Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

100 millió euró az európai szuperhálóra

Tovább fejlesztik az európai kutatási es akadémiai szférát kiszolgáló informatikai alaphálózatot. A kontinens nagy részét behálózó GÉANT-ra szánt mintegy 100 millió eurós uniós támogatás a fejlesztések közel felét fedezi.
Az Európai Bizottság illetékesei Brüsszelben aláírta a világszínvonalú európai kutatási és oktatási kommunikációs hálózat, a GÉANT további korszerűsítéséről szóló szerződést. A fejlesztések során a csúcsteljesítményű infrastruktúrát igénylő kutatótársadalmat újabb korszerű szolgáltatásokkal és közvetlen hálózati összeköttetéssel szolgálják ki - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.
A GÉANT és a Nemzeti Kutatási és Oktatási Hálózatokhoz (National Research and Education Networks) tartozó partnerei együttesen 34 európai ország számára biztosítják a kutatásokhoz szükséges kommunikációs infrastruktúra gerincét. Az Európai Bizottság 93 millió eurós támogatása a kiadások kevesebb, mint 50%-át fogja fedezni, a fennmaradó összeget a résztvevő országoknak együttesen kell előteremteniük. A bejelentés a négy éves GÉANT2 projekt kezdetét, s egyben a 2000-ben startoló GÉANT első fázisának lezárultát jelzi, a 2008 szeptemberéig tartó támogatás az Európai Unió Kutatási és Fejlesztési Keretprogramjából származik. Magyarország a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program (NIIF) révén vesz részt a páneurópai együttműködésben.
A tudományos hálózat Izlandtól egészen a Kaukázusig lehetővé teszi a kutatók számára, hogy ismereteik és számítástechnikai kapacitásuk összevonásával olyan tudományos eredményeket érjenek el, amelyekre az együttműködés híján nem lehetnének képesek. A kontinentális rendszer például a repülőgépipar vagy az Európai Űrügynökség (ESA) által is használt együttműködést segítő eszközök alkalmazását is támogatja, ezenkívül az IPv6 Internet Protokoll bevezetésének ösztönzésében is fontos szerepet tölt be.
origo

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Abda. A helyi iskolában ma délután 4 órától este 7 óráig várják az önkéntes segítőket. Tovább olvasom