Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

10 évvel hosszabb életre számítunk a reálisan várhatónál

Minden harmadik férfi, illetve minden hatodik nő nem éri meg a 65. születésnapját.
A magyarok tíz évvel hosszabb életre számítanak, mint amennyi a statisztikák szerint várható - derül ki abból az uniós felmérésből, amelyet tíz országban végeznek, és amelyben arra szeretnének választ kapni a közgazdászok, hogy mennyit érdemes a közpénzekből egy megmentett életévre fordítani. A megkérdezettek 70%-a elképzelhetetlennek tartja, hogy idős korában ágyhoz kötött, kiszolgáltatott lesz, miközben a valóságban 60 év fölött Magyarországon már többségben vannak azok, akik a mindennapi életvitelben segítségre szorulnak.

A legkorábban, 35-40 éves korban az elhízás következményei, köztük a szív- és érrendszeri betegségek okozhatnak panaszokat, minden tizedik 65 év felettire agyérbetegség, illetve agyvérzés vár, és minden harmadik férfi, illetve minden hatodik nő nem éri meg a 65. születésnapját. De még az egészséges 70-75 évesek kétharmadának is gondot okoz letérdelni vagy leguggolni, a 80 felettieknek pedig a fele nem képes önálló mosakodásra és öltözködésre - írja a Népszabadság.

Olvasóink írták

 • 9. soproni 2009. március 24. 16:39
  „Senki sem szeretne idős korára ágyhoz kötött beteg lenni és egyedül élni.... én sem!”
 • 8. Reális 2009. március 24. 09:37
  „Kivétel ezalól a rendőrség,mert ott 39 évesen lehet nyugdíjba menni!”
 • 7. Goldmund 2009. március 23. 20:18
  „Hadd jegyezzem meg, a cikkben szó sem volt sem nyugdjasokról, sem nyugdíjkorhatárról. Arról volt szó, hogy adott életkorú emberek általában mit bírnak megcsinálni és mit nem, különböző betegségek hány éves korban jönnek elő és milyen életviteli problémkákat okoznak. A felmérés célja tehát inkább egészségüggyel kapcsolatos lehetett, hiszen:
  "arra szeretnének választ kapni a közgazdászok, hogy mennyit érdemes a közpénzekből egy megmentett életévre fordítani".
  Itt az egyéni felelősséget is hangsúlyozni kell. Az egészsége mindenkinek a saját kincse. Nemcsak azért kincs, mert az élet örömeit leginkább egészségesen lehet élvezni, hanem mert egészség=munkaképesség, azaz jövedelem termelő képesség. A szegénység hatványozottan sújtja a beteg embert (kieső jövedelem + betegsége miatt fellépő költségek). Ezért, bár az egészséges életvitel nem garancia az egészségre (genetikai okok, véletlenek is befolyásolják), pusztán anyagi szempontból is érdemes vigyázni egészségünkre.”
 • 6. varpeter 2009. március 23. 18:11
  „Nem kell itt vacakolni a nyugdíjtörvény állandó módosítgatásával. Vezesse be csak az emberbarát hatalom azt, hogy a nyugdíjba vonulás egyetlen lényeges dokumentuma az érvényes halotti anyakönyvi kivonat megléte legyen. Tök mindegy, mikor dobod fel a talpad, attól a pillanattól már jogosult is vagy a nyugellátásra!
  Szégyen, hogy - legalábbis tudomásom szerint - Szálasi idején került elfogadásra a férfiak 60, a nők 55 éves kori nyugdíjjogosultsága. Ez a diktatúra tehát még az előbb említettnél is szemetebb.”
 • 5. info2009* 2009. március 23. 17:26
  „El ne higgyuk az amitast! Arra megy ki a jatszma, hogy felemeljek a nyugdij korhatart 70-evre, mint Nyugat-Europaban. Igy mondjuk ugy 45-50 evesen munkanelkuliek leszunk es cca. 30 evig magunk kell, hogy fedezzuk a megelhetesunket, amig elerjuk a 70 evet, majd akkor se kapunk semmit, mert a bankarok es a politikusok elsikkasztottak a nyugdijalapokat (ami most tortenik).”
 • 4. kamikaze 2009. március 23. 10:16
  „pampus csak hogy rájössz!!egyébként mire számitottál magas labdára?”
 • 3. Truder 2009. március 23. 09:51
  „"minden harmadik férfi, illetve minden hatodik nő nem éri meg a 65. születésnapját."..Mondtam én,hogy a nyugdíjas búcsúztatómról egyenesen a koporsóba fekszem,hogy ne legyen rám gondja senkinek..”
 • 2. Goldmund 2009. március 23. 09:11
  „"A megkérdezettek 70%-a elképzelhetetlennek tartja, hogy idős korában ágyhoz kötött, kiszolgáltatott lesz"
  Vagy gyerekeket, vagy komplett idiótákat kérdeztek meg. Ha másból nem, a szülei, nagyszülei öregedése kapcsán mindenki látja, mivel jár az öregség. És mennyire nehéz egy dolgozó embernek megoldania a már önmagát ellátni képtelen szülei gondozását (pláne ha távol lakik és nem akar odaköltözni). Vagy a már szellemileg leépült szülője állandó felügyeletét, nehogy elkóboroljon vagy magára gyújtsa a lakást.”
 • 1. pampus 2009. március 23. 08:38
  „Tehát ezért akarják a nyugdíj korhatárt felvinni 65. éves korra! Ne, hogy valakinek mindenkinek kelljen nyugdíjat fizetni. Lenyúlni sokkal jobb a befizetett nyugdíj járulékot mint nyugdíjat fizetni egy tolvaj társasalomban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti kormány jobboldali kormánytagokkal?

Gyurcsány Ferenc el tudja képzelni, hogy akár jobboldalról is jöjjenek tagok az új "nyitott, nemzeti kormányba" - a miniszterelnök erről a Magyar Televízió "A szólás szabadsága" című műsorában beszélt vasárnap este. Tovább olvasom