Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Grönholm második lett a Pikes Peak-en

Kétszeres világbajnokként Marcus Grönholm úgy gondolta, mindent látott, amit a rallyban csak lehetséges…amíg nem indult a Pikes Peak-en.

Grönholm a Ford Fiesta utcai autóból az Olsbergs Motor Sport Evolution által 800 lóerős rallyautóvá átalakított erőgéppel második helyen ért célba a hétvégén az USA-beli Colorado Springs-ben 87. alkalommal megrendezett, 12,4 mérföldes, 156 kanyarral szabdalt híres Pikes Peak hegyi versenyen.

A rallysztár 11 perc 28.963 másodperces eredménye a verseny történetének ötödik legjobb ideje, amivel kiérdemelte az ˝Év kezdő versenyzője˝ címet a 2009-es Pikes Peak-en.

Grönholm-nak nem csak a rendkívüli magassággal, az átlagosan 7%-os emelkedővel, a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és változatos útburkolatokkal kellett megküzdenie a 2800 méteres magasságról 4200 méterre történő kapaszkodás során, hanem a 800 lóerős Fiesta turbótöltőjének meghibásodásával is, ami épp a kritikus utolsó szakaszon jelentett érzékelhető teljesítménycsökkenést.

Grönholm második lett a Pikes Peak-en.

˝Mindig is szerettem volna rajthoz állni a Pikes Peak-en˝ - mesélte Grönholm. ˝Visszatekintve az itt töltött hétre, be kell vallanom, ez volt karrierem egyik legkeményebb versenye, olyan esemény, amiről mindig büszkén meséled el, hogy itt voltál, és végigcsináltad. Korábban is sokat hallottam a Pikes Peak-ről, és láttam az Ari Vatanen-nel 20 évvel ezelőtt készült filmet, de csak az ember csak akkor fogja fel, micsoda kihívás is ez, ha itt áll a hegy tövében.˝

˝A Fiesta fantasztikusan jól viselkedett és a BFGoodrich abroncsok is nagyszerűen állták a sarat. Sajnos akadt néhány apró problémánk a verseny során, elvesztettem némi teljesítményt az utolsó pár kilométeren, de eltökéltem magam, hogy mindenképp célba érek. A Fiesta-ban óriási potenciál van, megcsíphettük volna a 10 perces rekordot is. Ha visszatérek, tudom mit kell tennem, hogy én legyek a leggyorsabb.˝ - mosolygott a 41 éves finn.

˝A Pikes Peak-en való részvétel kiváló lehetőség volt, hogy a világ egyik legkeményebb versenyén mutathassuk be az autó sokoldalúságát és a teljesítményben rejlő lehetőségeket˝ – fejtette ki Jost Capito, Ford nagyteljesítményű autóiért és motorsport tevékenységéért felelős igazgatója. ˝Az Olsbergs MSE kimagasló munkát végzett első Pikes Peak-i versenyén, nemsokára pedig, az X Games-en, július 30. és augusztus 2. között ismét próbára tehetik Fiestáikat.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió Volkswagen T5

A Volkswagen Haszonjárművek hannoveri üzemében június végén legördült a szalagról a T5 sorozat… Tovább olvasom