Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Pénz van, aszfalt nincs

„Kivirágoznak” az utak a napokban: lakott területen kívül és településeken belül gyorsan szaporodnak a sebességkorlátozást és veszélyt jelző táblák. Aki nem veszi ezeket komolyan, jobb esetben csak a nyelvét harapja el a gödrökbe hajtva.

A megyeszékhelyen pénteken kezdték a táblák kihelyezését, s ezekben a napokban 120 kerül ki különböző, a kátyúk miatt veszélyesnek minősített útszakaszokra.
Győr útkezelő szervezetének – bár még nincs idei, elfogadott költségvetése – gyakorlatilag rendelkezésére állna 150–200 millió forint a legveszélyesebb úthibák eltüntetésére. A baj az, nincs a kátyúk megszüntetésére használatos burkolati anyag, hideg aszfalt. Az aszfaltkeverő telepek (megyénkben hat vagy hét) a szokásos téli karbantartás időszakát élik.

Az ország összes önkormányzata, közútkezelője, autópályása csupán Budapestről és Székesfehérvárról tudja megrendelni a hidegaszfaltot. Mire megérkezne, lehet, hogy kitavaszodik, s akkor már az útjavításra igazán alkalmas melegaszfaltot is lehet használni...

Győrben a felmérések szerint (a fő- és tömegközlekedési utakon)
körülbelül 170 tonna aszfaltra lenne szükség a kátyúzáshoz. S akkor még ott vannak az egyéb utak. Azokat is számítva – most már nem mennyiségben, hanem árban – körülbelül 300–350 millió forintra lenne szükség. Azért az említett adatokkal óvatosan kell bánni: a kátyúk csúnya tulajdonsága, hogy folyamatosan keletkeznek, nőnek...

A jövő héttől lesz?

A veszélyes útszakaszokon 30 kilométer a megengedett legnagyobb óránkénti sebesség, a figyelmeztetést érdemes komolyan venni. Egy jó hírünk azért mégis van. Várhatóan valamikor a jövő hét elejétől a karbantartás után sikerül elindulnia valamely megyénkbeli aszfaltkeverőnek, s akkor megkezdődhet a lyukak betömködése is.
Sopronban, mint a hét elején már írtunk róla, az útkárokról február végén, március elején tartanak átfogó felmérést. A szükséges javításoknak, úgy tűnik, pénzügyi akadálya nem lesz.

Februárban elkezdhetik

A kátyúk Mosonmagyaróváron is „megkóstolják" a gépkocsik tengelyét. Bednarik György, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője elmondta: hamarosan elkezdik a javítási munkálatokat.
– Egyelőre várjuk, hogy a kátyúk egy kicsit kiszáradjanak, s megkezdhessük az aszfaltozást – tudtuk meg az ügyvezetőtől. – Ötven tonna aszfalttal rendelkezünk, amit a munkálatok megkezdése előtt hozunk Mosonmagyaróvárra. Ez a mennyiség csak a tűzoltó jellegű munkákhoz elég, a legszükségesebb feladatokat tudjuk elvégezni vele. Ha az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek, akkor már februárban megkezdhetjük az útfelületek kijavítását – mondta Bednarik György.

Kapcsolódó cikk:

Tengelytörő kátyúk az utakon (2003-01-26) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mazda Atenza 23 díjat nyert világszerte

A Mazda Motor Corporation új középkategóriás Atenza modelljét (Mazda6 néven az európai piacokon)… Tovább olvasom