyíregyháza közötti 36-os számú főúton szintén szerdán gázoltak halálra egy férfit, kedd reggel pedig Szegeden ütöttek el két embert, akik a kórházban vesztették életüket.

Olvasóink írták

 • 13. Hyppolit 2010. december 09. 11:26
  „Svájcban ha egy gépkocsi vezető már csak a gyalogos lelépési szándékát látja, meg kell állnia a zebránál, különben 800 CHF a bünti. De egészen egyszerűen nem a büntetés miatt állnak meg, hanem mert tudják, hogy holnap ők agyalogosok, meg a családtagjaik, és az emberéletnél drágább nincs. Soha, de soha nem fogunk felzárkózni, mert a magyar vezetési "kultúra" agyilag fénytávolságra van a civilizációtól (tisztelet a kivételeknek!). Barbár, böszme, tolakodó és kivagyiságot domborító az átlag vezetési stílus, ami már sajnos nem csak az apuci nadddon okkos pici fiacskájára, hanem idősebb generációra is kezd jellemző lenni.Kerülje őket, aki tudja...”
 • 12. tosa2 2010. december 09. 10:40
  „Ha egy gyalogos " igazán" körültekintően le akar lépni a járdáról, akkor, kb. 2 napig várhatna rá.
  Abban a pillanatban , ahogy az autósnak zöldre vált a lámpa, rögtön indul és a gyalogos vagy elé
  lép, vagy várakozik, várakozik, várakozik., míg a többi utána jövő is elhalad.
  Lehet, hogy nagyképűnek hangzik, vagy leostobáznak, lehüyéznek, de szeretek a fiammal utazni,
  mert mindíg megáll a zebránál, ha áthaladó van.”
 • 11. annobon 2010. december 09. 09:56
  „Tegnap délután 4 körül. Helyszín Ifjúság krt. a Kodály utcai kereszteződés utáni zebra. Hatalmas fékcsikorgásra lettem figyelmes, amint a körúti kanyarból kiszáguldó (sacc per kábé 60-70 km/h-val jöhetett) autó előtt haladó másik megállt a zebra előtt, hogy átengedjen valakit. A mögötte száguldozó a satuféknek köszönhetően kábé 1 cm-re állt meg tőle. Szerencsére ezúttal nem történt baj. De! A nagy tempóban közlekedő autós fejében ezek szerint meg sem fordult, hogy esetleg bárkit is átengednek a zebrán. Egy másodperc alatt megvolt a veszélyhelyzet!”
 • 10. knifemaster 2010. december 09. 04:51
  „9. hozzászólás bálint83 2010.12.08. 20:24
  Nagyon sokan talán már csukott szemmel is fel tudnák sorolni ,hol van zebra pl. Győrben,mivel napi szinten ugyanazon az útvonalon közlekednek.
  Viszont sokuk szarik rá.”
 • 9. bálint83 2010. december 08. 20:24
  „Lobbo71!

  Az igaz, hogy nálunk még nincs meg eléggé a kultúra hogy a gyalogost átengedjük a zebrán, de a zebrák sincsenek úgy kivilágítva mint külföldön!
  Németországba majdnem minden zebránál van az út felett egy lámpa és egy zebrát ábrázoló kék doboz ami világít is!A gyalogjárdán is vannak lámpák közvetlenül a zebra mindkét oldalánál.Ennek köszönhetően a gyalogosok még rossz látási viszonyok közt is jól láthatóak, már akkor is ha csak a zebra környékén sétál és fel tudsz készülni rá, hogy esetleg lelép eléd!
  Szerintem ezzel sok ember életet meg lehetne menteni!”
 • 8. Lobbo71 2010. december 08. 19:00
  „oaxacaca: a gyalogos elsőbbsége a zebrán a 70-es évek óta benne van a kreszben, csak nálunk nem alakult ki mellé a kultúra.”
 • 7. Lobbo71 2010. december 08. 18:58
  „kisokoska: milyen kresz szabály módosult, ami érinti a gyalogosokat?”
 • 6. kisokoska 2010. december 08. 17:47
  „A növekedés szerintem az új KRESZ-nek köszönhető.A gyalogosok úgy mennek át a zebrán mintha az nem is közút lenne, ahol autók járnak. Most kellene megkérdezni a nagyokosokat akik módosították a KRESZ szabályait. A gyalogosokat belehajtják a veszélybe, mert azt súgalják nekik, hogy nyugodtan menjenek a zebrán. A zebra a gyalogosoké!! Röhej.”
 • 5. tudorka 2010. december 08. 17:42
  „Egyetértek a 1-es pozdorja hozzászólásával.
  Én amikor autót vezetni tanultam, az oktatóm azt mondta, hogy akkor van elsőbbségem, ha meg is adják.
  Az elmúlt években a gyalogosokba azt sulykolják, hogy a zebrán elsőbbségük van, arról meg senki nem beszél, hogy ez nem jelenti azt, hogy körül se kell nézni.
  Az a baj, hogy a gyalogosok egy kis százaléka nem is mérlegeli a forgalmi helyzetet csak lelép, mert zebra van.
  Természetesen az autósok is felelősek, hiszen nekik meg elsőbbséget kell adni.
  De gondoljunk bele, hogy pl. Sopronból Győrbe az autósnak nincs választási lehetősége, csak a 85-ös amin legalább 50-60 zebra van Győrig.
  Nyugaton, ahol az autósok udvariasabbak, kiérnek a városból és autóúton tesznek meg hasonló távolságot.”
 • 4. oaxacaca 2010. december 08. 17:39
  „Mindkét oldalról érintett vagyok, sokat közlekedem gyalogosan és autóval is. Tény, hogy amióta a zebrával kapcsolatban a KRESZ-be a gyalogos feltétlen elsőbbsége bekerült, ezt gyalogos társaim nagy része úgy értékeli, hogy már körül sem kell nézni, csak úgy ki lehet ugrálni, háttal a zebrának állva hirtelen balra lefordulni is lehet, mert elsőbbségem van. A szabály pozitív hozománya azonban mindenképpen az, hogy ha a zebránál állok átkelésre készülve, ha nem is az első, de általában a második autós megáll és elenged. Ugyanígy cselekszem én is autóban ülve. De írtózom a 30-as táblával szabályozott utcában 120-szal száguldozóktól, s a kanyar utáni zebrán sem szívesen kelek ilyenkor át(Pl.Sopron,Magyar utca).
  Emlékezzenek arra, amikor bevezették az egyirányú utcában való biciklis behajtás lehetőségét a táblával külön jelzett helyeken. Sopronban pl. István bíró utcában rendszeresen jönnek szemben, holott semmiféle kiegészítő tábla nincs, sőt Sopronban sehol sincs, nyilatkozta nemrég a rendőrség képviselője. Ergo... egyik soproni utcában sem lehet szemben biciklizni a forgalommal. De nálunk sajnos a szabályok nagyon is tágas értelmezése egyszerűen a népi kultúra része.”
 • 3. pozdorja 2010. december 08. 17:29
  „Na, kiderült ezért is az Orbán a felelős. Meg a Gyurcsány is. Na. Szerintem.”
 • 2. okostojas007 2010. december 08. 17:18
  „ide vezet a nyolc hónapja tartó stressz...
  nem tudjuk mindennapi gondjainkat ( hitel , viz, gáz , villany ) megoldani...
  vezetés közben máshol járnak gondolataink tele vagyunk problémákkal.....
  és ma 358.- ft - ért tankoltam..
  nem lehetne egy kicsit a jövedéki adót csökkenteni ????
  nem DRASZTIKUSAN csak egy kicsit hogy elviselhetőbb legyen....”
 • 1. pozdorja 2010. december 08. 17:07
  „Ide vezet az, ha sokat hallják a tévében: Nektek van elsőbbségetek a zebrán! Használjátok bátran és vakon bízzatok az autósok reflexeiben!
  Vigyázzatok magatokra! A gyalogos még mindig könnyebben törik mint a gépjármű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán gázolták el a kislányt és anyukáját

Egy 29 éves asszony súlyosan, 3 éves kislánya könnyebben megsérült szerdán amikor egy lámpával védett gyalogátkelőhelyen elsodorta őket egy személygépkocsi. Tovább olvasom