Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

100 kilométerrel rövidebb szakaszon van árvízvédelmi készültség

Hétfőn még 263 kilométeren védekeztek, keddi jelentésük szerint viszont már csak 164 kilométeren van árvízvédelmi készültség.
A magyarországi folyókon előző naphoz képest csaknem 100 kilométerrel rövidebb szakaszon van árvízvédelmi készültség. Hét vízügyi igazgatóság területén 20 szakaszon viszont belvízvédelmi készültséget tartanak fent - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Hétfőn még 263 kilométeren védekeztek, keddi jelentésük szerint viszont már csak 164 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebből harmadfokú a készültség több mint 98 kilométeren a Hernád és a Lajta mentén. A Répce árapasztón másodfok, a Duna Szigetközi szakaszán, a Dunán és a Marcalon elsőfokú készültség mellett védekeznek.

Az elmúlt héten kialakult árhullám a Dunán jelenleg Adony térségében tetőzik elsőfokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a lejjebbi szakaszokon sem haladja meg ezt a szintet. A Hernádon Gesztelynél várhatóan csütörtök hajnalig harmadfokú készültség szintje fölött marad a vízállás.

Felidézték, hogy a Lajtán lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására jelentős árhullám vonul le. Emiatt a mezőgazdasági károk elkerülése érdekében a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítják Mosonmagyaróvár biztonságát a vízügyi szakemberek.

Az OVF azt írta: az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó ciklon teljesen elhagyta a Duna vízgyűjtőjét. Az elmúlt 24 órában még helyenként előfordult eső, de területi átlagban sehol hullott számottevő csapadékmennyiség. A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A Duna vízgyűjtőterületén a következő három napban sehol sem várható jelentős csapadék.

A vízügyi jelentésben kitértek arra is, jelenleg hét vízügyi igazgatóság területén 14 szakaszon van érvényben elsőfokú, 6 szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága csaknem 1900 hektár, amiből mintegy 300 hektár vetés és szántó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,6 milliárd értékben pusztított az Yvette ciklon

A ciklon miatt május 19-éig több mint 21 ezer bejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz. Tovább olvasom