Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

V. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Június 1-jén reggel 9 órakor Budapest XI. kerületében percenként rajtolt az V. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 70 Mercedes-Benz klasszikautója.

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra legidősebb autója egy 1933-ban gyártott Nürburg 500, amelyből jelenleg 2 darab ismert a világon. A rendezvényen a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika is részt vett saját klasszikautójával. Az V. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra mezőnye Magyarország egyik legszebb tájegységébe, az Őrségbe látogatott.

A június 1-jei rajtot követően a mezőny Pannonhalma, Celldömölk és Sághegy érintésével Sárváron ért célba. A verseny június 2-án folytatódott: Sárvár, Körmend, Szentgotthárd, Nemesnép és Ják érintésével a csillagos autók a szombathelyi Fő térre futottak be.

Az V. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra résztvevői két nap alatt 16 pontgyűjtő állomáson haladtak át, és közel 550 km-t tettek meg az Őrségben. A gondosan karbantartott, csillogó autócsodák elvarázsoltak kicsiket és nagyokat, nőket és férfiakat egyaránt.

Az V. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra legidősebb autója egy 1933-ban gyártott Mercedes-Benz Nürburg 500 volt. Ebből a nyitott tetejű változatból jelenleg mindössze 2 darab ismert a világon: a másik az amerangi múzeumban található. A Mercedes-Benz Nürburg a Nürburgringen végzett rekordteljesítményéről kapta nevét: 13 nap alatt 20 ezer kilométert tett meg a pályán. A Nürburg 500 100 LE-s teljesítménye és 110 km/h végsebessége kiemelkedő volt a maga idejében.

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra lelkes résztvevője a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika. Már az I. Csillagtúrán is indult 1968-ban gyártott, OPERA-8 rendszámú Mercedes-Benz 250 CE W114 típusú járművével. A New York-i Metropolitan Éj királynője jó eséllyel pályázik a Csillagtúra kupára, hiszen az elmúlt versenyek egyikén etap-győzelmet ért el.

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 2003-ban indult útjára a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete és a Mercedes- Benz Classics Magyarország Egyesület szervezésében. A rendezvényen 1976. december 31. előtt gyártott, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak" minősített Mercedes-Benz autók vehetnek részt.

A verseny ún. átlagtartó ügyességi verseny, amely során adott idő alatt adott távolságot kell a résztvevőknek teljesíteni. Így egyforma eséllyel indulnak a különböző évjáratú és teljesítményű autók. A Csillagtúra különlegessége abban rejlik, hogy - más veteránautós megmérettetésekkel ellentétben - minden évben Magyarország különböző tájegységét fedezi fel, és kizárólag Merced es-Benz klasszikautók vesznek részt a rendezvényen.

Az I. Csillagtúra mezőnye Eger városát látogatta meg, majd a következő években Pécs, Szeged és a Zalai-dombság látta vendégül a különleges járműveket.

A Mercedes- Benz Classic Csillagtúra versenyzői 2003 óta 2219 kilométert teljesítettek és Magyarország 218 településére látogattak el. A Mercedes- Benz Classic Csillagtúra mezőnyében eddig több mint 100 különböző Mercedes-Benz oldtimer állt rajthoz.

Három Chevrolet modell összeszerelése Kazahsztánban

A GM partnereként a helyi Azia Avto készíti és értékesíti Kazahsztánban az Epica, Cap tiva és Lacetti modelleket. Az első ott készült autókat a Astana-i Autószalonon mutatták be.

Az első Chevrolet autók, amelyeket a General Motors helyi partnere, az Azia Avto szerelt össze Ust-Kame nogorszk-i gyárában, bemutatkoztak a nagyközönségnek a Kazah főváros, Astana autószalonján. A Chevrolet Captiva, Epica és Lacetti összeszereléséhez a modulokat a GM DAT dél-koreai gyárai szállítják.

Az idén 1.500, jövőre több, mint 3.000 autó készül majd, amivel a Chevrolet tovább erősíti pozícióit Kazahsztánban, ahol az elkövetkező években jelentős piaci bővülésre számítanak. A 18 milló lakosú Kazahsztánban az autóeladások tavaly lépték át a 60 ezres küszöböt és, ha az ország gazdasági növekedése az eddigi ütemben fejlődik, öt éven belül az újautó-eladások elérhetik a 250 ezret. Az Ust-Kamenogorszk- i gyárban készülő Chevrolet autókat kizárólag Kazahsztánban értékesítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudatosabb együttműködés kell

A vállalkozások és tudásbázisok, szaktanácsadók tudatosabb együttműködésén alapuló innovációs szolgáltató központok létrehozására, valamint az Innoreg-rendszer pályázati forrásának növelésére volna szükség a Nyugat-Dunántúlon – mondta a Pannon Nóvum Innovációs Ügynökség programigazgatója az e kérdéskörrel foglalkozó konferencián Zalaegerszegen. Tovább olvasom