Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kinek miért fontos az autója?

Magyarországon az autó megszerzése komoly terhet jelent a tulajdonosok csaknem 90 százalékának.

Már a tényből, hogy a válaszadók fele hitelt vett fel autója megvásárlásához, sejthető, hogy egy átlagos család számára az autóvásárlás és -fenntartás olyan terhet jelent, ami nem tűnik el észrevétlenül a családi költségvetésben. A válaszokból kiderül, hogy a havi törlesztőrészlet fizetése komoly többletkiadás az átlagos keresetű, de még a módosabb családok számára is. Mindössze 12 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az autó megszerzése semekkora vagy csak csekély terhet jelent számukra.

Az ötödik családtag

Abban viszont nem volt eltérés, hogy az autó szerves részét képezi a mindennapok körforgásának. A többség – Győr-Moson-Sopron megyében még az országos átlagnál is nagyobb arányban – naponta használja autóját, ez a csoport a megkérdezettek 70 százalékát teszi ki. Ők azok, akiknek a legnagyobb csapást jelentené az autó kiesése, mert leginkább munkába járásra, munkavégzésre, gyerekek szállítására, bevásárlásra használják autójukat. Az autó sokuk életének szerves részévé vált, családtaggá, ötödik végtaggá lépett elő. Modern kentaurokként szinte összenőttek autójukkal, ehhez igazítják a napi időbeosztásukat, sőt, az autóra épülnek vállalásaik. Éppen ezért ha az autóval „valami" történik, az a megszokott rutinok összeomlásához vezet. A felmérésből kiderül, hogy egyetlen autó kiesése átlagosan három ember életét nehezíti meg Magyarországon.

Infografika: mekkora teher az autó? - kattintson a képre!
A 400 ezer forintnyi kötelezettség, ami 2003-ban egy átlagos autókár értéke volt, a gépjármű-tulajdonosok felének – sokan fogalmaztak így – tönkretenné az életét. Minden hatodik autós érzi úgy, hogy emiatt még a gyerekére is adósságot hagyna.
A valóságban minden ötödik gépjárműtöréskár értéke meghaladja az 1,1 millió forintot. Ezt az összeget százból egy ember tudná gond nélkül kifizetni. Minden tíz autótulajdonos közül nyolc számára elképzelhetetlen ekkora összeg előteremtése; lakása, telke bánná, ha rendelkezik egyáltalán ilyen értékű ingatlannal vagy vagyontárgyakkal.

Ha balesetre gondolunk...

Amikor balesetről van szó, az autósok többsége csak egy kisebb koccanásra gondol, nem tudva, hogy egy átlagos kár értéke 400 ezer forint volt a múlt évben, s minden ötödik gépjárműtörés pedig meghaladta az 1,1 millió forintot! Eközben Magyarországon négy autós közül nem egész egynek van a saját hibás károkat fedező casco biztosítása. A legtöbb uniós tagországban viszont szinte mindenkinek.
A Győr-Moson-Sopron megyei megkérdezettek a félelmek rangsorát tekintve a töréskárnál is jobban tartanak a lopástól, amellyel szemben védtelennek érzik magukat. Mindenki tudja, hogy vannak bizonyos eszközök, melyek valamelyest biztonságot ígérnek, de az autólopásokkal kapcsolatos végső következtetés tömör és egyszerű: „amit el akarnak lopni, azt ellopják". Ha új, exportra, ha régi, alkatrésznek. A félelmek harmadik csoportját a személyi sérülések jelentik. Az életben, egészségben bekövetkező veszteségektől közel annyian tartanak, mint a töréskártól, bekövetkezési valószínűségét ugyanakkor jóval alacsonyabbra becsülik. Szinte senki sem tudja elképzelni magáról, hogy nagyobb balesetet okozhat, s abban ő vagy akár utasa maradandó sérüléseket is szenvedhet.

A kutatásra támaszkodva az azt elvégeztető piacvezető biztosítónál a hazai autózásban egyedülálló konstrukciót dolgoztak ki, amit aktív vagy panaszkodásmentes kárrendezésnek neveztek el. Ennek lényege, hogy a casco- és felelősségbiztosítással egyaránt rendelkező ügyfelüknek, ha vétlenül szenvedett balesetet, nem kell a károkozó ki tudja milyen színvonalú biztosítójához mennie autókárával, azt az Allianz Hungária rendezi, mintha a casco alapján tennék, és a teljes önrészt is átvállalják. Így ráadásul az ügyfelük akár 50 százalékos díjvisszatérítésre jogosító casco-kármentessége is érintetlen marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a télre az autósok

A szervezők álmukban sem számítottak annyi érdeklődőre, mint ahány autós megjelent a közlekedési felügyelet vizsgabázisán – Győrben és Sopronban –, hogy átvizsgáltassák járműveiket a tél beköszönte előtt. Az ingyenes akciót a megyei baleset-megelőzési bizottság szervezte. Tovább olvasom