Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 03. 29. vasárnap - Auguszta

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Autó > Utazás autóval - 5 jó tanács mielőtt elindulna

Utazás autóval - 5 jó tanács mielőtt elindulna

Mielőtt nekivágna egy hosszú útnak, a térkép áttanulmányozása és az útvonal megtervezése mellett érdemes az autót egy utolsó átvizsgálásra elvinni a szervizbe. Ha erre nincs mód, akkor legalább 5 alapvető dologra kell odafigyelni a biztonságos és zavartalan utazás érdekében.

Delmagyar.hu - 2012.07.09. 12:14
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
1. Ellenőrizze a gumikat, és a pótkerékről se feledkezzen meg!

A nyári melegben a gépkocsi abroncsaiban levő légnyomás gyakran megemelkedik, ezért hosszabb út előtt nem csak azt kell ellenőrizni, hogy a kerekek megfelelő állapotban vannak-e, de azt is, hogy a kerekekben a nyomás is az autó előírásai szerinti szinten van-e. Azonban ha egy forró nyári napon állítjuk be a légnyomást, akkor hűvös időben nem lesz elegendő . A kelleténél alacsonyabb vagy magasabb abroncsnyomás rendellenes, túlzott mértékű kopást és elhasználódást okozhat, ami a későbbiekben komolyabb következményekkel is járhat. Ezen túlmenően alacsony nyomás mellett akár 3 százalékkal is megnőhet az üzemanyag-felhasználás.


2. Vigyen magával plusz egy flakon motorolajat!

Azoknál a gépkocsiknál, amelyek nem rendelkeznek elektronikus motorolajszint-ellenőrző berendezéssel, javasolt az olajszint-ellenőrzést 2000 kilométerenként, vagy hosszabb utazás előtt elvégezni. Kisdeák Lajos, a MOL-LUB Kft. kenéstechnikai szolgáltatás vezetője pedig a következő jó tanácsot adta: „váratlan helyzetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy mindig legyen az autó csomagtartójában biztosítékként egy – a gyártó előírásának megfelelő – motorolaj, így nem okoz bonyodalmat, ha külföldön, ismeretlen terepen villan fel a motorolajszint-jelző lámpa."

3. Ellenőrizze a folyadékok (hűtő, szélvédőmosó) szintjét!

Az utazás megtervezésénél érdemes figyelembe venni a helyi klíma- és útviszonyokat, arra pedig szintén figyeljünk, hogy ha kánikulában sokat jár a motor, az autó pedig kis sebességgel halad, akkor a hűtővíz könnyen túlmelegedhet, akár fel is forrhat. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy még indulás előtt ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét. Utántöltésre csak a járműgyártó által ajánlott, jó minőségű hűtőfolyadékot használjunk, ugyanis a nem megfelelő rontja a rendszer teljesítményét, károsítja az alkatrészeket.

A tiszta szélvédő alapvető vezetésbiztonsági követelmény, így egy hosszabb út előtt mindenképpen töltsük fel az ablakmosó tartályt. A legfontosabb szempont a szélvédőmosó kiválasztásánál, hogy ne okozzon fénytörést, hatékonyan oldja a bogarakat, távolítsa el a szennyeződéseket, továbbá ne tartalmazzon metanolt, amely károsíthatja az autó fényezését.

4.Hosszabb út esetén az utastér hűtése is létfontosságú

A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, és a figyelem lankadásához vezet, ezért ha lehetséges, teremtsünk az autóban ideális körülményeket a vezetéshez. A légkondicionálót célszerű rendszeresen karbantartani, és a pollenszűrő időszakos cseréjéről sem szabad megfeledkezni. És ha már levegőszűrőről beszélünk: a motor eltömődött légszűrője jelentősen növelheti az autó üzemanyag felhasználását, vagyis a szűrő előírt időközönkénti cseréjének elmulasztásával nem lehet spórolni. Ha egy autó rendszeresen poros környezetben működik, a pollenszűrőt és a motor levegőszűrőjét indokolt az előírtnál gyakrabban – pl. 15.000 km-enként – cserélni.

5. Számítson a legkedvezőbbre, de készüljön fel a legrosszabbra!

Még a legalaposabb felkészülés mellett is megtörténhet a legrosszabb, lerobban az autó. Az ilyen esetekre érdemes összerakni egy kisebbfajta csomagot, amelynek az egyébként is kötelező elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellények mellett további elemei: a takaró, elemlámpa, egy részletes térkép, és nem utolsó sorban az autó szervizkönyve, amely minden hibára választ adhat.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. jósofőr 2012.08.15. 14:23

Szerintetek ezeket az abroncsokat lehetne hosszabb utakra használni, vagy csak városi abroncsok? Az árak alapján úgy gondolom már jó kellene legyen hosszú utazásokra is :)))

http://www.teli-gumi.co.hu/teligumi/teli-gumi/bfgoodrich-195-65r15-h-g-force-winter-teli-gumi-si-h-210-km-h-li-91-615kg-teli-szemely-gumiabroncs.htmlTöltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...