Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Paradicsomrostokat használna a Ford az autógyártásban

A vállalat célja, hogy új, környezetbarát alternatívát nyújtson az alkatrészpiacon a növényi alapú műanyagok gyártásával.
A Ford a Warren Buffet milliárdos befektető tulajdonában lévő Heinz ketchupgyárral működik együtt abban a tesztben, amelynek során a piros szósz melléktermékéből, a paradicsomhéjból vezeték- és pénzérmetartókat készítenek. Azt remélik, ha a kőolajalapú műanyagokkal szemben növelik a növényi alapú műanyagok használatát, akkor ezzel mérséklik az autógyártás környezetkárosító hatásait.

"Mellékterméket igyekszünk felhasználni, hogy a járműveinkbe újrahasznosított anyagokat építsünk be, és közben az autók súlyát is csökkentsük" - mondta Ellen Lee, a Ford Plastics kutatója.

Az anyag - cseppet sem vonzó külseje miatt - egyelőre csak rejtett alkatrészek készítésre alkalmazható, ám a cél az, hogy kellemesebb látványt nyújtson.

A Ford csaknem két éve kezdett együttműködni a Heinz, a Coca-Cola, a Nike és a Procter Ú Gamble cégekkel, hogy felgyorsítsa a növényi alapú műanyagok gyártását. Lee szerint a paradicsomon kívül a jövőben kókuszdióból, rizsszemek héjából, pitypanggyökérből, sőt fából is készülhetnek autóalkatrészek, melyekkel fenntartható alternatívát biztosíthatnának.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapkodja a szegedi végzős diákokat a Mercedes

Radics Attila szerdán kezd Kecskeméten a Mercedesnél - csak néhány nappal ezelőtt végzett a szegedi Csonka szakközépben. „Nem koppant". Tovább olvasom