Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Folyékony fával kísérletezik a Ford

A Ford vizsgálja az innovatív, újrahasznosítható alapanyag, a folyékony fa felhasználhatóságának lehetőségét a gépjárműgyártásban.

A Ford Aachen-ben található európai kutatási és fejlesztési központjában egy 2009 májusában indult, háromévesre tervezett projekt keretében új, innovatív anyag, a vadonatúj fa-műanyag keverék (WPC), az úgynevezett folyékony fa kifejlesztésén dolgoznak, egyben vizsgálják annak alkalmazási lehetőségeit. A projektet az észak-rajnai és vesztfáliai régió technológiai innovációs pályázatának támogatásával finanszírozzák.

A folyékony fa új feldolgozási módszere a gumikeverékek előállításánál használt eljárásokon alapul. A fa-műanyag keverék taszítja a vizet, így növeli az anyag tartósságát, ráadásul kezeletlen fa, illetve fahulladék is szolgálhat az alapjául, ami rendkívül környezetbarát megoldássá teszi.

Az anyag további előnye, hogy az új feldolgozási eljárás révén jelentősen javul a szálszerkezet záró-képessége, ami szigetelésként a kellemetlen szagok kizárására is kiválóan alkalmassá teszi. Ennek köszönhetően az anyag kiválóan alkalmazható az autó belső terében, a kárpitozás kialakításakor ugyanúgy, mint a motortérben, például akkumulátor-tálcaként.


Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyékony fa újrahasznosíthatósága kiváló, öt alkalommal dolgozható fel, így széndioxid-kibocsátás szempontjából szinte semleges anyagnak tekinthető.

Eddig a folyékony fát csak csúcsminőségű, formázást, megmunkálást nem igénylő teraszpanelek kialakításánál használták. Ennek azért van jelentősége, mert a viszkozitás (nyúlósság) rontja az anyag megmunkálhatóságát. A magas fa-arány (60-80%) esetén a viszkozitásnak köszönhetően az anyag nem volt alkalmas a hagyományos fröccsöntéses formázásra, ami a műanyag alkatrészek gyártásának egyetlen gazdaságos tömegtermelési módja. A Ford által frissen útjára indított projekt egyik fő célja, hogy erre a problémára megoldást találjon.

A megújuló erőforrások, valamint az újrahasznosítható alapanyagok felhasználása a Ford környezetvédelmi stratégiájának egyik sarokköve. A cél a természetes anyagok felhasználási arányának folyamatos növelése már az új termékek fejlesztési fázisában. Jelenleg már mintegy 290 Ford alkatrész/összeszerelési elem származik újrahasznosítható anyagokból (gyapjú, len, kender, jutafonal, fa, természetes kaucsuk).

A projektben együttműködik a Ford-dal a Paderborn Egyetem, több gép- és alapanyaggyártó, valamint keverékgyártó és csomagolástechnikai vállalat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grönholm második lett a Pikes Peak-en

Kétszeres világbajnokként Marcus Grönholm úgy gondolta, mindent látott, amit a rallyban csak… Tovább olvasom