Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Mercedes-Benz: női vezetéstechnikai tréning

A Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete „nőnapot" szervezett nemrég a mogyoródi Hunga ro ringen: ez volt a kizárólag hölgyek részére szóló Mercedes- Benz Lady Day vezetéstechnikai tréning.
A résztvevők a Mercedes-Benz A-osztályban átélték a modellben található biztonságtechnikai felszerelések hatását az Allianz Vezetéstechnikai Centrum különböző tesztpályáin.

Mint köztudott, a női vezetők óvatosabbak és megfontoltabbak, kevésbé „bevállalósak" mint a férfiak, ezért kevesebb balesetet is okoznak. Ennek ellenére a szükség esetén gyors haladást, a váratlan kikerülő manővereket vagy a rossz látási viszonyok közötti, illetve csúszós úton is biztonságos közlekedést gyakorolni mindenkinek - így a szebbik nem tagjainak is - hasznos elfoglaltság. Hiszen a jól begyakorolt fogások - amelyek gyakran ellentétesek az első reflexből érkező reakciókkal - adott esetben életet menthetnek vagy súlyos sérüléstől óvhatnak meg. Ez összhangban áll a Mercedes- Benz biztonságfilozófiájával, amely négy pillér - biztonságos haladás, vészhelyzet esetén automatikus beavatkozások, baleset esetén biztonságos védelem, és tulajdonvédelem - köré épült. A túlnyomó részben nők által vásárolt és használt Mercedes-Benz A-osztály ezen biztonságtechnikai megoldásai garantálják a magasfokú biztonságot, így optimális jármű volt a gyakorláshoz.

Biztonságos haladás

A Mercedes-Benz A-osztály biztonságos haladásáról a stabil futómű, a speciális hátsó felfüggesztés, az intelligens szervokormány és a 200 km/h feletti tempóhoz kialakított fékrendszer gondoskodik. A biztonságos vezetés további feltétele a kedvező kondícióbiztonság, melyet a Mercedes-Benz Aosztályban többek között az automata klímával, a kényelmes ülésekkel és a jármű optimális rugózásával biztosít.

Automatikus beavatkozások

A Mercedes-Benz A-osztály szériafelszereltségének részét képezik azon asszisztens rendszerek, amelyek vészhelyzetben automatikusan beavatkoznak, így segítenek elkerülni a balesetet. Az ESP (elektronikus menet-stabilizátor) kiemelkedő szerepet játszik a jármű úttartásában, így akár csúszós, esős időben is maximális biztonságot ad. A menetbiztonsági rendszer csökkenti a megpördülés kockázatát kanyarban való haladáskor, és felhívja a figyelmet az abroncsok esetleges nyomásvesztésére. A fékasszisztens (BAS) a fékpedál lenyomásának sebességéből felismeri, hogy vészfékezést kíván- e végrehajtani a vezető: ilyenkor a blokkolási határ közelébe növeli a féknyomást annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb meg tudjon állni a jármű.


A blokkolásgátló berendezés (ABS) megakadályozza az egyes kerekek megcsúszását fékezéskor azáltal, hogy folyamatosan figyeli a fordulatszámukat, és szükség esetén csökkenti a rájuk ható féknyomást. Segítségével akkor is irányítható marad a jármű, ha oldalanként eltérő tapadási együtthatójú felületen (pl. jobb oldalon száraz, baloldalon vizes) kell fékeznie.

Biztonságos védelem

A Mercedes-Benz világszabadalomként mutatta be ún. szendvicspadló- koncepcióját, amely számottevően csökkenti a sérülések kockázatát frontális ütközéskor, és magas szintű utasvédelmet nyújt.

A szendvicspadló-koncepció lényege, hogy súlyos frontális ütközéskor a motor és a váltó nem az utastérbe hatol be, hanem az alá csúszik. Emiatt nagyobb kiterjedésű a gyűrődő zóna, mint a többi hasonló méretű személygépkocsi esetében. Az A-osztály szendvicspadlója oldalirányú ütközéskor is előnyt jelent, mert az utasok 20 centivel magasabban ülnek, mint a hagyományos személygépkocsikban. Az európai NCAP-törésteszten (New Car Assessment Programme) a Mercedes-Benz A-osztály bizonyult legjobbnak kategóriájában, hiszen a maximális, ötcsillagos minősítéssel zárta a tesztet. Kiváló szereplésével az A-osztály egyértelműen igazolta, hogy mennyire előnyös szabadalmaztatott szendvicspadló- koncepciója.

Tulajdonvédelem

A Mercedes-Benz A-osztályban a felsőbb osztályokból átvett indításjogosultsági rendszer véd a lopási kísérletek ellen. Az A-osztály speciális járműkulcsa minden egyes indításnál másolhatatlan elektronikus kódot generál, így a kódot lehetetlen megfejteni. A Mercedes-Benz modelleket kulcs nélkül lehetetlen beindítani.

Forrás: Autóbazár Magazin

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozik a Mercedes C63 AMG

A stuttgartiak sem maradhatnak ki a középkategóriában dúló teljesítményversenyből, ezért… Tovább olvasom