Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Forgalmival nem fizet a biztosító

Érvénytelen a casco, azaz nem fizet a biztosító, ha az ellopott kocsiban benne volt a forgalmi engedély.

Érvénytelen az a valamennyi casco-biztosítási szerződésben szereplő kitétel, amely szerint a biztosítóknak nem kell fizetniük a casco-biztosítási szerződésre egy gépjármű ellopása esetén, ha a kocsiban volt a forgalmi engedély - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FF).
A felügyelőség egy jogerős bírósági ítéletet idézve közleményében emlékeztet: gyakori vita forrása a biztosítók és az ügyfelek között az az eset, amikor a tulajdonos az autóban felejtette forgalmi engedélyét, és az autót ellopták.

Ebben az esetben ugyanis a biztosító arra hivatkozva, hogy ez gondatlanság, megkönnyíti az autó eltulajdonítását és értékesítését, nem fizetett. Ugyanakkor a bírósági gyakorlat nem volt egységes az ilyen esetek megítélésében.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet és a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító megbízta a Magyar Autóklub jogi vezetőjét, Kovács Kázmért, hogy indítson közérdekű keresetet az ügyben. Az első fokú ítélet kimondta, érvénytelen a biztosítási szerződésekben szereplő kizárás.

Miután az Allianz Hungária Biztosító - mint alperes - nem élt a fellebbezés jogával, az ítélet jogerős. A jogerőssé válás közérdekű kereset ügyében azt jelenti, hogy az Allianz Hungáriával szerződött valamennyi ügyfél esetében a biztosítási szerződésben szereplő kizárást, az ilyen hivatkozást a bíróságok nem vehetik figyelembe - áll a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet közleményében.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítók Háza az autósokért

A győri Biztosítók Házában a kárbejelentés, a kárfelvétel és a pótszemle is egy helyen történik. Tovább olvasom