Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Volkswagen BlueMotion: lehetőség a környezet-tudatos autózás

A Volkswagen a BlueMotion technológia meghonosításával az autópiac élmezőnybe tartozik a környezetkímélő motorok fejlesztése és forgalmazása terén.
Ma már a Polo, a Golf, a Passat és a Sharan is elérhető ezzel a technológiával, amelynek előnyeit nemcsak a lényegesen kevesebb károsanyag-kibocsátás adatai, hanem a kevesebb üzemanyag-felhasználással az üzemeltetés csökkenő költségei is igazolják. A Volkswagen Polo BlueMotion a 99 gramm/kilométeres CO2 kibocsátással a legkedvezőbb emissziós értékkel bíró négyajtós gépkocsi, mely ezzel megelőzi a hibrid hajtású gépkocsikat is.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a környezetbe kerülő káros anyagok kibocsátásából Európában a jármű állomány „csak" mintegy 10-12%-kal részesedik. Ennek ellenére az Európai Unió (EU) szigorú szabályozásokat kíván bevezetni: az EU országaiban gyártott, illetve forgalomba kerülő új személyautóknak 2012-re a legfeljebb 130 gr/km-es károsanyag-kibocsátási értéket kell elérniük, szemben a jelenlegi 165 gr/km-átlaggal. Ez például öt év múlva évi 11.000 kilométeres futásteljesítményt tekintve 1430 kilogrammot, azaz, 1,43 tonnát jelent majd gépkocsinként évente.

A kedvezőtlen emissziós mutatók nagy részét azonban az erőművek és a háztartások „produkálják", míg a járműállományon belül a közúti szállítás és a tömegközlekedés terén lenne jelentősége az erőteljesebb javulásra. Főleg akkor, amikor a személygépkocsi gyártók már számos konkrét lépést tettek a környezeti szempontoknak jobban megfelelő gépkocsik piaci bevezetésével. A Magyar Energia Hivatal adatai szerint ugyanis 2002-ben a magyar erőművek éves kéndioxid kibocsátása 230.524 tonna, szénmonoxid kibocsátása 4.340 tonna, nitrogén oxid kibocsátása 25.991 tonna, széndioxid kibocsátása pedig 16.693.000 tonna volt, és ez már csak mintegy fele az 1995-ös értékeknek. S ezek a kínai, az indiai, az oroszországi, az Egyesült Államokbeli vagy a brazíliai adatokhoz képest eltörpülnek.

A BlueMotion motorokkal szerelt Volkswagen modell-kínálat évről évre bővül, erről nemcsak az autós vagy a környezetvédelmi szakkiállításokon, hanem a márkaszalonokban is meggyőződhetnek az érdeklődők. A BlueMotion kínálat bővülése azonban csak akkor lehet a fogyasztók számára is hasznos, ha megfelelő adminisztratív lépésekkel is támogatják a jelenleg még a technológia révén némileg magasabb áru autók vásárlását.

A jogalkotási háttér fejlesztése nélkül nincs előrelépés

A környezettudatos autózás terén örvendetes fejlemény, hogy az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága idén, március első felében jelentésben foglalt állást arról, hogy – többek között – adó- és díjfizetési kedvezményekkel ösztönözzék a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó technológiák fejlesztéseit. Ezt a képviselők nagy – 539 : 78 – arányban szavazták meg. Ezekre is alapozva, az autógyártók és a járműveket vásárlók is azt várják, hogy ezt a fenntartható közlekedés elősegítését célzó testületi állásfoglalást az egyes nemzeti parlamentek saját hatáskörükben érvényesítik azzal, hogy adó- és díjfizetési kedvezményekben részesítik a környezetet kímélő motorokkal szerelt járművek tulajdonosait. A Volkswagen hazai importőrének álláspontja szerint e kedvezményeknek a motorok CO2 kibocsátásán kell alapulnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az A-osztály új nemzedékének világpremierje

Rivaldafénybe áll az A-osztály új nemzedéke: átfogó modellfrissítés után az eddiginél is… Tovább olvasom