Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Még nem kötelező a zöld mellény

A hírekkel ellentétben január 1-jétől nem kötelező minden autósnak a láthatósági mellény Ausztriában.

A „közhiedelemmel" ellentétben január 1-jétől nem kötelező tartozéka minden autónak a láthatósági mellény Ausztriában. Ennek ellenére nem árt, ha mindenki tart magánál egy ilyen biztonsági ruhadarabot. Olasz- és Spanyolországban viszont már használni kell.

Az elmúlt napokban számos híradás jelent meg arról, hogy január 1-jétől minden autónak kötelező tartozéka lesz a fényvisszaverő mellény Ausztriában. Sok magyar a sítúrára indulása előtti utolsó napokban kétségbeesetten járta az autósboltokat, hogy beszerezze a kötelezőnek hitt „ruhadarabot". Néhány üzletben december végén már hiánycikk volt ez az eszköz.

Használni is kell majd

A mellényvásár nem volt ugyan hiábavaló, hiszen ez sok esetben életet menthet, ám Ausztriában egyelőre nem kötelező tartozéka az autóknak. Rudolf Dax, az osztrák csendőrség illetékese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: jelenleg még csupán egy tervezetről van szó, s várhatóan az év második felében vezetik be ezt az előírást. A mellény egyébként nemcsak tartozékként lesz kötelező, hanem adott esetben használni is kell majd. Az esetleges szankcionálások várhatóan ebben az esetben is hasonlóak lesznek, mint az elakadásjelző háromszög kihelyezésének elmulasztásakor. Ez jelenleg Ausztriában húsz euró.

A fényvisszaverő mellény bevezetését azután határozták el Európa országai, hogy kiderült, az autópályákon, a gyorsforgalmi utakon, főutakon, főleg sötétben sok balesetet okoz, hogy az elakadt autókból kiszálló vezetők nehezen észlelhetők. Amíg az utasok műszaki mentéssel, szereléssel vagy a segélykéréssel vannak elfoglalva, elüthetik őket a nagy sebességgel közlekedő gépjárművek. Az Európai Unió közlekedési szakbizottságának előírása szerint lakott területen kívül az úttesten a járművét elhagyó sofőrnek viselnie kell a banánsárga vagy banánzöld, fényvisszaverő anyagból készült mellényt.

Olaszoknál, spanyoloknál már kötelező

Olaszország és Spanyolország már a nyáron bevezette az új biztonsági előírást. Ezekben az országokban az autóból kiszállva – legyen műszaki hiba vagy baleset a megállás oka – kötelező a ruhadarab viselése. Este, szürkületben és rossz látási viszonyok között a szerelést vagy mentést végző autós és utasai életét mentheti a jól látható ruházat. A mellény kisméretű, ezért nemcsak szükséges, de lehetséges is – a csomagtartó helyett – az utastérben tartani, hogy védhessen a kocsiból való kiszállás pillanatától fogva. Olaszországban, ahol tavaly április eleje óta kötelező a használata, annyi mellényt kell a kocsiban tartani, ahány utas van, és több mint harminc euró a büntetés, ha ez hiányzik. Spanyolországban tavaly július óta van érvényben a rendelet, náluk csaknem százeurós büntetésre lehet számítani, ha nincs a kocsiban a rikító színű ruhadarab.
Magyarországon egyelőre nincs konkrét dátuma a bevezetésnek. A múlt év végén azonban az Országos Baleset-megelőzési Bizottság (OBB) akciójának keretében országszerte mintegy 30 ezer fényvisszaverő mellényt osztottak szét a rendőrök jutalmul a szabályosan közlekedőknek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatbőrbe bújunk a volán mögött

Egy vezetési szokásokról készült felmérés szerint a brit gépkocsivezetők állati ösztöneikre támaszkodnak a városi utcákon. A Goodyear Dunlop megbízásából készített autós viselkedési kutatás ötféle állathoz hasonlítja a gépkocsivezetőket, és ezek jellemző tulajdonságai alapján sorolja őket az elefánt, a gorilla, a párduc, a gazella vagy a páva által szimbolizált kategóriákba. Tovább olvasom