Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Újautó-piac: az adócsökkentés segíthet

A legfrissebb elemzés drámai képet fest a magyar újautó-piacról: a tavalyi első negyedév után most újabb 54,8 százalékos visszaesés következett be.

A tapasztalatokról és kilátásokról a győri központú Hödlmayr Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– A gazdasági világválságban az autós ágazat különösen érintett. Önök Szlovákiától Ausztrián, a volt jugoszláv államokon és Románián, Bulgárián át egészen Törökországig látják el a gyártók és a forgalmazók közötti logisztikai feladatokat. Mikor érzékelték a visszaesés első jeleit?

– Gyakorlatilag azonnal, szerepünkből adódóan még az
autóimportőrök előtt. 2008 szeptemberében, amikor a Lehmann Brothers csődöt jelentett, az osztrák anyacégünkön keresztül azonnal láttuk a kínálat visszafogását, mintegy tízszázalékos eséssel reagáltak az autóforgalmazók. Korábban az importőrök 60–80 napos készletezésre álltak be, így tudták kezelni a szezonális kereslet-kínálat ingadozást. A kevésbé forgalmas hónapokban előre gyártott autók közül a népszerű ˝átlagmodellek˝ így azonnal rendelkezésre álltak, amikor megélénkült a piac. Ez különösen Kelet-Európában volt fontos, ahol az ügyfelek tipikusan összegyűjtik a pénzt, bemennek a szalonba és lehetőleg autóval akarnak távozni, vagy mielőbb átvenni azt. Ez a készletezési rendszer mára teljesen összeomlott. Egy példa: ha korábban egy importőr évi 12 ezer autót értékesített, akkor kétezret állandóan tároltatott, most pedig talán ha 250-et, ami nagyjából egy hónapra elég. Konkrétan a két telephelyünkön 2008 júniusában 16.600 autó állt, most 3500 az átlagunk.

Iván György ügyvezető igazgató: a regisztrációs adó, az áfa és egyéb közterhek most irreálisan drágítják a Magyarországon forgalomba helyezett új autókat.
Iván György ügyvezető igazgató: a regisztrációs adó, az áfa és egyéb közterhek most irreálisan drágítják a Magyarországon forgalomba helyezett új autókat.

– Nagy kihívás lehet, hogy ezt  ˝kigazdálkodják˝.

– Ennyit már lehetetlen. Nem titkolom: a raktározási tevékenységünk veszteséget termel, sajnos az évek során néhány jó szakembertől meg is kellett válnunk – bár messze nem volt akkora a leépítés, mint az ágazat többi részében. Ha jól tudom, a hazai autószalonok egyharmada már bezárt, a következő egyharmad helyzete sajnos kritikus. Szerencsére a Hödlmayr olyan méretű nemzetközi cég, hogy jelentős tartalékaival stabilan vészeli át a válságot.

A vállalatot egyben felkészítettük arra is, ha beindul a növekedés, gyorsan reagálhassunk rá. A válság előtt oda-vissza tele trélerrel közlekedtek kamionjaink, azóta viszont a visszaút szinte üresen történne. Ezért nyugat-európai járatainknak is új szerepkört kellett találnunk.


– Sokak szerint az sem volt reális helyzet, ami az országban 2006-tól 2008-ig kialakult, a végén közel kétszázezer eladott új autóval.

– Ebben teljesen igaza van, az egy mesterségesen túlfűtött piac volt, amihez a lízingcégek, a bankok és a forgalmazók egyaránt hozzátették a magukét. Az egyetlen szempont az eladási darabszám volt, nulla önerős ajánlatokkal, 120 hónapos hitelre, olykor még benzinutalványokkal megtámogatva. Nem csoda, ha szinte mindenki autót vett, akár tervezte, akár nem. Viszont ez a mostani helyzet, az első négy hónapos, 13.869 darabos forgalomba helyezéssel már senkinek nem állhat érdekében.

Arról nem beszélve, hogy a kereskedések bezárása már komoly foglalkoztatási és segélyezési gondokat vet fel, valamint rohamosan öregszik tovább a 11,5 éves átlagéletkorú hazai személyautópark.

Érdekes egyébként hazánkat összevetni Ausztriával. Nyugati szomszédunk gazdasága nyilván jóval erősebb, lakossága azonban csak 8,3 millió, és az idén várhatóan hozzák az átlagos 320–330 ezres eladási darabszámot az újautó-piacon. Ráadásul az idei első negyedéves 82 ezret a tavalyi, hasonló értékkel szemben már roncsprémium nélkül érték el, igaz, a téli idegenforgalmi szezon most jóval szerencsésebben alakult.

Ausztria esetében ez jelentős tényező, ami a piaci számokban is megmutatkozik. Belga cégünknél sem alakult ki vészhelyzet, minimális csökkenés mellett új ügyfeleket sikerült szereznünk. Kamionjaink jelentős része most Ausztria és Belgium között dolgozik. Az egész kelet-európai régió nagymértékben gyengült, de a magyar helyzethez hasonló zuhanást jelenleg csak Románia és Ukrajna mutat.


– Sokan már tavaly azt mondták, lejjebb nem mehet a piac, és tévedtek. Jóslásra ezért nem kérem, csak arra, a várakozásait ossza meg velünk.

– A piac reális méretéhez – amely szerintem évente mintegy százötvenezer eladott új autó – mielőbb be kell indulnia egy évi három-öt százalékos növekedésnek. Ezt pedig kizárólag egy átgondolt adócsökkentéssel lehet megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi Hungaria: jelentős növekedés a motor- és autógyártásban

Az Audi Hungaria jól kezdte a 2010-es évet: az első negyedévben 428.708 motor készült a vállalatnál,… Tovább olvasom