Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Terhesen is vezessen becsatolt övvel!

Sok nő vezet autót terhességének ideje alatt, anélkül, hogy használná a biztonsági övet. Ezzel mind önmaga, mind születendő gyermeke életét súlyosan veszélyezteti. Japán kutatók tanulságos vizsgálatának eredményeit az American Journal of Obstetrics and Gynecology közölte.

A terhes nők 6-7 százaléka szenved a várandósság időszakában balesetet. Ezeknek a tragikus eseteknek kétharmada közlekedési baleset. A legújabb statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente 130 000 terhes asszonnyal történik baleset, ez csaknem négyezer születendő gyermek életét követeli.

Japánban a biztosítók adatai szerint a terhesek baleseteinek 46 százaléka autóvezetés közben következik be. Motodzava Jaszuki és munkatársai ezért terhes nők alkatának, anatómiai fölépítésének megfelelő bábukkal végeztek olyan ütközési kísérleteket, mint az autógyárak biztonsági szakemberei az új autómodellek forgalomba hozatala előtt.

A kísérleti bábu hasának megfelelő területen olyan méretű, folyadékot tartalmazó tartály foglalt helyet, mint a 30. héten a terhes anyaméh. A bábu minden pontja nyomást, ütközést érzékelő műszerekkel volt tele.
A tanulmány során ismételten végeztek olyan közlekedési kísérletet, amikor a vezetőülésben elhelyezett bábu frontálisan ütközött valamilyen gépjárművel, illetve olyan helyzetet is utánoztak, mintha a terhes asszony autójába rohant volna bele hátulról a másik kocsi.

Mindegyik ütközést megismételték úgy is, hogy a bábut olyan biztonsági öv védte, mint amilyen manapság bármelyik autó kötelező tartozéka.
A kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy a biztonsági öv mind frontális ütközés esetén, mind a kocsiba hátulról belerohanó másik autó ütését jelentősen kivédi. A vezetőülésen helyet foglaló bábu hasának megfelelő területen kialakuló nyomásnövekedés fele se volt annak a hirtelen nyomáskiugrásnak, mely biztonsági öv nélkül hatott az anyaméhnek megfelelő golyóra.

Igen fontos különbség volt az is, hogy biztonság öv használata esetén a hasi nyomásnövekedés lényegesen később kezdődött, mint a nélkül. A kutatók számítása szerint a születendő baba halálának esélye még nem túlságosan nagy sebességű ütközés esetén is átlag 60 százalék, ha a várandós asszony az ülésbe nincs bekötve, míg ezt a kockázatot a biztonsági öv a harmadára csökkenti.

Olvasóink írták

 • 13. Mankapunka 2010. augusztus 16. 16:22
  „hóvirág

  Ha neked nem fussa apukád vagy anyukád segítségére,akkor sajnálom,én általánosságban írtam,de ha te magadra veszed,akkor legyen,ha neked jobb így.

  Hidd el,a nagyobbik gyereknek jobbat teszel,ha nem te cipeled az iskolába,hanem veszel neki egy havi bérletet.
  Nem tudom,hány éves,de 7 éves korátol elengedheted a ház és az iskola között,legalább egy kicsit az éeltre is nevelődik-”
 • 12. mitzekatze 2010. augusztus 16. 15:53
  „Magzatvédő öv 9000-től kapható. Aki meg nem sznob, az használtan vesz egyet kb 1000 Ft-ért.

  Hóvirágnak igaza van, az emberekben annyi a tolerancia, hogy húúúúú....!!! Felszáll valaki nagyobb babakocsival a buszra a hátsó ajtónál: inkább mindenki elöl nyomorog, mert letörne a kezük, ha segítenie kellene leemelni. Másik, mikor 8 hónaposan agyonnyomják az embert a buszon/vonaton és azt mondják: nem láttam, hogy terhes. Pedig utálom a dinnyét és nem voltam Moby Dick sem.”
 • 11. Lobbo71 2010. augusztus 16. 15:29
  „Ti miről beszéltek?? Nem a vezetésről volt szó, hanem az autóban ülésről. Nem csak a vezetőnek kell bekötnie magát.”
 • 10. hóvirág12 2010. augusztus 16. 14:41
  „Kedves Lolita és Mankapunka!

  Remélem Nektek ´fussa´ saját sofőrre a 2* vagy 3*9 hónap alatt, amíg egy átlag nő várandós.
  Sajna az ´eccerű´ többségnek nem futja. Aztán kocsiba száll olyan felesleges dolgok miatt, hogy munkába menjen, vagy terhesgondozásra. Vagy ne adj´ isten azért, hogy elvigye valahová a nagyobb gyerekeit....

  Imádom azokat az agyatlanokat, akiknek fogalmuk sincs a való életről!

  Amikor az első gyerekemet vártam, rendszeresen utaztam helyijáratú busszal - nem Sopronban, hanem egy jóval nagyobb városban - de szinte soha senki nem adta át a helyét.
  A 2. gyerekemmel már itt voltam terhes Sopronban. Egyszerr szálltam buszra így - a másfél éves ´naggyal´ súlyosbítva. Egy vénember belekönyökölt a hasamba, ja és persze ülőhely nem volt....

  Így inkább vezetek..... Ott legalább ülhetünk mind, és mindenkit be tudok övvel kötni!”
 • 9. Tota 2010. augusztus 16. 14:25
  „A megoldás magzatvédő öv!
  Keressetek rá! Szerintem nagyon hasznos.”
 • 8. Mankapunka 2010. augusztus 16. 13:51
  „Pint ez a baj,hogy mindenki siet nyugdíjba,hogy aztán dolgozhasson tovább.

  Ezen kellene változtatni,és ez vonatkozik a katonai- és rndőrnyugdíjra is. Ők azt mondják bele fáradtak a rendfenntartásba,csak azt nem értem,hogy akkor a következő hézten minek megy az Árkádba biztonsági őrnek.

  Ha ezt szabályoznák,akkor ezek a nyugdíjasok nem dolgoznának,hanem a családjukat,gyermekeiket segíthetnék,pl. így,hogy ő vezetne a 23 éves terhes lánya helyett,mert az idejéből kitelne.”
 • 7. nagylaura 2010. augusztus 16. 13:21
  „Mankapunka: Lehet jó lenn, csak a mai világban, míg a nagyik dolgoznak hatvan ahányéves korukig, a családfenntartó is jobb esetben, vagy lehet, hogy épp nincs is...Old meg a gondodat.Ilyenkor csak a segíts magadon....verzió érvényesülhet :)De jó lenne, ha igazad lehetne!”
 • 6. Mankapunka 2010. augusztus 16. 12:52
  „Nem egyzserűbb,ha abban a 6 hónapban,míg kerekedik a hasa,addig kér segítséget pl. a családtól,hogy vezessenek helyette addig.

  Ja,tudom,hülyeség,amit írtam.”
 • 5. lolita 2010. augusztus 16. 11:35
  „Igen ez jo reklam lessz es venni is fogjak akik terhesen vezetni szeretnenek!Mert ugye ezt a szep 9 honapot nemlehet kihagyni vezetes nelkül.”
 • 4. nagylaura 2010. augusztus 16. 10:29
  „Igen, most indul be a "hastartós" kismama biztonsági öv turizmus. Eddig 12-14000 Ft volt a legolcsóbb, most majd jön a csillagos ég! Mert csipeszthetsz nyugodtan, de a hasadnál akkor is kényelmetlen, ha ott az öv. Az élet meg nem állhat meg, ha az ember babát vár...”
 • 3. Lobbo71 2010. augusztus 16. 10:28
  „"a közlekedési balesetek során bekövetkezett magzathalálok oka szinte minden esetben az anyuka halála, aki nem volt bekötve, így szétverte a fejét a szélvédőn, vagy nemes egyszerűséggel kirepült a kocsiból."

  Ez a lényeg.”
 • 2. HarconaMarcos 2010. augusztus 16. 10:22
  „Elvi alap, hogy annál többet semmi sem árt a babának, mint ha meghal a kismama. :-/
  Lehet kapni mindenféle csipeszeket, amik lazán tartják az övet. Nna, azokat is le kellene sittelni, akik ezeket árulják. Kattide:
  http://totalcar.hu/magazin/velemeny/terhesno/”
 • 1. Lobbo71 2010. augusztus 16. 10:17
  „Minek ehhez japán kutató? Akinek egy csöpp esze van, belátja magától is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vettel és a MINI Countryman

A Red Bull pilótája az elsők között vezette Magyarországon a MINI legújabb modelljét. Tovább olvasom