Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ford GT versenyzők: Martin angyalai

Martin Bartek, a FIA GT bajnokságban Ford GT-kkel versenyző svájci Matech Racing csapatfőnöke a múlt hónapban bejelentette, hogy istállója meghívást kapott a 2010-es Le Mans 24 órás versenyre.


Így 41 év után újra felbőg a Ford GT motorja a legendás pályán, ahol 1966-ban azóta is példa nélküli módon mindhárom dobogós helyet elhozta, majd további három éven át nem akadt legyőzőre. Még nagyobb meglepetést okozott, amikor bejelentette, az autót női pilóták vezetik majd, akik közül kettő nevét el is árulta, ám akkor még hiányzott a harmadik…
 
Martin azonban a Paul Ricard-on végzett sikeres tesztelést követően nem keres tovább, harmadik angyalának a 24 éves szintén svájci Rahel Frey-t választotta. A 23 éves Natacha Gachnang-hoz és szintén 24 éves Cyndie Allemann-hoz csatlakozó, versenyzői pályáját nagyon fiatalon, 12 éves korában kezdő Rahel a Formula 3-ból érkezik a Matech csapatába. Ez a történelmet író női hármas az első, amely egy Ford GT volánja mögött méreti meg magát a legendás futamon.

Rahel lelkesen nyilatkozott az általa kapott lehetőségről: ˝Nagy megtiszteltetés egy csak svájci pilótákból álló csapatban képviselni az országomat, ráadásul a csapatlégkör is nagyszerű. Minden versenyző álma megméretni magát a legendás Le Mans 24 órás versenyen, és én ezt nem is tehetném kiválóbb társaságban.˝

Martin pedig mosolyogva tette hozzá: ˝A lányok már régóta ismerik egymást, többször összemérték tudásukat a Formula-bajnokságokon. Nagyszerű érzés látni őket amint ezúttal egy csapatban dolgoznak, ösztönözve egymást, hogy a legjobb teljesítményt hozzák ki magukból és az autókból.˝
 

Ford GT versenyzők: Martin angyalai

De vajon ki is ez a három lány?
 
Bár a lányokra pillantva első látásra úgy tűnhet, Martin mégsem figyelemre méltó külsejük, sokkal inkább kivételes versenyzői tudásuk alapján választotta ki angyalait. Martin mindhárom angyalának neve szóba került már a Formula–1 kapcsán, s a száguldó cirkusz legnagyobbjai is figyelemmel kísérik pályafutásukat.

A világban jelenleg nyolc női versenyző szerepel különböző Formula bajnokságokban, s ebből négy svájci, Martin pedig ebből a négyből hármat leszerződtetett.

Mint a világ legsikeresebb autóversenyzői közül oly sokan, a lányok is gokarttal kezdték pályafutásukat. Később mindhárman különböző gyártók Formula-bajnokságaiban értek el kiemelkedő eredményeket.

Natacha, aki egyébiránt a Formula–1-es pilóta Sebastien Buemi unokatestvére, az első női pilóta volt, aki szerepelt a Formula–1 előszobájának számított Formula–2-ben. A neves rokon szoros figyelemmel kíséri a lány pályafutását és lehetőségei szerint támogatja az ifjú tehetséget, a következőképpen nyilatkozott róla: ˝Natacha a legjobb női autóversenyző, akit valaha láttam. Úgy döntöttem ezentúl személyesen egyengetem a karrierjét, mert szeretném őt a Formula–1-ben látni.˝ A 23 éves lányra még Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz mindenható ura is felfigyelt: ˝Mindig is szerettem volna egy női versenyzőt a Formula–1-ben, és ebben a lányban megvan a tehetség, hogy megverje az ottani nagyfiúkat˝ – fogalmazott Natacha-ról a nagy öreg.

A Rahel-hez hasonlóan a korábban a Formula–3-ban is versenyző Cindy egyébiránt korábban Amerikát is megjárta, versenyzett a Firestone Indy Lights Series-ben. Cindy, jóllehet már 7 éves korában megízlelte a motorsport világát, hivatásos gokart-karrierjét viszonylag későn, 16 éves korában kezdte, tehetsége révén azonban hamar behozta lemaradását.
A három fiatal svájci lányban sok a közös vonás: mindhárman már gyermekkorukban magukba szívták a ˝benzingőzt˝ és a motorsport szeretetét, versenyző édesapjuk illetve nagyapjuk révén, mindhárman elképesztően tehetségesek, lelkesek és eltökéltek, mégis könnyen görbül mosolyra a szájuk, s mindhármuk legnagyobb álma a Formula–1.

Ahogy korábban, a jövőben is könnyen előfordulhat, hogy egymás ellen kell majd küzdeniük a versenypályán, idén június 12-13.-án a 2010-es Le Mans 24 órás versenyen azonban egy csapatban, egy célért küzdve keltik majd életre a legendát, 41 év után újra rajthoz állítva a Ford GT-t a franciaországi pálya aszfaltján.


A svájci Matech istálló

A csapat 2007-ben alakult, akkor még Ford Mustang és Ford GT3 modellekkel versenyezve. Az istálló a megalakulását követő évben már megszerezte a FIA GT3 európai bajnoki címét, amit 2009-ben megismételt, még ugyanebben az évben kategória-győzelmet szerezve a Spa 24 órás versenyen. 2009-ben elkészült a Ford GT1 is, amely már tavaly is megmérette magát, idén pedig indul a FIA GT1 Világbajnokság minden futamán, valamint a Le Mans 24 órás versenyen. Részletesebb információk az istállóról a www.matech-competition.ch oldalon olvashatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új Focus világpremierje

Az európai fejlesztésű új Focus a vezeti be a Ford új generációs, globális, C kategóriás… Tovább olvasom