Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Merkel: vége a roncsprémiumnak

˝Egyszer minden jó véget ér˝ – ezekkel a szavakkal kommentálta Angela Merkel német kancellár szerdán azt a hírt, hogy kimerült az új személygépkocsik vásárlását segíteni hivatott állami alap, amelyből 2500 eurót kitevő, úgynevezett roncsprémiumban részesítették a régi autóikat újra cserélőket.

A nagykoalíciós kormány által a konjunktúra élénkítése érdekében nyolc hónappal ezelőtt elhatározott és több európai országban, sőt az Egyesült Államokban is ˝utánzásra˝ talált roncsprémium rendkívül sikeresnek bizonyult. A legfrissebb statisztika szerint hajszál híján csaknem 2 millióan éltek az állami támogatással és legkevesebb kilenc éves vagy annál idősebb autóikat új, környezetbarát gépkocsikra cserélték fel. A különleges prémiumrendszerből a válságba jutott autógyárak közül elsősorban a kisebb autókat gyártó cégek, és nem csupán német márkák profitáltak, de a legkeresettebb márka ennek ellenére a Volkswagen volt.

Az új autók vásárlásának támogatására a kormány két részletben összesen 5 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre, az alap azonban – amelyet eredetileg az év végéig kívántak életben tartani – szerdára kiürült. A kereslet minden várakozást felülmúlt, amit jelez: előző este már csak 4000 autó megvételének támogatására volt pénz, ami szerda délutánra teljesen elfogyott.

A kabinet jelezte, hogy a roncsprémium rendszerét nem áll szándékában megújítani, erre ugyanis már nincs fedezet. ˝Több milliárd eurót invesztáltunk, mindez előbbre vitte az országot, de egyszer minden jó véget ér˝ – fogalmazott Angela Merkel.

A konzervatív kancellár szociáldemokrata külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter azt emelte ki, hogy a roncsprémium rendkívül sikeres eszköznek bizonyult a válság ellen. Steinmeier szerint a rendszer bevezetésével az autóiparban 200 ezer munkahelyet sikerült megmenteni.

Szakértők és az autókereskedők szerint a rendszer egyértelműen sikeres volt és hozzájárult a válságból való kilábalás beindulásához. 2010 azonban mindennek ellenére még rendkívül nehéz évnek ígérkezik, és roncsprémium híján a kereslet visszaesésével kell számolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel érkeznek az új VW haszonjárművek

Transporter, Caravelle, Multivan és California – a milliós példányszámban készült… Tovább olvasom