Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Köbcenti helyett lóerő – lehetőség az év végi díjemelésre?

Az idei kampány éles árversenyt, minden eddiginél alacsonyabb díjakat eredményezett. Több jel is arra utal azonban, hogy az átlagdíjak az idei periódusban elérték a mélypontot.


A tovább zsugorodó a díjak miatti eredménykiesést a biztosítók minden valószínűség szerint már csak a szolgáltatás színvonalának csökkentésével és szigorúbb kárelbírálással tudnák kompenzálni. Egyes jelek arra utalnak, hogy már a jelenlegi díjszint sem feltétlenül biztosítja számukra a kívánatos eredményességet – áll a  Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) legfrissebb elemzésében.

– A díjemelési nyomás egyre nagyobb tehát a biztosítókon, ugyanakkor egyértelmű, jelentősebb tarifaemelést az alkuszok által biztosított összehasonlíthatóság miatt nem kockáztatnak meg – értékelt Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – A díjszínvonal rendezése kapcsán kapóra jöhet viszont az a szabálymódosítás, amelynek értelmében az autó hengerűrtartalma helyett 2011-től a motor teljesítménye alapján kell majd a kötelező díját megállapítani. A teljesítmény alapú besorolás bevezetését az indokolta, hogy a motorok már egyre kisebb hengerűrtartalommal tudják ugyanazt a teljesítményt nyújtani, a nagyobb teljesítmény pedig – rendszerint – nagyobb veszéllyel, és így több kárral is jár.

A FBAMSZ tagjainak közvetítésével biztosított gépjárművek adatai alapján elvégzett összehasonlítás azt mutatja, hogy a gépkocsik több mind egyharmada kerül majd más kategóriába az új szisztéma alapján. Főleg az idősebb, dízel üzemű autók esetében várható kedvezőbb besorolás, ugyanakkor az újabb, sportosabb gépkocsik akár kettővel magasabb díjkategóriába is kerülhetnek.

Papp Lajos
Papp Lajos

Példák az eltérés lehetséges mértékére
Gépjármű adatai Opel Astra 1.7D
1700 cm3; 44 kW Mazda RX8 Revolution
1308 cm3; 170 kW
Forgalomba helyezés ideje 1994 2004
Lakhely Budapest Dunakeszi
Üzemben tartó életkora 30 év 49 év
Jelenlegi legkedvezőbb ár 72 036 Ft 49.164 Ft
Ugyanazon biztosítónál új ár 45.948 Ft 88.330 Ft
Százalékos eltérés -36,2% +80%
 
˝Korai még azt latolgatni, vajon az új besorolás mekkora díjváltozást eredményez – értékel Papp Lajos. – Az azonban biztosan látszik az adatokból, hogy a biztosítók mintegy egymillió gépjárművet fognak más kategóriába sorolni az év végével bevezetendő új rendszerben. Ez teljesen átrendezi majd a jelenlegi struktúrát: egy autó könnyen válhat az adott biztosítónál preferáltból ˝megtűrtté˝. Óhatatlanul erősödni fog tehát a váltási hajlandóság, ami az idei év végén akár a legutóbb tapasztaltnál is nagyobb mértékű átkötési hullámot fog generálni.˝
 

Háttérinformáció
 
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)
A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 115 tagot számlál. Tagjai a teljes alkuszi piac teljesítményének több mint négyötödét biztosítják, az általuk közvetített és kezelt több mint 100 milliárd forintos állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is. A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nissan a 80. Genfi Nemzetközi Autószalonon

Az idei Genfi Autószalonon lesz a világpremierje a Nissan új kisméretű globális modelljének,… Tovább olvasom