Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Biztosítás: számolni kötelező

A becslések szerint 300–500 ezren is lehetnek idén azok az autósok, akik új biztosítóval szerződnek.

A becslések szerint 300–500 ezren is lehetnek idén azok, akik új biztosítóval szerződnek. Az átkötők átlagos megtakarítása 2003–2004-ben elérte a 16 ezer, 2004–2005-ben a 18 ezer forintot, a jövő évre vonatkozó díjaknál tapasztalt kedvezményözönnek köszönhetően pedig már 20–25 ezer forintos átlagos megtakarításra is számíthatnak azok, akik jól váltanak.


A forgalomban lévő 3,2 millió autó tulajdonosai közül a biztosítók továbbra is a kisebb kockázati szintet jelentő vidéki és nem túl fiatal ügyfeleket részesítik előnyben, ám több szegmensben, például a családosok vagy a hölgyek körében is, az átlagosnál alacsonyabb díjakra számíthatnak egyes ügyfelek.

A biztosítók közül idén már öt – az Allianz, az Union, az OTP Garancia, a MÁV Általános Biztosító Egyesület és a TIR Biztosító Egyesület – kínál kedvezményt azoknak, akik interneten keresztül kötik meg szerződésüket. A diszkont mértéke 5–30 százalék, a legtöbbet a MÁV biztosító egyesülete enged.

Díjkedvezmények sokfélesége

– Erős versenyre számítunk, amit meghatároz, hogy a szereplők közül néhányan már képesek igazi – valóban komoly pénzt érő – szolgáltatásokat nyújtani a gépjármű-felelősségbiztosításukat (gfb) náluk megkötő ügyfeleknek, valamint kockázatarányosan kezelni a különféle autós célcsoportokat. Ez utóbbi mindenekelőtt a díjkedvezmények sokféleségében, fokozatos bővülésében mutatkozik meg – mondta a Kisalföld érdeklődésére Dombi László, az Allianz Hungária területi igazgatója. Az érintett kilenc biztosítótársaság és három egyesület október 29-én két országos napilapban tette közzé a kötelező biztosítás 2006. évi tarifáit. Annak, aki váltani akar, szerződését november 30-ig kell írásban felmondania a régi biztosítójánál, és december 31-ig kell megkötnie az újat.

A váltásnál nagyon fontos, hogy az új szerződés megkötéséhez a bonus-malus besorolást tanúsító kártörténeti igazolás is szükséges, amelyet a régi biztosítótól kell beszerezni. Ennek hiányában az autósok elveszítik a kármentes vezetésért kapott bónuszfokozatukat és a rendelet értelmében a legkedvezőtlenebb díjú malus 4 kategóriába kerülnek. Szabálytalan felmondás esetén pedig az új szerződés érvénytelennek minősül.

A szolgáltatások minősége is számít

Bár a gfb-piac árérzékenysége vitathatatlan, az elmúlt két év történései és a meghatározó autóbiztosítók lépései a szolgáltatási verseny irányába hatottak – hangsúlyozta Dombi László. Idén a biztosítók ajánlatait összevető internetes alkuszok (biztosításközvetítő brókerek) már nemcsak a díjakat kalkulálják, hanem a szolgáltatások minőségét és sokszínűségét is a netezők figyelmébe ajánlják. Egyre több autós értékeli, hogy kötelező biztosítása mellé olyan többletszolgáltatást kap, amely saját maga számára jelent pénzben is kifejezhető kényelmet és biztonságot.

A nagyobbak többet nyújtanak

Példák a nagyobb biztosítók többletszolgáltatásaira: ingyenes assistance szolgáltatás: baleset vagy műszaki hiba esetén autómentés megtérítése; betört szélvédő és fényszóró javításának térítése, aktív kárrendezés: a balesetben vétlen félnek nem kell a károkozó ki tudja, milyen színvonalú biztosítójához mennie, mert az autója javíttatását saját biztosítója felvállalja. A károsultnak sem készpénzhez, sem bankszámlához nem kell nyúlnia, az elszámolást a saját biztosítója intézi. Kedvezményes hitelkártya-lehetőség a kötelezős ügyfeleknek, ingyenes műszaki átvizsgálás: az autó felkészítése a téli szezonra.

Sokféle szempont között mérlegelve

A biztosítók idén minden eddiginél bonyolultabb tarifatáblázatokkal rukkoltak elő, megnehezítve ezzel a díjak pontos összehasonlíthatóságát. Általánosságban elmondható, hogy a díjakat meghatározó legfőbb szempontok: a szerződő lakhelye és életkora, az autó típusa, bonus-malus besorolása, a díjfizetés módja (csekkes/átutalásos) és gyakorisága (negyedéves/féléves/éves). Az ezek alapján számított díjból a társaságok további engedményeket adnak az általuk preferált ügyfélcsoportoknak, mint például az egyéb biztosítással (cascóval) rendelkezők, gyermekes családok, nyugdíjasok, mozgáskorlátozottak, közalkalmazottak, mezőgazdasági őstermelők, autóklubtagok. A speciális kedvezmények között megtaláljuk továbbá az online kötési kedvezményt, a környezetvédelmi engedményt és a felekezeti kedvezményt is. A különféle címeken adott kedvezmények maximális mértéke 20–38 százalék között mozog társaságonként eltérően. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk a legdrágább a használt autó

A magas regisztrációs adó miatt továbbra is Magyarország marad a legdrágább használtautó-piac… Tovább olvasom