Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ford: dollármilliók egy gombnyomással

Egy a Fordhoz hasonló globális vállalat, amely a világ hat kontinensén mintegy 198.000 alkalmazottat foglalkoztat, és világszerte 90 gyártóüzemben állítja elő termékeit, a legegyszerűbb dolgokra történő odafigyeléssel is dollármilliókat takaríthat meg.

A Ford esetében például az a döntés, hogy a jövőben éjszaka illetve hétvégén a Microsoft Windows-al való együttműködés révén valamennyi, a Ford irodákban lévő személyi számítógép automatikusan kikapcsolódik, éves szinten mintegy 1,2 millió dollár megtakarítást eredményez.

Amellett, hogy az új projektnek köszönhetően jelentős mértékben csökken a felesleges energiapazarlás, a számítógépek igény esetén időlegesen automatikusan újra feszültség alá kerülhetnek, így munkaidőn kívül végezhetőek el a gépeken a karbantartási és szoftverfrissítési munkálatok, amelyek korábban az hátráltatták az alkalmazottakat napi teendőik ellátásában.


A Ford becslése szerint korábban a számítógépek mintegy 60%-a maradt bekapcsolva illetve áram alatt a munkaidő végeztével, ennek kiküszöbölésével pedig a vállalat a jelentős költségmegtakarítás mellett éves szinten mintegy 16-25 tonnával csökkenti környezeti lábnyomát.


A Ford az egyéni felhasználók számára is javasolja a gépek kikapcsolását amikor azokat éppen nem használják: az 1 E vállalat felmérése alapján a munkájuk során számítógépet használók mintegy fele nem kapcsolja ki a gépét a munkanap végeztével, ami évente csak Amerikában mintegy 2,8 milliárd dollárnyi energiapazarlást eredményez, nem beszélve a felesleges környezetterhelésről.


A Ford energiahatékonyságot célzó intézkedéseit az amerikai környezetvédelmi minisztérium immáron ötödik egymást követő éve díjazta az Energy Star kitüntető cím odaítélésével, ami nem véletlen, hiszen a vállalat 2000 óta mintegy 35%-al csökkentette amerikai létesítményei éves energiafelhasználását, ami mintegy 150.000 háztartás éves energiafogyasztásának felel meg. A Ford igyekszik felhívni a magánszemélyek figyelmét is az energiatakarékosság fontosságára.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2010. április 13. 21:48
    „Hát ehhez tényleg együtt kell működni a gyártóval, mert egy ekkora vállalat rendszergazdája nem bír beállítani a gépeken egy időzített kikapcsolást.
    Egyébként meg nem lett volna egyszerűbb kiadni egy körlevelet házon belül: villanyt, víz, gázt, PC-t mindenki kapcsolja le, ha hazamegy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GM: Kína beelőzött

A General Motors (GM), a legnagyobb amerikai autógyár márciusban már több kocsit adott el Kínában,… Tovább olvasom