Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nyári abroncsokat a kocsikra!

Lassan, de biztosan tavaszodik, a napi hőmérsékleti csúcsok meghaladják a húsz fokot. Ilyenkor már a 7 fok alatti időjárásra optimalizált téli abroncsok nem tapadnak tökéletesen, ideje felszereltetni a kocsira a nyári gumikat.

Március végén az átlagnál jóval melegebb időjárás, igazi tavasz köszöntött a régióra, lekívánkozik a pulóver, a zakó. Az autós még azt veheti észre, hogy a húsz fok fölötti melegben, a napsütötte országutakon furcsa zajt keltenek a téli gumik, főként kanyarodáskor. Azt pedig jobb nem kipróbálni, mennyivel kevésbé tapadnának vészfékezés közben. A teendő egyértelmű: visszaszereltetni a következő fél évre ideális nyári abroncsokat.

Aki most cserélné újra az elkopott régieket, annak jó hírrel szolgálhatunk: a 2010-es év bővelkedik újdonságokban.

Nagyüzemben: Egy hete indult be a tavaszi gumicsereszezon, a győri Hatvani szervizben óránként tíz autót szerelnek át nyári ˝papucsokra˝. Fotó: B. Z
Nagyüzemben: Egy hete indult be a tavaszi gumicsereszezon, a győri Hatvani szervizben óránként tíz autót szerelnek át nyári ˝papucsokra˝. Fotó: B. Z

– A gyártók legújabb fejlesztései egyértelműen sokkal többet nyújtanak a néhány évvel ezelőtti típusoknál – mondta el Hatvani Gedeon szerviztulajdonos, megemlítve: a válság még a legnevesebb gyártókat is komoly akciókra késztette. Az egyik közismert francia prémiummárka például üzemanyag-utalványt ad az abroncsok mellé, az árszint így már az olcsó ˝internetes˝ választékkal szemben is több mint versenyképes. A választékra szintúgy nem lehet panasz: a sportosabb vezetők számára éppúgy található több megfelelő típus, mint a sokat autózó takarékos vezetőknek, vagy az esős időben is gyakran úton lévőknek.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. ladarevolution 2010. március 30. 09:40
  „49. zotya97:
  én nem mondtam h autózzon határon valaki. csak azt mondtam h olyan szituba megfigyelhető.
  Persze lehetőleg ne próbálja ki senki.

  49. Mankapunka:
  Az tény h nem mindegy, a mintázat sem mindegy, a minőség sem mindegy, sokminden nem mindegy... :)

  Ugye ezt h a németeknél más aszfalt van ezért itthon nem érvényes a teszteredmény gondolom csak viccből írtad. Képzeld a +7 fok itthon is +7, a 0 meg 0. Ha szarabb az út akkor a télivel is hosszabb lesz a fékút meg a nyárival is, de ettől a kettő közti különbség egymáshoz viszonyítva nem változik.

  Válogatsz a keménységben? Te f1-ben mész vagy mi? Ne viccelj már. Minden gyártónak olyan a keménysége amit fejleszt azt kész. T=190-e smax.sebesség, H=210-es max.sebesség
  Mi köze ennek a keménységhez? :)”
 • 49. Mankapunka 2010. március 30. 00:47
  „lada

  Írtam,hogy a határokon bőven belül.

  Akkor mgsúgom,hogy nyáriban sem mindegy a gumid keménysége,megsúgom.
  Nekem a legkeményebb T-s van. De volt rajta H-s is.

  Német cikk meg nem ér semmit itt,mert nem ugyanolyan az aszfaltunk,mint az övéké!!!!”
 • 48. zotya975 2010. március 29. 20:02
  „Csak hát nem kellene senkinek a határon autózni, mert lehet 99X sikerül a kanyar, egyszer meg nem. Arra ott van a versenypálya, és nem a közút.”
 • 47. ladarevolution 2010. március 29. 16:47
  „43. Mankapunka: "ugyanúgy tapad,csak a puhasága végett hamarabb elkopik nyáron."
  Ez szintén butaság.
  3 hsz-el előbb írtam h még 0 foknál is simán jobban tapad eegy nyári. +20-ba már óiási különbség van a nyári javára.
  Sima közlekedésnél is meg lehet figyelni ha valaki határon autózik egy szituációban ahol a télivel már fillog minden 3betűs visszajelző mert dolgozik az elektronika ott nyárival semmi probléma.
  Nálam pl. a 175/70R13-as télit elkenem az aszfalton, míg a 195/50R15-ös nyári épp hogy megnyikkan. Van egy kisebb tapadásbeli különbség a kettő között :D:D
  Pedig aztán nem egy lóerőgyár az autóm :)

  Pl egy német cikk:
  http://www.stern.de/auto/autowelt/winterreifen-streit-um-die-sicherheit-550649.html

  Lényeg:
  http://d2.stern.de//bilder/sport-motor/2005/49/Do-Kra/reifebnUnbenannt-1_maxsize_735_490.jpg

  A németül nem tudóknak:
  Sommerreifen/Trocken = Nyárigumi/száraz út
  Winterreifen/Trocken = Téligumi/száraz út
  Sommerreifen/Nass = Nyárigumi/nedves út
  Winterreifen/Nass = Téligumi/nedves út”
 • 46. zotya975 2010. március 29. 15:45
  „Hja ha elindulsz a tecsó melletti lámpától, olyan 50-el éred el pont a zöldet, sokan meg tolják neki ezerrel.”
 • 45. Mankapunka 2010. március 29. 13:21
  „zotya

  Nem kell ennyire messze menned,minek sietnek az emberk a piros lámpához,nap mint nap????

  Engem lenéznek,hogy lassan odacsorgok,és mikor odaérünk,átmosolygok,ő meg rám se mer nézni.

  Így is lehet gazdaságosan vezetni,hogy a saját városodon belül,megtanulod a lámpák váltási periódusát.

  És nem kell vészfékezgetned,ha éppen pirosra vált az orrod előtt.”
 • 44. zotya975 2010. március 29. 13:09
  „Lehet hát, évtizedeken keresztül járt mindenki csak télivel, itt arról van szó, a magam részéről, olcsóbbnak tartom a téli gumit, mint egy koccanáskor a kocsit karosszériázni. Meg lehet állni télivel is, de ha pont az a pölö 30centi hiányozna a fáig/kamionig/gyalogosig, akkor nem akarok ezért lelkiismeret furdalást, hogy volt érteleme ezen spórolni? Jöttünk haza Egerből lekerült benünket egy kisautó a pályán szakadt a hó rendesen a Boxerrel téli gumikka is csak 70-el mentem , még nem volt letolva a pálya. Amikor visszatért a külső sávba megdobta a hóborda, megpördült, majd farral az árokba csapódott. Mákja volt, hogy ki tudtam kerülni, meg nem jött senki utánnunk. Visszamentünk, kitoltuk, meg kérdeztük, ugyan hova rohan annyira? Csávó el volt fehéredve, meg remeget rendesen. Sportdob, alufelni jó széles peres nyári gumikkal. Ugye amiről beszéltem a fontossági sorrend.”
 • 43. Mankapunka 2010. március 29. 11:48
  „Amúgy tényleg simán lehet menni kopott téli gumival(3mm),ugyanúgy tapad,csak a puhasága végett hamarabb elkopik nyáron.

  nekünk eddig nem volt vele gond nyáron. Ha tartjátok a normál sebességhatárokat,és használtok motorféket,simán el lehet használni a télit.”
 • 42. zotya975 2010. március 29. 08:21
  „Hát nem tudom, tesztet olvasni iyet s meg olyat is. Amúgy én úgy tudom, hogy a mintázta is számítt, a nyári az esővizet vezeti el jobban, a télibe meg nem tapad bele a hó. Úgy meg nem lehet autóózni, hogy ha hó lesz nem megyek vele, mert ez úgysem igaz, akor sem vog senki gyalogolni ha hó esik, csak mert nyári gumija van.
  nekem lehet kisbiciklim van 175/70 R13 de erre tudok venni gumit 8 ezerért. Persze lehet venni 3X ennyiért is, de valahol meg kell húzni a ahtárt. Arról, meg hogy a te verdádra mennyiért kapni kocsit, igazán nem én tehetek. A GPS-el természetesen csak általánosítottam, ha megnézed mi a fontossági sorrend, akkor általában előbb vesznek tényleg luxusdolgokat akocsiba, minthogy a biztonságra áldoznának. Ez sajnos így van. Csak ugye a GPS nem visz fel az utcánk elején az emelkedőn ha leesik a hó a téli gumi viszont igen. És részben mókás, részben meg szánalmas mint szerencsétlenkednek sokan nyári gumikkal, 5X jobb kocsikkal mint az enyém, én meg a 16 éves "bontószökevénnyel" nem tudok menni tőlük, meg attól kel rettegni a lámpánál, mikor durranak belém, mert megszokták hogy nyáron elég az uccsó pillanatban fékezni. Ezen a télen kétszer kellett begurulnom a piros lámpa alá, mert mögöttem nem bírtak megállni. Mind a kétszer jobb kocsi volt jobb felszereltséggel, nyári gumival. És csak csodálkoztak, hogy nem értik, miért nem állt meg.”
 • 41. mitzekatze 2010. március 29. 07:38
  „39. zotya975 2010.03.28. 21:39

  "Aki csak két faluba jár a is vesz GPS a téli gumin meg fanyalognak, hogy nincs rá pénz, meg minek."

  "4X8 ezer forinton meg nyekeregtek, meg ezen akartok spórolni?"

  GPS-em nincs, nem is lesz, jól tájékozódom. Viszont amit írsz, hogy nincs téligumira pénz: ha mutatsz nekem jó minőségű gumit 8ezerért/db az autómra, akkor......
  Még a leggyagyibb gumi is 15ezer/db lett volna rá. Ettől függetlenül nyugi, van téligumim, új és igenis húztam a szám, mert kú drága volt! Valószínűleg kisbiciklire gondoltál, olyanra aminek kétoldalt pótkerekei vannak. Arra valószínűleg megúsztad 32ezerből a 4db gumit. Mi viszont 2db-ot sem kaptunk ennyiért. Így gondolom Te sem ugráltál volna örömödben, hogy hú de király, de jó drága! Vagy?”
 • 40. ladarevolution 2010. március 28. 23:13
  „34. zotya975:
  A +7fok hülyeség. Tesztek alapján egy azaonos méretű és árkategóriájú téli és nyárigumi közül a nyári még 0fokban jóval rövidebb fékutat produkál mint a téli, mind száraz, mind vizes aszfalton.

  Arról nem is beszélve hogy nagy átlagban a valóságban a nyári gumi tapadó felülete nagyobb, mivel általában szélesebb mint a téli.”
 • 39. zotya975 2010. március 28. 21:39
  „Esőgumi? Azt hittem olyan csak a Forma1-ben van. Én most vettem le a télieket, száraz asztfalton sokal könyebben blokkolnak mint a nyáriak. Nem tudom ki az a ADAC, de ő biztos nem ment az én kocsimmal, én viszont igen. Télen téli gumi, nyáron nyári, mit kell ebből ügyet csinálni? Ezernyi más dologra kidobják az emberek a pénzt, mélynyomó, erősítő, stb, tényleg kell több 100-1000Watt egy kocsiba? Aki csak két faluba jár a is vesz GPS a téli gumin meg fanyalognak, hogy nincs rá pénz, meg minek. Remélem hamarosan itt is kötelező lesz. Ja-ja régen sem volt, mégis jó volt. Régen nem volt számítógép, internet, plazmatévé, dvd-lejátszó, most mégis van majdnem mindenkinek, 4X8 ezer forinton meg nyekeregtek, meg ezen akartok spórolni?”
 • 38. vanessa 2010. március 28. 21:15
  „szép estet!ezt csak az europai emberekkel lehet megcsinalni,amerikaban nincs nyari es teli gumi,nevetseges az egesz meg penzkidobás”
 • 37. miklos.1 2010. március 28. 20:31
  „AMIT ITT ÍRNAK EGYSZERŰEN NEM IGAZ. AZ ADAC TESZTJEI SZERINT IS A TÉLI GUMI IGENIS ALKALMAS NYÁRI GUMINAK IS, CSAK PAZARLÁS EZT HASZNÁLNI. AZ ADAC KIMONDOTTAN AJÁNLJA, HOGY A 3MM ALATTI BARÁZDÁJÚ TÉLI GUMIKAT HASZNÁLJUK EL NYUGODTAN NYÁRI GUMINAK, UI már nem igazán alkalmasak a téli gumi szerepre. EZT VISZONT KEVESEN TUDJÁK ÉS MEGVESZIK LESZUPERÁLT NÉMET TÉLIGUMIKAT”
 • 36. georgbob 2010. március 28. 19:56
  „Esős időben az esőgumi jó, nem a téli. Aki nem tud nyárigumival közlekedni már vagy két hete (se hó, se fagy, se semmi...) , az ne is üljön autóba...”
 • 35. Mankapunka 2010. március 28. 17:25
  „zotya

  ő arra gondol,hogy példul Bécsig simán el lehet menni a 10-es úton,ott biztos nem fog hó esni.

  Már a bicilire is rég felraktam a nyári gumikat,meg az autóra is.”
 • 34. zotya975 2010. március 28. 16:00
  „Mi a te véleményed a dologról ladarevolution ?”
 • 33. külföldi 2010. március 28. 14:27
  „Ausztriában csak akkor kell április 15-ig téli gumival járni, ha kifejezetten téli időjárási - és útviszonyok uralkodnak. Itt a hivatalos szöveg:
  "Die Vorschrift zur Winterreifen-Pflicht gilt von 1. November bis 15. April (seit 1.1.2008) mit dem ausdrücklichen Zusatz "bei winterlichen Verhältnissen". Das heißt bei Schnee, Matsch oder Eis. Ausgenommen sind parkende Fahrzeuge. Als Alternative zu Winterreifen können mit Einschränkungen auch Schneeketten verwendet werden.
  Vorsicht: Einfache Straßennässe beispielsweise kann bei Sinken der Temperatur zu Glatteis führen. In diesem Fall gilt die Winterreifenpflicht! "

  Tehát még felhívja a figyelmet arra, hogy az egyszerű nedvesség is megfagyhat, ezzel téli körülményeket teremtve elő.

  Nyugodtan tegyétek át a nyári gumit a kocsira, hacsak nem mentek a hegyekbe. Ott ma 1000 méterig hó esik.”
 • 32. ladarevolution 2010. március 28. 13:59
  „még mindig megy ez a +7 fokos népbutítás... :D”
 • 31. Imcsi 2010. március 28. 09:07
  „13. Jani_Móvar! ... és a biztosító sem fogja kifizetni a kárt helyetted!”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ford GT versenyzők: Martin angyalai

Martin Bartek, a FIA GT bajnokságban Ford GT-kkel versenyző svájci Matech Racing csapatfőnöke a múlt… Tovább olvasom