Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb razzia az utakon

Mostantól fokozottan ellenőrzik az utakon a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

Míg a nyugat-európai autósok több mint 90 százaléka használja a biztonsági övet, a hazai vezetők legfeljebb 46 százaléka. A nyáron ezért fokozottan ellenőrzi a biztonsági eszközök használatát a rendőrség.
Mától kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv és a gyermekülés – használatára. Egyrészt következetesen ellenőriznek a járőrök, és büntetik a mulasztókat. Ezzel párhuzamosan figyelik az autósokat, s egy adatlapra jegyzik, hányan használták a biztonsági eszközöket. Ez esetben nem állítják meg a közlekedőket, a statisztika alapján döntik el, hogy később milyen módszerekkel kényszerítsék ki az autósokból a szabályok betartását.Akció: A magyar  sofőrök   45–46 százaléka köti be magát az autóban

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kóczán László alezredes a Kisalföldnek elmondta, hogy míg a nyugat-európai vezetők  több mint 90 százaléka beköti magát, ha autóba ül, a magyaroknak csupán a 45–46 százaléka. Ezt a balesetek elemzése alapján készített kimutatások is alátámasztják.

– A baleseteket elemezve a szakértők állítják, ha mindenki használta volna a biztonsági övet, hazánkban egy év alatt közel kétszázötvenen maradhattak volna életben a balesetek során. Többek között ez adott okot arra, hogy az országos rendőri vezetés júliusra és augusztusra speciális ellenőrzési sorozatot indított – magyarázta lapunknak Kóczán alezredes. Az osztályvezető kihangsúlyozta, hogy hazánkban 1976 óta kötelező a biztonsági öv használata a járművek első ülésén.  Az autók valamennyi ülésén – lakott területen és azon kívül – 2001. május 1. óta kell becsatolniuk magukat az utazóknak.

A két hétig tartó statisztikai felmérést, amikor nem állítják meg az autókat, csak az öv használatát, illetve annak elmulasztását jegyzik fel, a polgárőrök bevonásával végzik.
– Sajnálatosan az utóbbi időben emelkedett az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők száma, így a rendőri ellenőrzés kiterjed erre is – hívta fel a figyelmet Kóczán László.

Az alezredes elmondta, hogy április 9-től július 7-ig 426 rendőr és 30 polgárőr vett részt az akciókban. Ez idő alatt 286 szabálysértési feljelentést tettek kiemelt szabálysértés miatt, 1056 vezetőt összesen 6 millió forint bírsággal sújtottak. Elfogtak két körözött személyt, s bűncselekmény elkövetésén 4 embert értek tetten. Ittasság miatt a helyszínen 14 jogosítványt vettek el, s ugyanezért 35 büntetőeljárást indítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Clio III: 5 csillagos biztonság

A Modus 2004. évi sikere után a Clio III 37-ből 32,67 ponttal a legmagasabb, 5 csillagos eredményt érte el az Euro NCAP független szervezet által elvégzett teszteken. A gyermekvédelem terén – a Modus-hoz hasonlóan – a maximálisan elérhető 4 csillagos minősítést kapta, ezzel is megerősítve az autó családi jellegét. A Clio III-ban a 3. generációs Renault Védelmi Rendszer található. Tovább olvasom