Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Mercedes-Benz klasszikusok

A világ egyik leghíresebb sportautója, a Mercedes-Benz 300 SL Coupé; a pagodatetőről elhíresült Mercedes-Benz 230 SL – csak néhány azon Mercedes-Benz modellek közül, amelyek a 2011. április 15-17. között megrendezésre kerülő Oldtimer Expo látogatóit várják.

A legendás SL-sorozat kiállított 8 modellje méltó módon szimbolizálja az autózás 125. jubileumának mérföldköveit, mely a Mercedes-Benz egyik alapító atyja, Carl Benz nevéhez fűzödik. Carl Benz 1886-ban szabadalmaztatta első motoros kocsiját, minden mai autó ősét. Az Oldtimer Expo-n látható Mercedes-Benz modellek is részt vesznek a VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán, melynek több, mint 70 Mercedes-Benz klasszikautóból álló mezőnye 2011. május 20-án rajtol Budapestről és május 21-én ér célba Kecskeméten. A fővárosi Roosevelt téren és a kecskeméti főtéren a nézők egy különlegességgel is találkozhatnak: a világ első automobilja, a „Benz-Patent-Wagen" korhű mása hazánkba érkezik.


Az autózás 125 éve

Carl Benz 125 évvel ezelőtt, 1886. január 29-én Berlinben szabadalmaztatta háromkerekű motoros kocsiját, a „Benz Patent-Wagen-t". Carl Benz szabadalmának különlegessége, hogy az általa kifejlesztett benzinmotort egy korábban nem létező, újonnan megépített járműbe szerelte. Az autó feltalálója, Carl Benz és a vele egyidőben alkotó Gottlieb Daimler cégei 1926-ban egyesültek: megszületett a Mercedes-Benz márka.

Carl Benz talán maga sem gondolta volna, hogy találmányának köszönhetően gyökeres változás indul el az autózás és az emberiség történetében is. A stuttgarti autógyártó iránymutató találmányai voltak azok, amelyek az egyéni szabadság jelképévé, sőt jelentős gazdasági tényezővé tették a kritikusok által kezdetben „nem jövőképesnek" ítélt „ló nélküli kocsit".

Az autózás 125 éves történetében több mint 80 ezer szabadalom fűződik a Mercedes-Benz márkához, legyen szó hajtóművekről, biztonságról, kényelemről vagy design-ról.

Autótörténeti mérföldkövek az Oldtimer Expo-n

Az Oldtimer Expo-n megtekinthető Mercedes-Benz modellek magukban hordozzák az elmúlt 125 év innovációját. Az érdeklődők megcsodálhatják az évszázad sportkocsijának választott, sirályszárnyas Mercedes-Benz 300 SL-t (1956), melynek különlegessége az egyedi design mellett abban áll, hogy ennél a modellnél alkalmaztak először közvetlen benzinbefecskendezéses négyütemű benzinmotort sorozatgyártásban.

Ami akkoriban főképp a teljesítmény növelését szolgálta, ma már, egyéb intézkedések mellett, a hatékonyságot növeli: jelentősen csökkenti a fogyasztást, miközben nő a teljesítmény. A Mercedes-Benz 230 SL (1965) különlegessége abban rejlik, hogy a magyar származású fejlesztőmérnök, Barényi Béla ebben a modellben szabadalmaztatta a biztonsági utascellát, mely baleset esetén a lehető legjobban védi az utasok testi épségét. A Mercedes-Benz SL sorozat meghatározó modelljei mellett egy másik ritkaságban gyönyörködhetnek a látogatók: a II. világháború előtti, 1938-as Mercedes-Benz W142 320 B cabrio, várhatóan a májusban megrendezésre kerülő VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra legidősebb indulói közé tartozik majd.

VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Az Oldtimer Expo-n bemutatott 8 Mercedes-Benz modell csak ízelítő az autózás 125. jubileuma alkalmából újra életre hívott, VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra mezőnyéből. A több, mint 70, muzeális értékű Mercedes-Benz veteránautó május 20-án, pénteken 20:30 órakor érkezik a budapesti Roosevelt térre, ahonnan május 21-én, szombaton 9:30 órakor rajtolnak Kecskemétre. Az átlagtartó ügyességi verseny résztvevői szombaton 16:30 órakor érnek célba a kecskeméti főtéren. A Roosevelt téren, illetve a kecskeméti főtéren egy igazi különlegességgel is találkozhatnak majd az érdeklődők, hiszen a világ első automobilja élőben látható a helyszíneken. A Benz-Patent-Wagen korhű mása működőképesen érkezik hazánkba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peugeot SXC tanulmányautó

Az exkluzív és modern crossover világába repít az atletikus külsejű, erőteljes és elegáns… Tovább olvasom