Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Lazítás után szigorítás

A használt autók behozatali szabályain három évvel ezelőtt még enyhítettek az illetékesek, januártól azonban ismét szigorítások várhatók.
illusztráció
A korhatár eltörlése és helyette az Euro–2 követelmény három évvel ezelőtti bevezetésével azt érték el, hogy mostanra megnőtt a 10 éves korú, külföldről behozott autók száma az országban. A jelenlegi import használt autók 75 százalékát 1992 körül gyártották.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium járműműszaki osztályának vezetője, Barna Péter a Kisalföld érdeklődésére elmondta, hogy a gépjárműműszaki szabályozást három év óta folyamatosan igazítják az Európai Unió irányelveihez. Ennek megfelelően a most épp lezárás előtt álló jogszabálytervezetben szerepel, hogy 2003 elejétől az idős járműveknek a behozhatóságát meg kívánják szüntetni. A jövő év végéig tartó időszak átmeneti lesz, hiszen az EU-csatlakozást követően értelemszerűen más szabályok lesznek érvényesek.

A tervezett módosítás a 3,5 tonna alatti járművekre, lényegében a személygépkocsikra és a kisteherautókra vonatkozik. Ez a járműkör az, amelyre 2000 elejétől az uniós járműkövetelményekhez igazodva az Euro–2 szűrőfeltételt alkalmazták – az EU-ban ’93 után vezették be ezt az előírást – a járművek behozatalánál az évjárati korlátozás helyett. Azóta eltelt három év, s ezeknek a járműveknek a többsége jövőre tízéves lesz. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy az életükből még 2–3 év van hátra, utána már indokolatlanul magas lenne a javítási költségük.
A változástervezettel kapcsolatban Barna Péter megjegyezte: 11–12 éves járművek behozatalának fenntartása azzal az eredménnyel járna, hogy nagyjából 100 ezres nagyságrendű olyan járművet hoznának be, amelyek 2–3 év múlva az állam roncsfeldolgozási problémáját súlyosbítanák. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a vámhatárok is átjárhatóvá váltak, a vámok leépítése miatt ma már az elértéktelenedő tízéves járművekre alig van vámköltség, és nyilván ez motiválja, hogy ezeket hordják befelé. Ma jellemzően a behozott járművek 75 százaléka 10 év körüli, tehát a ’92-es évjárat dominál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renault Mégane II: A 2003-as év autója

Az 58 autós újságíróból álló nemzetközi zsűri a Mégane II-nek ítélte oda a nagyra becsült „Év… Tovább olvasom