Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Próbaúton a Skoda Octavia Scout dízelváltozatával

A cseh erdészeti szakfelügyelőknek, vagy a hegyi utak állapotáért felelős mérnököknek nem kell tovább cégautót keresniük, ott a Skoda Octavia Scout. Magyar kollégáiknak is ajánlható, nekünk is tetszett.

Négykerékhajtású Octavia korábban is volt, a Scout modellel azonban az ínyenceknek is kínál megoldást a Skoda. Kicsit talán a divat jegyében, ugyanakkor nagyon használható autót sikerült készíteni a cseheknek, ami azért a már ismert 4x4 közeli rokona. Közeli, de magasabb annál, pontosan 16 milliméterrel emelkedett a szabad hasmagasság. Hogy ez milyen sok, azt mi sem gondoltuk, ugyanakkor az alföldi fenyvesek erdei útjain többször is jól vizsgázott az autó. Ott sem ért le, ahol úgy látszott, itt már biztosan húzni fogja az alját. És nem volt az a mély, puha homok, amiből ne jött volna ki első nekirugaszkodásra.

A karosszéria formája nem változott, csak vadabb lett az első és hátsó sötét, strapabíró és hasznos műanyag elemeknek köszönhetően, s ebből a „védőpajzsból" jutott a sárvédőívekre és a küszöbre is – így inkább erősnek, mint szépnek látszik a Scout.Belül is folytatódik az „erődemonstráció" ez elsősorban a műszerfalat és a burkolatokat uraló sötét árnyalatnak köszönhető, ami egyébként jól áll az autónak. Helyenként azért fém is csillog, ami tetszetőssé teszi az összhatást, dekoratív elem a magyar nyelvben már csak majrévasként ismert fogantyú az anyósülés előtt, ennek praktikusságát a próbaút során nem volt módunk tesztelni. Szép a négyküllős bőrkormány a csúszásgátló bevonattal, harmonikus a műszerfal és a középkonzol.

Maradt a megkérdőjelezhetetlen Octavia-előny, a tágasság, az óriási fej és lábtér és maradt a csomagtartó tekintélyt parancsoló 580 literes befogadóképessége is. Vagyis egy családi autó, ami kitűnő óvodajárat, de el lehet indulni vele síelni, s nyugodtan be lehet állni a főnöki parkolóba is.

Szegmensmodell
A Skoda Octavia Scout modellből Magyarországon valószínűsíthetően nem lesz népautó, az általunk próbált modell alapára 8,4 millió forint, természetesen számos szériában szerelt kényelmi és biztonsági extrával. (A kétliteres FSI benzines 150 ezerrel olcsóbb.) A szakújságírók az árban is konkurens modellek között az Alfa 156 Crosswagont és a Subaru Outbacket említik, mint szóba jöhető versenytársat a piacon.
A 4x4 hajtás lelke a kis helyigényű Haldex tengelykapcsoló, amely rugalmasan avatkozik be, gyorsan és fokozatmentesen osztja el a nyomatékot az első és a hátsó kerekek között. És természetesen „kommunikál" a menetstabilizáló rendszerrel. Mindebből a sofőr alig vesz észre valamit, csak azt érzékeli, minden úton elmegy a Scout. Mi homokba faggattuk egy kicsit, illetve nyálkás úton, villamossínen, illetve vizes avaron, s nagyon jól vizsgázott a menetstabilizáló rendszer. Kövér gáznál, kettesben, a baloldali kerekek alatt a csúszós villamossínnel nagyon szépen egyenesbe maradt az autó, s csak a műszerfalon felvillanó piktogram jelezte, itt már nem mi vezettünk, az elektronika is segített. Avartesztnél hasonlóképpen. Erősebb tempójú kanyarvételnél, nagyobb sebességgel abszolvált körforgalomban is szépen segít a menetstabilizáló, nem engedi kitörni a kocsit, de nem is szól bele túl korán a vezetésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fiat 500-as az Év Autója

Az összeomlás széléről a siker csúcsára tör a Fiat autógyár az új 500-assal. Most kívülről… Tovább olvasom