Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Négy új töltőállomás létesülhet megyénkben

Kétszáz új töltőállomás létrehozását tervezi a közeljövőben a Klub Petrol Kft. Ebből négy épülne a megyében. A kérdés csak az: a hazainál tíz forinttal olcsóbb benzin tud-e vetekedni az osztrák és szlovák üzemanyagárakkal.
Kihasználatlan: A levéli benzinkútra a szlovák és osztrák árak miatt kevesebb autó tér be.
Egyelőre a pontos helyszínek a konkurencia miatt nem ismertek, ám újabb négy Klub Petrol-töltőállomás nyílik hamarosan a megyében.

Kettő helyett kétszáz

Győr-Moson-Sopron megyében két, a Magyar Autóklub és a Hungaronafta Kft. által létrehozott töltőállomás működik: az egyik a megyeszékhelyen, a másik Levélen. A magas üzemanyagárak letörésére három éve alakult a cég, most az eddigi huszonhét benzinkútja mellé még kétszáz felállítását tervezi néhány éven belül. A nonprofit társaság kútjain jelenleg legalább tíz forinttal olcsóbb a 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj, mint máshol. A Petrol-kutaknál való tankoláshoz azonban elengedhetetlenül szükséges (lenne) a Magyar Autóklub pártolójaként – személygépkocsi esetén – évente 1500 forinttal támogatni a töltőállomást. Egy új benzinkút megvalósítása 50–70 millió forintba kerül, s bár két veszteséges kutat nemrég be kellett zárni, kétszáz új épülhet helyette az ország minden részén.
A levéli Klub Petrolnál ottjártunkkor sem sűrűn találkoztunk tankoló autósokkal. A névtelenséget kérő kútkezelő a forgalom visszaeséséről számolt be.

30 százalékos visszaesés

– 2001 februárjában nyílt töltőállomásunk, s tavaly óta gyengébb a forgalom – tudtuk meg a benzinkutastól. – Az olcsóbb osztrák és szlovák benzin elviszi tőlünk a vásárlókat. Tíz forinttal olcsóbban kínáljuk az üzemanyagot, de nehéz a 160 forintos szlovák benzinnel versenyezni. Most a 95-ös 231, a gázolaj 209 forintba kerül nálunk. Körülbelül harminc százalékkal esett vissza forgalmunk egy év alatt – mondta a kútkezelő.

Negyven kilométerenként

Dolhai András, a Klub Petrol Kft. igazgatója szerint egy éven belül száz új töltőállomásuk létesülhet országszerte.
– Győr-Moson-Sopron megyében a levéli és győri benzinkút mellett még négy új Klub Petrol-töltőállomás építését tervezzük – mondta az igazgató. – A helyszíneket a konkurenciaharc miatt nem árulhatom el, ám biztosan nem a határszéleken tervezzük ezek üzemeltetését. Az engedélyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Véleményem szerint már 160–170 új kút felállítása is kielégítheti az igényeket: ebből száz akár egy éven belül is megépülhet. A határ szélén nem érdemes töltőállomásokat építeni, hiszen az olcsó osztrák és szlovák benzin elveszi a vendégeinket. Aki kifelé indul, az megvárja a tankolással, míg átlépi a határt, aki befelé jön, az pedig még a határ előtt tankol. Sajnos, igazuk van, én is ezt tenném a helyükben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ötven kilométerre a határtól már jóval nagyobb forgalommal számolhatunk. Szeretnénk negyven kilométerenként Petrol- kutakkal lefedni az egész ország területét – tudtuk meg Dolhai Andrástól.
Az autóklub tervei szerint hamarosan Ausztriában is létrehozhatnak ilyen diszkontkutakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dakar-biztos MAN Győrből

Az idei, 25. Dakar-ralin résztvevő győri páros, dr. Jakab Tamás és Fenesi József ha célba nem is… Tovább olvasom