Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Visszaesett a használt autók piaca az első negyedévben

Visszaesett a használt autók magyarországi piaca az első negyedévben: 11,9 százalékkal kevesebb használt gépkocsit írtak át, mint a tavalyi év hasonló időszakában - állapítja meg elemzésében a Weltauto.
A Porsche Hungaria használt autó üzletága az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: hosszú idő után először volt tapasztalható jelentős visszaesés a használtautó-piacon, noha a tavalyi év második felében bevezetett, a gépkocsi vásárlással kapcsolatos bevezetett adócsökkentések bizakodásra adtak okot. Az autóvásárlás egyes adóterhei csökkentek ugyan, azonban az elmúlt időszakban, az autótulajdonosok terhei, például üzemanyagárak, a baleseti adó, a szabálysértési bírságok tovább nőttek, és ez visszafogta az érdeklődést az autópiacnak ezen a területén is - mutatnak rá.

Az idén az első negyedévben 90.285 használt gépkocsit írtak át, 2011 hasonló időszakában még 102.533 autó talált új gazdára. Ennél kisebb arányban, 7,5 százalékkal csökkent a használtautó-kereskedőknél vásárolt gépkocsik száma: az idén januártól március végéig 29.894 autót vettek cégektől, 2.392 kocsival kevesebbet a tavalyi évhez képest. Hasonló adatról számol be az országos márkakereskedői hálózattal rendelkező Weltauto is, a cég ebben az időszakban 1.380 gépkocsit adott el, ami szintén 7,5 százalékkal kevesebb a tavaly elért 1.492 autóhoz képest.

A közlemény idézi Horváth Zoltánt, a Weltauto márkaigazgatóját, aki a használtautók értékesítésének visszaesésével párhuzamosan két jelenséget említett: a várakozásoknak megfelelően több használt autó érkezik magánimport keretében az országba, emellett nő azok száma, akik külföldre adnak el autókat.

Az üzletkötések során megvásárolt használt autók több mint 50 százaléka (45.974 darab) tíz évnél idősebb volt, ezzel szemben a négy évesnél fiatalabb használt autók aránya mindössze 5 százalékot ért el (4.568 darab). Horváth Zoltán szerint ez azt jelzi, hogy még mindig hiánycikk a fiatal, jó minőségű gépkocsi.

A kategóriákat tekintve változatlanul az alsó-középkategória volt a legkelendőbb, ilyen volt az eladások 30 százaléka, 27.157 darab. A kisméretű autók aránya 27 százalék volt (24.997 darab) és népszerűek voltak a felső-középkategóriájú gépkocsik is 16 százalékkal, 14.946 ilyen kocsi kelt el.

A Weltauto a Porsche Hungaria csoport tagja, a minőségi használt autók forgalmazására indult 2001-ben, ausztriai mintára. A
használtautó-kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői - jelenleg 38 tagú - hálózattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítsük együtt a KRESZ-t!

A Fidesz szerint túlszabályozott a KRESZ. Ön mit törölne el: a 300 ezeres bírságot vagy a bicajosok sebességkorlátozását? Tovább olvasom