Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Újabb kis Opel Eisenachból

Az Opel cég új kisautóját, a Juniort az eisenachi üzemben fogják gyártani – jelentette be a thüringiai városban tartott sajtóértekezletén a vállalat első embere.
„Ez fontos mérföldkövet jelent az Opel jövőjére vonatkozó tervekben" – idézte Nick Reillyt a Die Welt beszámolója. A Junior gyártásáért folytatott versenyfutás vesztese a spanyolországi Santander, az ottani Opel-üzemegység szintén erősen lobbizott az új modell „megkaparintásáért".

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az anyakonszern General Motors tavaly elszenvedett veszteségei és válságosra fordult helyzete nyomán a detroiti központ komolyan fontolóra vette több európai üzemegységének bezárását. A németországi telephelyek közül leginkább Eisenach fennmaradása forgott veszélyben, noha az 1992-ben létesített gyáregység mind a termelékenységi mutatók, mint a gyártmányok minősége, mind környezetvédelmi mutatók szempontjából a világ legkorszerűbb autógyárai közé tartozik. Végül azonban a négy németországi telephely megúszta a válságot, a GM főnökei az antwerpeni üzem bezárása mellett döntöttek.

Reilly közlése értelmében az Opel újabb 90 millió eurót ruház be Eisenachban az új modell gyártásának előkészítése jegyében, miáltal tovább erősödik a thüringiai bázis helyzete az Opel európai hálózatán belül. Az új beruházás láttán bizonyosra vehető a thüringiai gyáregység 1600 munkahelyének a megmaradása. Eisenachban jelenleg a Corsa nevű alsó kategóriás modell háromajtós változatát gyártják a külföldi piac számára.

Az Opel új kisautója, amelynek még nincs végleges neve (a Junior elnevezést csak cégen belül használják), a Corsa alatti kategóriában kíván versenyt támasztani a riválisoknak. Ide tartozik például a Renault Twingo, a FIAT Panda és 500, a Ford Ka, a Volkswagen Fox, a Toyota Aygo vagy a Suzuki Alto nevű modellje. A felsorolt gyártmányok többsége 10 ezer euró alatti áron kerül forgalomba. Az Opel mintegy 200 millió eurót fektet be az új kisautó fejlesztésébe, az elképzelés szerint évente százezer darab fog legördülni belőle az eisenachi gyár futószalagjairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skoda: különleges törésteszt

Rendhagyó töréstesztet hajtottak végre Úhelnicében, a ©koda Auto tesztközpontjában. Tovább olvasom