Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Az új SEAT Ibiza Concept IBZ

A különleges IBZ tanulmánymodell a 2009-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA) tartja világpremierjét, és már az Ibiza sorozat új kombi tagját vetíti előre. Az újdonság a következő év közepére várható, és a SEAT alsó-középkategóriabeli kínálatát bővíti majd.

Karakteres elölnézet

A koncepciómodell elején a SEAT formatervezői a márkára jellemző „Arrow Design" koncepcióját fejlesztették tovább: a motorházfedél közepén húzódó hangsúlyos vonal még intenzívebb dinamikával ruházza fel az Ibiza jól ismert arculatát. A fényszórók korszerű LED-technikával szerelt, belül gyémántalakzatot formáló háza felett összevont szemöldököt idéző, hangsúlyosan kiemelt vonal fut végig.

Ugyancsak újdonság a méhsejt-lamellázattal kialakított, alumíniumszegélyű hűtőrács, amely – az Ibiza CUPRA megoldásához hasonlóan – még inkább kiemeli az alatta kiformált, puritán stílusú légbeömlő nyílásokat. Az „Arrow Design" hegyének motívumát az új, az első világítóegységekkel párhuzamosan futó vonalak hangsúlyozzák tovább, amelyek a lökhárító alsó részén nyitott, nagyméretű középső nyílásban végződnek. Az orr harmonikus designját két, szintén e területen ívelő alumínium díszléc teszi teljessé.
 
A jármű elejének további karakteres elemei a LED-technikát alkalmazó, új design szerint kialakított fényszórók. Hegyes szögben összefutó vonalaikban a teljes sárvédőn és az első ajtók középső részén végigfutó „Dinamikus vonal" ("Dynamic Line") folytatói, egészen az autó elejéig. A fényszórók belső felépítése a tompított fény innovatív rombusz-konfigurációjából, illetve a távolsági fény ezt körülvevő, kisebb rombuszok alkotta sávjából áll. Ezeket két sajátos profil emeli ki, amelyek közül a felső a nappali világítást, míg az alsó az irányjelzőt foglalja magában.
 

Következetesen sportos kombi
 
A SEAT legújabb prototípusának „Brillant kék" árnyalata még inkább kiemeli karosszériája dinamikus kisugárzását. Kifejező orráról a tekintet szinte akaratlanul az autó tetejének régiójába, az utasteret fénnyel elárasztó, nagyméretű panorámatetőre vándorol.

Az oldalsó LED-technikájú irányjelzők szintén mindjárt az első pillantásra feltűnnek. Ezeket a külső tükrök új tervezésű házába építették, amelyek immár jóval karcsúbbakká váltak, s két különálló tartóval csatlakoznak az ajtóhoz. A tartók és a ház pereme egyaránt alumíniumból készült, s tökéletesen harmonizálnak a karosszéria további alumínium elemeivel.

A tanulmánymodell oldalnézetét öt kettős küllővel, közepén pedig a SEAT domborműszerűen kiformált „S" emblémájával kialakított, 19-colos könnyűfém keréktárcsák határozzák meg, amelyeket 235/35 méretű, alacsony keresztmetszetű gumiabroncsokkal szereltek fel. Az IBZ koncepció további karakteres eleme a hátsó kilincsek a Leont idéző, a hátsó ablakkeretekbe rejtett megoldása.
 

Innovatív csomagtér
 
A csomagtér-ajtó kialakítása minden más autótól egyértelműen megkülönbözteti a SEAT tanulmánymodelljét, a közvetlenül a rendszámtartó felett húzódó, mély rakodóperem ugyanis teljesen új megoldást jelez. A nagyobb felületű hátsó szélvédő optimális kilátást biztosít hátrafelé, a felső légterelő pedig – a tanulmány további hatásos stíluselemeként – a tető ívével harmonikusan egybeolvadva a harmadik féklámpát is magában foglalja.

A csomagtér-ajtót felemelő, kifejezetten kényelmesen kezelhető mechanizmus nyitója a SEAT e modellje esetében is a felbillenthető márkaembléma alatt kapott helyet. Középen alatta jól látható a prototípus egyedi jelzése: IBZ.

A far atletikus megjelenését markáns vállöv és hátsó lámpatestek hangsúlyozzák. Utóbbiak a fényszórókhoz hasonlóan szintén LED-technikával készültek, s ugyancsak a domborműveket idéző térhatással emelik ki a hátsó fényforrások csíkját. Ezek felülről lefelé a következő sorrendben helyezkednek el: helyzetjelző, féklámpa, tolatólámpa majd az irányjelző.

A far alsó lezárását egyfelől az új kialakítású hátsó lökhárító – amely rendszámtartójának világítását a csomagtér-ajtóba integrálták a tervezők -, másfelől pedig a két határozottan sportos, oldalt elhelyezett, alumíniumborítású kipufogó-végcső alkotja.
 

Stílusos térkínálat
 
A teljes utasteret speciális sávok osztják fel, amelyek összefüggő rendszere előre meghatározott módon tereli a fényt. Ezek a teljes műszerfalat, illetve az ajtókárpitokat egyaránt behálózva extravagáns fényeffektusokról gondoskodnak.

A „Magnolia" belső árnyalat világos tónusával szintén a tágas térérzetet erősíti, míg a műszerfalat részben ugyancsak „Magnolia" szarvasbőr borítja. Ez az anyag jelenik meg a műszeregység alatt, az ajtók és az oszlopok borításán, illetve a mennyezet kárpitján is.

Az új formavilágú ülések integrált fejtámlákkal és bőr-szarvasbőr kombinációjú kárpittal készültek, mégpedig a műszerfaléval megegyező színárnyalatban. A díszvarrások kékje a karosszéria színére rímel.

Az ugyancsak bőr-szarvasbőr bevonatú, négyküllős kormánykerék karimáján oldalt speciális formák könnyítik a fogást, alul pedig lapított kialakítású. Közepét tekintélyes márkaembléma emeli ki, míg az alsó küllőt „IBZ" felirat díszíti. A kormány mindkét oldalán kapcsolók két multifunkciós csoportját alakították ki.

E kifejezetten sportos vonalat a kombinált műszeregység folytatja, amelyben balra a fordulatszámmérő, jobbra mellette pedig az analóg és digitális kijelzést egyaránt nyújtó sebességmérő helyezkedik el. A fennmaradó mezőben a navigációs berendezés, a fedélzeti számítógép, valamint a jármű további rendszereinek információi jelennek meg.
 

Középkonzol funkciókkal gazdagon
 
A légkondicionált levegő hatékony elosztásáról négy, a műszerfalba integrált, alumíniumszegélyű légbefúvó nyílás gondoskodik. Hasonlóképpen innovatív és tekintetet vonzó megoldás az alumínium díszítőberakások és a „Glossy fekete" elemek sajátos kombinációja, amely egyfajta megvilágított középvonalként a teljes műszerfalon, illetve az ajtókárpitokon is végigfut. A középső tartományban kapott helyet az audio-berendezés és az iPhone kijelzője, amely számára a középkonzolban egy speciális tartót alakítottak ki.

Szintén a középkonzolon sorakoznak a légkondicionáló kezelőelemei, amelyek ezúttal újszerű, puritán design szerint jelennek meg, ám természetesen továbbra is minden megszokott funkciót kínálnak. Mellettük a már említett iPhone-tartó, majd a sebességváltó bőrmandzsettával kisegészített karja, valamint gombok alkotta kezelőfelület helyezkedik el, egyebek mellett a vészvillogó, a központi zár, az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) kikapcsolásának, a gumiabroncs-nyomásellenőrzés és az ülésfűtés funkcióival. A középkonzol mindemellett számos különböző rakodóhelyet is kínál, de helyet biztosít az elektromos rögzítőfék billentyűje és a kiszálláskor kivehető, praktikus rekeszt rejtő, szövetborítású középső kartámasz számára is.

Az ajtókárpitok kialakítása a szarvasbőr-borítással és a kartámasz alatti alumínium díszítőberakással a műszerfal anyagait és designját idézi. Első pillantásra feltűnnek az alumínium belső kilincsek, illetve a hangszórók szintén ebből az anyagból készült szegélygyűrűi.
 

Tágas és praktikus csomagtér
 
A SEAT Concept IBZ nagyméretű, több mint 410 literes csomagtartót kínál, ami a hátsó ülések lehajtásával jelentősen tovább bővíthető. Ezzel teljes egészében sík padlófelület jön létre, amely egészen az első ülések háttámlájáig húzódik. A csomagtér a hátsó ülések lehajtása nélkül, illetve azt követően egyaránt egészen a tetőig megpakolható.

Az alacsonyan húzódó rakodóperem egyszerű be- és kirakodást tesz lehetővé, a SEAT Concept IBZ hátuljában pedig semmi sem szóródhat szét: az oldalsó szatyorakasztó kampók és hálók minden apró tárgynak ideális helyet biztosítanak.

A Concept IBZ háromrészes csomagtér-padlózata kényelmesen összehajtható, egy második, rejtett rakodórekesz felé téve szabaddá az utat, amely alatt a pótkerék és a szerszámkészlet számára is még mindig elegendő hely áll rendelkezésre. A csomagtartóban így mindig tökéletes rend tartható.
 

Az Ibiza-sorozat harmadik tagja
 
Az Ibiza Concept IBZ formájában a SEAT már a 2010-ben a piacra érkező, jövőbeni kombi változatra kínál kitekintést. Ezzel a spanyol gyártó a továbbiakban is folytatja termékoffenzíváját, amellyel a legfrissebb és legélénkebb modellpalettát mondhatja magáénak.

Mint a SEAT minden modellje, az új Ibiza Concept IBZ szintén fiatalos designja és sportossága révén tűnik ki vetélytársai közül, egyaránt ideális autóként a sok csomaggal utazó családok, illetve minden további, ugyancsak tágas csomagtartót igénylő vásárló számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egymilliomodik Suzuki a Csodák Palotájában

A „Csodák Palotája – Haladóknak" című közlekedési kiállítás megnyitójának egyik fő… Tovább olvasom